Uğur Şahin'den dünyayı umutlandıran açıklama: Şimdi sıra kanserde


BionTech şirketinin kurucuları Doktor Uğur Şahin ve Doktor Özlem Türeci, geliştirdikleri koronavirüs aşısında kullandıkları teknolojiden faydalanarak kanser tedavisinde çığır açmayı hedefliyor.

post

 Sağlık    16.11.2021 10:52:11  


BionTech şirketinin kurucuları Doktor Uğur Şahin ve Doktor Özlem Türeci, Pfizer şirketi ile koronavirüs (Kovid-19) aşısını dünyaya sunduktan sonra dikkatlerini yeniden kansere çevirdi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre; Uğur Şahin, kanser tedavisinde en yeni yaklaşımı geliştirmeye çalışmak için şirketi BioNTech'in dünyaya sunduğu koronavirüs aşısının teknolojisini denediklerini söyledi. Şahin, elçi RNA teknolojisini, kan kanserlerine karşı geliştirilen CAR T-hücre tedavisi ile bir araya getirerek, bu defa solid yani katı tümörleri hedef alarak, çığır açmayı umuyor. CAR-T tedavisi, her hastadan T-hücreleri adı verilen bağışıklık hücreleri alınmasını, kanseri hedef alacak şekilde genetik olarak değiştirilmesini ve ardından tümörle savaşmaları için tekrar hastanın vücuduna verilmesini içeriyor.

Kanser İmmünoterapi Derneği’nin toplantıları için Washington’a gelen Uğur Şahin, "CAR-T hücre tedavileri, katı hücrelerde B hücreli tümörlerden çok daha zor. Dolayısıyla, CAR-T hücrelerinin katı tümörlerde çalıştığına dair henüz büyük bir kanıt yok. Ancak doğru hedef ve aşı kombinasyonunun bu sınırlamanın üstesinden gelebileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

'TEDAVİMİZİN FİKRİ HÜCRE TEDAVİSİNİ AŞILARLA BİRLEŞTİRMEK'

Uğur Şahin’ın hedefi Claudin-6 adı verilen bir protein. Claudin-6, yalnızca kanserli hücre yüzeyinde bulunduğu için BioNTech’in CAR-T hücre tedavisinde ana faktör. Uğur Şahin süreci, "Claudin-6, tümör hücreleri üzerinde bulunuyor. T hücrelerinde de reseptörler, Claudin-6'yı tanıyan CAR-T hücre reseptörleri. Bu Car-T hücreleri infüze edildiğinde, tümör hücrelerini tanır ve öldürürler. Ancak belirli bir zaman sonra çalışmaları durur. Bu aşının fikri bu CAR-T hücrelerini yeniden aktive etmektir. Aşıyı bünyeye veriyoruz ve aşı, dendritik hücreler adı verilen özel hücrelere Claudin-6'yı sunuyorlar ve ardından CAR-T hücreleri bunu fark ediyor ve ardından çoğalmaya ve yeniden etkinleşmeye başlıyor. Yani tedavimizin fikri, CAR-T hücre tedavisini aşılarla birleştirmek. CAR-T hücrelerinin daha fazla çoğalmaya devam etmemesi durumunda, bu hücrelerin sayısını artırabilecek bir aşımız var" diye anlattı.

'BAZI HASTALARDA TÜMÖRLERİN KÜÇÜLDÜĞÜNÜ GÖRDÜK'

BioNTech, Kanser İmmünoterapi Derneği’nin toplantılarında klinik deneylerden bazı erken sonuçlarını sundu. Şahin, "Sunduğumuz veri setlerinden biri hücre terapisi ile ilgili olan. Örneğin yumurtalık kanseri veya testis kanseri olan hastaların tedavisi CAR-T hücreleri kullandığımız erken aşama çalışmamızda gördük ki, bu tip bir tedavi güvenli görünüyor ve bazı hastalarda tümörlerinin küçüldüğü klinik faaliyet gördük ve bu heyecan verici" dedi.

#uğur şahin,koronavirüs,aşı,kanser