Şeker krizi büyüyor


BİM market zincirinde 1 hafadır şeker bulunmadığının gündeme gelmesiyle ile ilgili taraflardan açıklama gelmeye devam ediyor. BİM, şeker fabrikalarının satışı durdurduğunu öne sürerken, TÜRKŞEKER iddiaları yalanladı. Öte yandan TÜRKŞEKER'in şeker fiyatlarının yükselmesini beklediği öne sürüldü.

post

 Gıda    14.11.2021 20:53:28  


Sosyal medyada BİM zincir marketlerde 1 haftadır şeker bulunmadığı üzerine şirket ''Şeker fabrikaları son günlerde şeker satışını neredeyse durdurdu. Üreticilerin satış fiyatının yüksek olması sebebiyle, tüketicimize uygun fiyatlı şeker tedarik etmekte zorlanmaktayız" açıklaması yapmıştı. Kamu kuruluşu TÜRKŞEKER'den, BİM'in açıklamasına yalanlama geldi.

'ARZ PROBLEMİ YOK'

BİM'in bu açıklamasının ardından TÜRKŞEKER'den yapılan açıklamada, yeterli üretim kapasitesine sahip olduklarını belirterek, “Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını belirlerken gerek vatandaşımıza uygun fiyatlara ürün sunma, gerekse sanayicimizin hammadde girdi maliyetlerini minimize etme hassasiyeti ile belirlemektedir. Pancar ve şeker üretiminde son yıllarda yakalanan bu ivmenin korunması ve daha ileriye taşınması hususunda TÜRKŞEKER, gerekli adımları bugüne kadar atmış olup, faaliyetlerini de bu perspektifte devam ettirmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Karar gazetesinin dünkü sayısında da geniş bir şekilde yer verilen konuya dair kamu işletmelerinde zam beklentisi oluştuğu ve satışları durdurduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'yu destekleyen bir açıklama daha geldi.

'FİYATIN ARTIRILMASI BEKLENTİSİ VAR'

İş Sendikası Başkanı İsa Gök, ise TÜRKŞEKER'in zararına satış yapmak istemediği için resmi olarak yapılacak zammı beklediğinden dolayı satışı durdurduğunu öne sürerek “Özeller şekeri zamlı satıyor. TÜRKŞEKER zararına satış yapıyor. Onun için de fazla satış yapmak istemiyor. Çünkü zararı büyüyor. Resmi zammı bekliyor. Pancar fiyatı ile şeker satış fiyatı arasında bir makas vardı. İki yıldır bu makas kapanıyor. Zarar ediliyor. Fiyatın artırılması beklentisi var. 1 yıldır devam eden bir süreç” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise konuya ilişkin , "Kamu fabrikalarının özelleştirilmesi ve getirilen kota en önemli sorundur. Kamu şeker fabrikaları sanayiciye yeterince ürün verememekte özel sektör ise daha yüksek fiyattan sanayiciye ürün gündeme getirmekte. Bu nedenle de tüketicilerimizin marketlerde şeker bulamaması sonucunu gündeme getirecek'' açıklaması yaptı.KARAR

 

#şeker,zam,bim,türkşeker