Adıyamanlı Tütün Üreticileri Ayakta!


Tütüne hapis cezası getiren ve 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren yasa, Adıyamanlı tütün üreticileri tarafından protesto edildi. Atatürk Bulvarı valilik kavşağını trafiğe kapatan tütüncüler, valiliğe yürümek istedi.

post

 YEREL    02.07.2021 12:09:58  


Dün itibariyle yürürlüğe giren ve tütüne hapis cezası öngören yasa Adıyamanlı tütün üreticileri tarafından protesto edildi. Adıyaman valiliğine yürüyen üreticiler, valilik binasının yanında oturma eylemi gerçekleştirdiler. Zaman zaman AK Parti Adıyaman milletvekilleri aleyhine slogan atan tütün üreticileri, vali beyle görüşmek istediler. Vali bey de 15 kişilik bir heyetle görüşme isteği üzerine tütüncülerden 15 kişi Vali Mahmut Çuhadar ile görüşmek için makama çağrıldılar.

Dışarıda bekleyen tütün üreticileri burada zaman zaman AK parti Adıyaman milletvekilleri aleyhine slogan attılar. Tütüncüler adına konuşma yapan Latif Polat isimli üretici, kimsenin deli ve geri zekâlı olmadığını söyleyerek, “ Bir taraftan 4 kişi bu işten nemalansın,100 binlerce kişi de mağdur olsun,böyle adalet olmaz, herkes adil olmalı.  Arkadaşlar buradaki esnaf, üretici hiç kimse siyasi bir çalışmanın içinde değildir. Herkes ekmeğinin peşindedir. Lütfen elinizi ekmeğimizden çekin, ekmeğimizle oynamayın. Bizler bu tütünden gelen gelirle çocuklarımızı okutuyoruz, okula gönderiyoruz, memlekette faydalı birer insan oluyorlar. Allah aşkına bu zulmü bize reva görmeyin. Sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, sizi yanlış bilgilendiriyorlar. Biz terör değiliz terörist değiliz,biz tütüncüyüz, sadece ekmeğimizin peşindeyiz ” İfadelerini kullandı. Tütün protestosuna CHP il başkanı Burak Binzet ve İYİ Parti il başkanı Kenan Doğan’da destek verdi.

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR

Adıyaman valisi Mahmut Çuhadar ile görüşmeden bir sonuç alınamayınca Atatürk Bulvarı valilik kavşağını trafiğe kapatan tütün üreticileri, bir sonuç alınıncaya kadar yolu trafiğe açmayacaklarını söylediler.Durum üzerine Adıyaman valisi Mahmut Çuhadar ve Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, tütüncülerin yanına gelerek yolu trafiğe açmalarını istediler. Tütüncülerle konuşan Vali Çuhadar,5 gün kendilerine süre verilmesini, bu süre zarfında gerekli çalışmaları yapacağını, seslerini Ankara’ya duyuracaklarını ve tütün üreticilerinin mağdur edilmemesi için herşeyi yapacaklarını söyleyerek yolu trafiğe açmalarını istedi. Vali beyin konuşmasının ardından tütün üreticileri yolu trafiğe açtılar.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı tütün protestosu ufak tartışmaların dışında olaysız sona erdi.

Yasa neler getiriyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 Haziran tarihinde kabul edilen düzenleme ile 'Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere' 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satış yapanlar veya bu yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.ŞEHİRDE BU HAFTA

#tütün,protesto,adıyaman