Karar Gazetesi Tütünü Manşette Taşıdı


Karar gazetesi Adıyaman tütününü “Bu ne şiddet” başlığıyla manşette taşıdı. Gazete, “Adıyaman’da barışçıl yolla mağduriyetlerini duyurmak isteyen üreticilere reva görülen muamele vicdanları kanattı” ifadelerini kullandı.

post

 YEREL    14.07.2021 12:23:57  


‘Apar topar düzenleme’ ile tütün üreticilerine yetki belgesi zorunluluğu getirilince evlerini tarladan geçindiren çok sayıda vatandaş protesto düzenledi. Ancak Adıyaman’da barışçıl yolla mağduriyetlerini duyurmak isteyen üreticilere reva görülen muamele vicdanları kanattı. Yasadışı toplantı düzenleme suçlamasıyla sabaha karşı evlerinden alınan çiftçilerden 10’u hakkında ‘kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle’ tutuklama kararı çıktı.

Tarım Bakanlığı, yetki belgesiz tütün ticaretini yasaklayan düzenlemeyi 1 Temmuz’da yürürlüğe soktu. Ancak üreticiyi dinlemeden, mağduriyetleri giderecek ön hazırlık yapılmadan alınan karar tütünle geçinenleri zor durumda bıraktı. Adıyaman ve Malatya’da çiftçiler “Düzenlemeyi iptal edin” protestoları yaptı. ‘Kanuna aykırı toplantı’yla suçlanan vatandaşlardan 10’unun ‘kaçma şüphesi’ olduğu gerekçesiyle tutuklanması ise tepki çekti.

MHP’DE RAHATSIZLIK YARATTI, ÇELİKHAN’DA BEŞ İSTİFA GELDİ

Tütün protestoları ve ardından yaşanan tutuklamalar ittifak ortağı MHP’nin Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde 5 kişi partilerinden istifa etti. MHP’den belediye başkan adayı olan Abdurrahman Yaylagül “Tutuklananlardan biri de MHP’li belediye meclis üyesi Mustafa Sonkaya. 50 yıllık tütün üreticisi 65 yaşındaki Abdurrahman amca da hapisle tanıştı” dedi. CHP’li Abdurrahman Tutdere de “Yoksullukla mücadele edenler bir de hapiste çile çekmesin. Bayramı cezaevinde değil aileleriyle geçirsinler” tepkisini gösterdi.

HAK İSTEMENİN MALİYETİ HAPİSHANE

Tütün üreticilerine yönelik yaklaşıma CHP liderinden sert tepki geldi: Adıyamanlı kardeşim hak istemenin maliyetini gördün değil mi... Geçen hafta tütün sorununu Meclis’e getirdik iktidar oylarıyla reddedildi. Bu işten 400 bin aile geçinirken 2003-2021 mayıs döneminde 1.2 milyon ton tütün ithal edildi. Başka çiftçilere 6.4 milyar dolar ödendi. Batsın sizin milli ve yerliliğiniz.

TÜTÜN ÇİFÇİSİNE 'HAK ARAMA'

Tütün üreticisine getirilen ‘yetki belgesi’ kararı, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Adıyaman ve Malatya’da üreticiler “Düzenlemeyi iptal edin” protestoları yaptı. ‘Kanuna aykırı toplantı’yla suçlanan köylülerden 10’unun ‘kaçma şüphesi’ gerekçesiyle tutuklanması tepki çekti. İttifak ortağı MHP’nin Adıyaman teşkilatından 5 kişi partiden istifa etti. Yaşananlar sonrası Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da “Çiftçiye zulüm yapılıyor” açıklaması yaptı.

Hükümetin tütün üreticileri için apar topar getirdiği ‘yetki belgesi’ düzenlemesi tepki çekti. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış; bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü.

Söz konusu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlemesi 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Belgesi almayan üreticiye tütün ticareti yasağı getirilmesi sonrası geçimini bununla sağlayan çiftçi zor duruma düştü. “Bu zorunluluk bizi bitirir” diyen çiftçiler düzenlemenin geri alınması için Adıyaman ve Malatya’da protestolar düzenledi. İzinsiz olduğu gerekçesiyle protestolara polisin müdahalesi sert oldu. 16 çiftçi bir gün sonra sabaha karşı evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

Adıyaman 2. Sulh Ceza Hakimliği tütün üreticilerini ‘suç işlemeye alenen tahrik, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama, kamu kurumu faaliyetini cebir ve şiddet kullanarak engelleme’ iddialarıyla tutukladı. Tutuklanma gerekçesinde aralarında MHP meclis üyesinin de bulunduğu 10 tütüncünün ‘kaçma şüphesi’ olduğunu belirtti.

MHP’LİLERDEN TÜTÜN İSTİFASI

Tütün protestoları ve ardından yaşanan tutuklamalar Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde iktidar ortağı MHP’de istifa getirdi. 2019 yerel seçimlerinde MHP’den Çelikhan belediye başkan adayı olan Abdurrahman Yaylagül dışında toplam beş kişi daha partilerinden istifa etti.

Yaylagül ‘tutuklananlardan birinin de MHP’li belediye meclis üyesi Mustafa Sonkaya olduğunu, 50 yıllık tütün üreticisi 66 yaşındaki Abdurrahman amcanın da hapisle tanıştığını” söyledi. Yaylagül açıklamasında “Sahipsiz memleketimizle maalesef çözüm yönünde uzlaşmak yerine gözaltılar gerçekleştirilmiş ve bu sabah itibarıyla 10 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini üzüntüyle öğrenmiş olduk” ifadesini de kullandı. Öte yandan tutuklamalar sonrası her kesimden ‘Yalnızca ekmeklerini savunan insanlara bu muamele reva mı’ tepkileri yükseldi. Çiftçilerin serbest bırakılması için ortak çağrı yükseldi.

TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE ZULÜM YAPILIYOR

Tütün üreticilerinin evlerine düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasına Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tepki gösterdi. Tütün yasağını protesto eden Adıyamanlı tütün üreticilerine ilişkin olarak Twitter’dan açıklama yapan Davutoğlu şunları söyledi: “Adıyaman’da tütün üreticilerine zulüm yapılıyor! Evine ekmek götürme derdinde olan tütün üreticilerinin haksız suçlamalarla tutuklanması kabul edilemez. Geçim derdinden başka dertleri olmayan tütün üreticilerimizin sonuna kadar yanındayız ve her türlü hukuki desteği vereceğiz.” Kaynak:KARAR

#tütün,adıyaman,karar gazetesi,ak parti,mhp,chp