‘Biz Sadece Ekmeğimizin Peşindeyiz’


Bir haftadan beri tütüne hapis cezası getiren ve 1 Temmuz’da yürürlüğe yasayı protesto etmek için önce Adıyaman valiliğine yürüyen, daha sonra Adıyaman’la bağlantı yolları trafiğe kapatan tütüncülerle konuştuk. Tek amaçlarının ekmek olduğunu dile getiren tütüncüler,” Bu yasa bizi ekmeğimizden ediyor. Geniş arazilere sahip değiliz, her birimizin 1-2 dönüm arazisi var. Tütünle çocuklarımızı okutuyoruz,evlendiriyoruz,ailemizi geçindiriyoruz.Bizin provokasyonla işimiz yok,herhangi bir siyasi partiyle işimiz yok, sadece geçimimizin kaynağı olan tütün yasasının kaldırılması için bu eylemi gerçekleştiriyoruz” dediler.

post

 Güncel    05.07.2021 14:40:39  


İŞTE TÜTÜNCÜLERİN ANLATTIKLARI

  Bir önceki dönemde Kömür beldesinde,AK Parti’den encümen olan Halit Bozkır

“BİZ EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ”

Bundan üç gün önce tütüne getirilen hapis cezasını protesto eden ve kendini Adıyaman valiliği önünde yakmak isteyen AK Partili eski encümen Halit Bozkır,Kömür beldesinde ikamet ettiğini, çiftçi olduğunu  ve bir önceki dönemde AK Partiden encümen olduğunu söyleyen Bozkır şunları söyledi:

“Tütün bizim ekmeğimiz, bu tütün olmasa biz acımızdan ölürüz. Ben kendim AK Partiliyim Ak Partiyi seviyorum, onlar için canımı da veririm. Gerçekten bize yanlış yapıyorlar. Adıyaman’da AK Partiye yüzde 80 oy çıkartıyoruz. Bu tütüne getirilen hapis cezasını kaldırsınlar, gerçekten millet çok perişan. Benim 7 tane çocuğum var vallahi billahi ben okula gönderemiyorum. Ben kız çocuğumu gönderemedim dershaneye, bir oğlumu gönderdim hala borcum da var ve borucumu veremiyorum. Eğer bu tütün kalkarsa hepimiz ölürüz. Ben kendim Yozgat’a amele götürdüm, bize çingene gözüyle bakıyorlar. Biz ne yapalım sayın Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, lütfen Adıyaman’ı sahipsiz bırakmayın, lütfen sesimiz duyun. Bir kilo tütüne 6 yıl hapis cezası verecekler, lütfen başkanım siz bize yardımcı olun, milletvekillerimiz bize yardımcı olmuyor” İfadelerini kullandı.

TÜTÜNCÜ HANİFİ AKAR

“Derdimiz ekmek davasıdır. Bu tütün kalksa bizim sadece 1 dönüm arazimiz var, bu 1 dönüm araziyle nereye varacaksın, ne ekip biçeceksin? Bizi ancak tütün kurtarıyor. Atatürk zamanında bunu yasak etmediler,bir vergi alınıyordu. Böyle olmaması lazım. Biz kendi ekmeğimiz için kendi geleceğimiz için buradayız. Bu tütünü dışardan getiriyorlar yasak değil de neden bizim tütünümüz yasak? “

TÜTÜNCÜ MEHMET ASLAN

“Şu an hepimiz ekmeğimiz için buradayız.Her ailenin en az 5 nüfusu var.Her ailenin en fazla 2 dönüm arazisi var.Tütünü kaldırsalar 2 dönümle nasıl geçineceğiz?  Tütünden başka bişey kurtarmıyoruz bizi.Tütüne hapis cezasının kaldırılmasını istiyoruz”

ÇİFTÇİ/ESNAF TURABİ IŞIK

“Ben bir tütün üreticisinin çocuğuyum, Adıyaman da esnafım. Bir çiftçi ve esnaf olarak bu tütün yasağının kaldırılmasını istiyorum. Çünkü tütün bu insanların geleceğidir, bu insanların ekmeğidir. Tütün ailelerin çocuklarını evlendirdiği, okula gönderdiği maddi gelirdir. İnsanların elinden tütünü almanız demek hayatını almak demektir. Tütün kalkarsa insanlar başka şehirlere güç edip sosyal köle olacaklar.Tütün yasaklanacağına dışarıya bağımlılık yasaklansın. Ülkemiz tamamen bağımsızlaştırılsın. Yazık  günah bu insanların emeğini çöpe atmak kadar kötü bişey yoktur.”

TÜTÜNCÜ ŞÜKRÜ YOLDAŞ

“Bizim amacımız kimseyi mağdur etmek değil, bir provokasyona katılmak değil, bizim buradaki eylemimiz sadece ekmeğimiz içindir. Devlet büyüklerimizden bekliyoruz ne gelen var ne giden,ne de halimizi soran var. Bizde bu yolların kapanmasını istemiyoruz, böyle bir eylem istemiyoruz. Biz sadece yarın çocuklarımıza nasıl kuru bir ekmek  götürebiliriz amacıyla buradayız. Yoksa bizim A Parti B parti diye bir siyasi görüşümüz yok. Bilhassa Adıyaman halkının yüzde 99’u bu şekilde. Ha devlet büyüklerimize de ne yaptık sesimizi duyuramadık bu şekilde yolu kapatarak sesimizi duyurmaya çalıştık.İşte diyoruz ki, gelsinler sesimizi duysunlar bize bir yol göstersinler. Amacımız budur.Ben 4 çocuk babasıyım bende çocuklarımı nasıl okutabilirim, akşama nasıl kuru bir ekmek götürebilirim bunun derdindeyim ve  bu amaçla buradayım.” ŞEHİRDE BU HAFTA

#tütün,adıyaman,talepler,protesto