Şekerde korkulan oluyor: Zamlar devam edecek


Türkiye’de yaşanan gıda enflasyonunda bir yeni dalga da şekeri vurdu. Şekerin çuval fiyatlarındaki artış iki katını geçerken, ithalat seçeneğinin de arttığı vurgulanıyor.

post

 Gıda    23.03.2022 11:26:55  


Gıda fiyatlarında yaşanan artış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan KDV indirimiyle de durdurulamamıştı. Enflasyon sürekli yükselmeye devam ederken, üreticiler fiyatların düşmesi için tüketiciden alınan vergilerin azaltılmasının yetmeyeceği, üreticinin bizzat kendisinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayçiçek ve buğday fiyatlarında çeşitli nedenlerle büyük fiyat artışları yaşanmıştı. Şekerde de fiyat artışı diğerlerinden çok daha çarpıcı bir şekilde yaşanmaya başladı. Ancak uzmanlar, şekerde yaşanan krizin dış kaynaklı olmadığına, üreticinin girdi maliyetlerinin yükselerek kazancının düşmesi ve devlet tarafından desteklenmemesi sebebiyle üretimden küstürülmesinin asıl belirleyici etken olduğuna dikkat çekiyor.

Kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (Türkşeker) 270 liraya sattığı 50 kilogramlık şeker çuvalı 700 liraya kadar çıktı. Şekerle üretim yapan sektörlerde imalat ciddi oranda düşerken şeker pancarı üretiminde de gerileme yaşanması, fiyatların patlamasına yol açtı. Kaynak: KARAR

 

#şeker,zam