Gizli kan testi ile kanser tanısı


Adıyaman’da aile sağlığı merkezlerinde gaita üzerinde yapılan gizli kan testi ile kanser tanısı yapılıyor.

post

 Sağlık    2016-10-13  


Adıyaman’da 5 yıldan beri gaitata gizli kanama var olup olmadığına bakılıyor. Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 50 yaş üzerindeki tüm nüfusa, 40 yaş üzerindeki kadınlara kanser taramaları konusunda çeşitli etkinlikler yapıldığını söyledi.
Mustafa Kutlu, Ekim ayında kanserde farkındalık oluşturulması maksadıyla 50 yaş üzerindeki bireylerin gaitalarında gizli kan testlerini yaparak Kalın Bağırsak Kanserinin var olup olmadığına bakıldığını açıkladı.
Mustafa Kutlu, “Bunun için elimizde çok önemli bir analiz yöntemi var. Buda gaita da gizli kanın var olup olmadığını belirleyen bir yöntemdir. Biz insanların gaitasından bir parça alarak, tüpte karıştıktan sonra stripe dokundurarak, çıkacak duruma göre kişiye açıklamada bulunuyoruz. Testin pozitif çıkması şahısta kanser hastalığı olduğu anlamına gelmiyor.
Eğer vatandaşın büyük abdestinde kan varsa, sindirim kanalının herhangi bir yerinde kanama var demektir. Bu vaakaları genel cerrahiye gönderiyoruz. Burada alınan parça üzerinde patoloji yapılıyor. İyi veya kötü huylu bir oluşum olup olmadığına karar veriliyor.
Yaş ilerledikçe sindirim kanalındaki kanserin görülme oranı artıyor. Aile hekimlerine kayıtlı her bir birey her iki yılda bir aile hekimlerine başvurarak bu testi yaptırsın. Bu taramalar tanıma yol açıyor. Belirtiler ortaya çıkmadan bunu yaptırmak tanıma yöneliktir. Belirti ortaya çıkança teşhise yönelik tetkikler gündeme geliyor” dedi.

adıyaman,sağlık il müdürlüğü,mustafa kutlu,şehirde bu hafta,ferhat vural