Tütünler Depoda Kaldı!


Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara hapis cezası getiren yasa 1 Ocak 2022 de yürürlüğe giriyor. Kooperatifleşme sürecindeki belirsizlik hem tütün üreticisini hem de satıcısını kara kara düşündürüyor.

post

 Güncel    24.11.2021 13:48:44  


Yasaklara 28 gün kala tütünler depoda kaldı. Tütün üreticileri, tüccarın tütünü depolamaktan korkuttuğu için almadığını ve tütünlerinin ellerinde kaldığını söyleyerek, bu durumun kendilerini oldukça mağdur ettiğini dile getirdiler.

Yasaktan önce tüccarın tütün daha tarlada iken gelip aldığını söyleyen tütün üreticileri, önümüzdeki sürecin belirsizliğinden dolayı tüccarın tütünü depolamaktan korktuğunu söylediler.

Tütün üreticisi Mehmet B,.” Tütün yasakları başlamadan önce tüccar kapınıza geliyordu. Kalitesine göre kilosunu 80 ile 100 liraya satıyorduk. Bugün bırakın bu fiyatlara satmayı 50-60 liraya bile tüccar bulamıyoruz. Adamlar eskiden tütünümüzün tamamına talip olurken, bugün geliyor sadece satacağı kadar tütün alıyor. Yani tütünü depolamaktan korkuyor. Böyle olunca da bin bir zahmetle ekip biçtiğimiz tütün elimizde kalıyor. Çoğumuz bu tütünün parasını önceden yemişiz, yani tütün üzerine alışveriş yapmışız, borç para almışız şimdi bu borçları nasıl öderiz diye kara kara düşünüyoruz” dedi.

Tütün satıcı Abdullah A,.” Şimdi tabi bir belirsizlik var. İşimiz eskisi gibidir desek yalan olur. Adıyaman’a yani yerele satıyoruz ama dışarıya biraz zahmetli. Bunun sebebi de dışarıdaki alıcı toptan almak istemiyor. Aldığında da az alıyor. Talep az olunca fiyatlarda düşüyor. Şimdi kooperatifleşme diyorlar, onun da nasıl olacağını bilmiyoruz. Tütünden binlerce aile ekmek yiyor. Yani Adıyaman’ın gerçeği. Ve Adıyaman’a ekonomik anlamda katkı sunan bir ürün. Çoğu insan ailesinin geçimini bundan sağlıyor, çocuklarını bu parayla okula gönderiyor, bu parayla evlendiriyor. Şimdi bunların görmezlikten gelinmemesi lazım” ifadelerini kullandı.

Yasa ne getiriyor? Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Ne olmuştu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 18 Haziran tarihinde kabul edilen düzenleme ile 'Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere' 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. 1 ocak 2022 tarihinden itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdının doldurulmuş şekilde satış yapanlar veya bu yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Yasa 4 sefer ertelendi

Çıktığı tarihten itibaren 4 sefer ertelenen yasa, Son olarak, AK Parti Grubunun TBMM’ne sunduğu Torba Kanununda yapılan kanun değişikliğiyle “Madde 18-Madde ile Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihi 1/1/2022 tarihine ertelenmişti. ŞEHİRDE BU HAFTA

#tütün,adıyaman,yasak,kooperatif