SES: Aile Sağlık Merkezi Çalışanları Artık Görülsün


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti.

post

 Sağlık    29.06.2021 17:07:38  


 

Aydın yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi:

       “ Pandemi sürecinde sağlık personellerinin iş yükü katlanarak artmıştır. Aşılamanın başlaması ve yaygınlaşması ile aşıların büyük kısmı aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tarafından aile sağlığı merkezlerinde yapılmıştır. Bütün zor koşullara rağmen hayat kurtarmaya devam eden sağlık çalışanlarının, karşılaştıkları riskler gözetilerek ve moral ve motivasyonlarını yüksek tutmak amacıyla birçok ülke sağlık personeline ek ödeme yapmıştır. Ülkemizde de bu şekilde ek ödemeler yapılmış olmasına rağmen her defasında aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları kapsam dışında tutulmuştur.

            Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün 17/06/2021 tarihinde yayınlamış olduğu COVID-19 Pandemisi nedeniyle oluşturulan aşı odalarında Görev Yapan Personele Ek ödeme konulu yazısında ‘‘COVID-19 pandemisinin bertaraf edilmesi amacı ile aşı çalışmalarının hızlanmış olması ve COVID-19 için ayrılmış aşı odalarında görevlendirilen personelin motivasyonunun artırılması amacı ile Mezkur Makam onayına ilave olarak 17/06/2021 tarihli ve E-49022165-020-345 sayılı makam onayı alınmıştır. Bu kapsamda mezkur yönetmelik kapsamında bulunan personelden;

1) COVID-19 için oluşturulan aşı odalarına aşı yapmak için görevlendirilen personelin, mezkûr makam onayında yer alan ek tabloda unvanlar için ayrı ayrı belirlenen COVID dışı Ek Ödeme Katsayısının;

a) Tabipler için %30;

b) Tabip dışı sağlık hizmetleri sınıfı personel için %100 artırımlı olarak uygulanması,

2) Tabip dışı sağlık hizmetleri sınıfı personel için hesaplanan tutar, 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi uyarınca ödenen sabit ek ödeme tutarından mahsup edilmeden ayrıca ödenmesi,

3) Bu şekilde yapılacak ek ödeme tutarı mesai içi tavan ek ödeme tutarını geçemez. Mezkur makam onayına ilave olarak belirlenen usul esaslar çerçevesinde, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde mezkur ek ödeme yönetmeliği kapsamında bulunan personele 01/04/2021 tarihinden geçerli olmak üzere 4 (dört) ay süre ile ek ödeme yapılması’’ denilmektedir.

Düzenleme aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını kapsamamaktadır. Anayasanın 10. Maddesinde eşitlik ilkesi düzenlenmiş olup, idarenin işlemlerinde bu ilkeyi gözeterek karar alması, düzenleme yapması gerekmektedir.

Anayasa, kanunlar ve yargı kararlarından anlaşılacağı üzere eşitlik ve adaletin sağlanabilmesi için aynı ve benzer durumda olanlar arasında keyfi uygulamalarla ayrım yapılmaması gerekmektedir.

Covid aşılarının büyük çoğunluğunun Aile Sağlığı Merkezlerinde yapıldığı gözetildiğinde, ek ödeme katsayılarından artırımlı faydalanamama eşitlik ilkesini ihlal etmekte, çalışma barışını bozmakta, motivasyon kaybına neden olmaktadır.

Anayasamızda güvence altına alınan ‘eşitlik ve adaletin’ sağlanabilmesi için hastane ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan hekimlere/tabip dışı sağlık hizmetleri sınıfı personele ödenen ek ödemeden az olmamak kaydıyla AİLE SAĞLIK MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN HEKİM VE TABİP DIŞI PERSONELE ek ödeme yapılmasını istiyoruz.” İfadelerine yer verdi. ŞEHİRDE BU HAFTA

#ses,sendika,sağlık,çalışma,adıyaman