Bu katliama dur diyecek bir yetkili yok mu?


Kahta Çayı’nda, HES tarafından suyun kesilmesinden dolayı üç haftadan beri binlerce balık telef oluyor. Yetkililerden ise ses seda yok.

post

 Çevre    03.08.2021 12:07:37  


Balık ölümlerine tepki gösteren çevre sakinleri yetkilileri göreve davet etti.

Esendere Köyü Muhtarı Ramazan Erşahin, HES’in üç aydan beri suyu belirli aralıklarla kestiğini, bundan dolayı balıkların telef olduğunu söyleyerek yetkililerin derhal müdahale etmesini istedi.

Av.Ali Yücel: ÇED RAPORU ALINMADAN SÜREÇ BAŞLATILDI

HES’in kurulma sürecinde müdahil olan Av.Ali Yücel,” Dava sürecinde 2 sefer bu alanda ÇED raporları alınmadan HES kurulamaz raporu verildi. Tüm bu raporlara rağmen davamız red edilidi ve  rağmen HES yapıldı.

Kahta ilçesinde Kahta çayı üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) barajı, suyu kapatmasından dolayı binlerce balık telef oluyor.

MUHTAR ERŞAHİN: YETKİLİLER MÜDAHALE ETSİN

Kahta merkeze bağlı Esenedere köyü muhtarı Ramazan Erşahin, duruma tepki göstererek, HES’in üç aydan beri suyu belirli aralıklarla kestiğini bundan dolayı balıkların telef olduğunu söyleyerek yetkililerin olaya derhâl müdahale etmesini istedi.

Muhtar Erşahin sözlerine şöyle devam etti: Kahta çayı üzerinde yapılan HES, 2-3 aydır sürekli suyu belli aralıklarla kapatmasında dolayı balık ölümleri gerçekleşiyor. Binlerce balık telef oluyor. Bu balık ölümleriyle ilgili gereken hassasiyetin gösterilmesini istiyoruz. Kahta çayında 25 çeşit balık yaşıyor.Atatürk barajındaki balıkların çoğu bu çaya yumurta bırakıyor. HES’in suyu kapatmasıyla bütün balıklar telef oluyor. Bu duruma yetkililerin gereken duyarlılığı göstermesini istiyoruz” dedi.

Av.Ali Yücel: ÇED RAPORU ALINMADAN SÜREÇ BAŞLATILDI

HES’in kurulma sürecinde müdahil olan Av.Ali Yücel gazetemize yaptığı açıklamada, Dava sürecinde 2 sefer bu alanda ÇED raporları alınmadan HES kurulamaz raporu verildiğini ancak buna rağmen HES’in yapıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:  

“HES’in kurulması sürecinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları alınmadan süreç başlatıldı. Bu ÇED gerekli değildir kararı dönemin Valisi Mahmut Demirtaş tarafından verilerek süreç başlatılmıştır. Daha sonra HES’ten etkilenecek olan 8 köy muhtarı ve Kahta Fed olarak ÇED alınmadan bu alanda HES yapılamaz diyerek davalar açtık. Dava sürecinde 2 sefer bu alanda ÇED raporları alınmadan HES kurulamaz raporu verildi. Tüm bunlara rağmen davamız RED edildi. Bu bilirkişi raporlarında bu Kahta çayında 16 çeşit balığın yaşadığı ve bu balıkların yaşam alanlarının bu HES’in kurulmasıyla yok olacağı belirtilmiştir. HES firması Verdiği taahhütlerde HES kurulduktan sonra mevcut suyun %20 sinin can suyu olarak dere yatağına bırakılacağını taahhüt etmiştir. Tüm bunlara rağmen Murat HES adeta köprüyü geçene kadar “Ayı’ya dayı demiş “ve sürecini tamamladıktan sonra kendi bildiğini yapmaktadır. Öncelikle HES’i Adıyaman’daki kurumların denetlememeli nedeniyle Nemrut Dağı milli park (sit) alanında yapmıştır. HES’in faaliyete girmesinden beri de suyun azalması nedeniyle sürekli suyun tamamını kapatarak suda yaşayan balıkların ölümlerine sebep olmaktadır. Gerek haber sitelerinde gerek sosyal medyada yapılan paylaşımlara rağmen ilgili kurumlar ve amirler bu duruma adeta kör ve sağır kalmaktadırlar. Bu durum TCK 171 (Genel güvenliğin taksirle tehlikeye düşürülmesi)maddesi kapsamında suç oluşturmaktadır” İfadelerini kullandı. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#balık,telef,kahta,hes,adıyaman