Otomobile de zam geliyor


Döviz kuru otomobil pazarını da vurdu. Markalar kasımda yüzde 5’e varan zam yapma hazırlığında. Kur güncellemesi, yüzde 50 ÖTV bareminde olan modelleri yüzde 80’lik vergi dilimine sokacak. Bunun sonucunda 60 bin liralık vergi farkı da eklenecek. Çip sorunu çözülse de artan fiyatlar nedeniyle talebin aşağı çekileceği düşünülüyor.

post

 Ekonomi    18.10.2021 14:11:13  


Bir süredir art arda gelen akaryakıt zamlarının ardından, bir kötü haber de otomobil sahibi olmak isteyenlere geldi.

Türkiye, dünyada otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülke. Yüksek ÖTV oranları nedeniyle birçok modelde fiyatın yarıdan fazlasını vergi oluşturuyor. Otomobilin Türkiye’de ulaşılabilir olmasını zorlaştıran bir diğer neden de döviz kurundaki yükseliş. Otomotiv, kura en bağımlı sektörlerden biri. Fiyatlar kur artışına paralel olarak devamlı artıyor.

Diken'in haberine göre; Son dört yılda otomobillerdeki fiyat artışı yüzde 200’ü geçti. Sadece Ocak ayından bu yana fiyatlar yüzde 20’nin üzerinde arttı. Ağustosta hükümetin ÖTV matrahlarını güncellemesiyle fiyatlarda indirim gündeme gelmişti. Yüzde 50 ÖTV dilimine girmeyi başaran modellerde indirim oranı 60 bin liraya kadar çıkıyordu. Ancak, tüketici çip krizi nedeniyle bu indirimlerin avantajını yakalayamadan yeni zamlar gündeme geldi.

'FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ'

Dünya Gazetesi'ne konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, markalar açısından fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu vurgularken, kur artışına vergi yükünün de eklenerek çarpan etkisi yaptığını ifade etti. Erce, yükselen fiyatlar nedeniyle satışların düştüğünü de belirtti. Açıklamaya göre, bazı markalar kur artışı sonrası daha ulaşılabilir olması açısından düşük donanımlı araçları Türkiye’ye getirmeye odaklandı.

'İKİNCİ ELLERE DE ZAM GELECEK'

Sıfır kilometre araç fiyatlarındaki fahiş artışın son aylarda düşüşte olan ikinci el otomobil pazarını ise yeniden hareketlendirmesi bekleniyordu. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, çip krizi, küresel tedarik problemleri ve sürekli artan döviz kurları nedeniyle Kasım ayından itibaren kullanıcıların yeniden ikinci el araç almaya yöneleceğini söyledi. Bu durumun ikinci elde fiyatları da yukarı çekeceğini belirten Yalçın, “Kur artışı nedeniyle sıfır kilometre araç fiyatlarının Ocak 2022’ye kadar yüzde 12 artacağını öngörüyoruz” dedi.

 

#zam,otomobil,döviz