Maden Şirketinden Mermer Ocağı Açıklaması


Son günlerde Adıyaman gündemini meşgul eden, Merkeze bağlı Kömür beldesinde açılacak mermer ocağıyla ilgili DİEM madencilik konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

post

 Çevre    12.04.2022 11:25:07  


Basına ve kamuoyuna başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“DİEM Madencilik Limited Şirketine ait Adıyaman Merkez Pınaryayla Köyü Sınırları içerisinde bulunan 3287643 Erişim Numaralı II-B Grubu Mermer Ruhsatı ile ilgili olarak Basına ve Kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili açıklamamızdır.

Son günlerde kimi politikacıların gerek TBMM’sinde gerek Ruhsatın bulunduğu alanda ve gerekse de sosyal medya platformlarında Şirketimiz ve Ruhsatımız aleyhine gerçeği yansıtmayan mesnetsiz iddialarda bulunulmuştur.  Bu mesnetsiz iddialarla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatmak zorunlu oluşmuştur.

Söz konusu Mermer Ruhsat ile ilgili olarak;

  1. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından “İşletme İzni” alınmıştır
  2. Çevre Şehircilik Bakanlığından “ÇED Olumlu Belgesi” alınmıştır
  3. Orman Genel Müdürlüğünden “Orman İzni” alınmıştır.
  4. Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresinden “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” alınmıştır
  5. Adıyaman İdare Mahkemesinin hazırlattığı 2 adet bilirkişi raporu mevcuttur
  6. Söz konusu Ruhsatla ile ilgili olarak Şirketimiz lehine 2 adet Danıştay kararı mevcuttur. 

Yukarıda açıkça yazılan “İzinler, Ruhsatlar, Bilirkişi Raporları ve Yargı Kararlarına” rağmen faaliyetlerimiz engellenmek istenmekte ve yasal haklarımızın kullanılmasına engel olunmaktadır. 

Kimi politikacı ve yerel yöneticilerin aşağıda yazılı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. 

  1. Mermer Ruhsatı Serintepe Mahalle sınırları içerisinde olmayıp, Pınaryayla Köyü sınırları içerisindedir.
  2. Yol izni alınmadığına dair iddia doğru değildir, Orman Genel Müdürlüğünden gerekli bütün izinler alınmıştır
  3. Yapılan çalışmanın “İmar ve Nazım İmar Planına” aykırı olduğuna dair iddia doğru değildir, orman alanları içinde imar yolu veya imar planları düzenlenemez. Orman alanlarındaki her tür tasarruf Orman Genel Müdürlüğüne aittir.  Maden Ruhsat alanlarında verilen altyapı izinleri Orman Kanunu’nun 16. Maddesine göre verilmektedir.  Maden Ruhsatları ve İşletmeciliği ile ilgili Belediyelerden izin alınması gerektiğine dair hiçbir yasal gereklilik yoktur.
  4. Ruhsat alanının mera olduğuna dair iddia doğru değildir, Ruhsat Alanının bulunduğu bölge Orman vasfındadır.
  5. Tarihi Çeşmeye zarar verileceği iddiası doğru değildir, iddiayı dile getiren politikacılar ve yerle yöneticilerin de iyi bildiği üzere söz konusu çeşme çalışma alanından kilometrelerce uzakta olup, Bilirkişi ve ÇED raporlarında da belirttiği gibi yer altı sularını kirletecek bir olgu söz konusu değildir.
  6. Ruhsat Alanı en yakın yerleşim birimine kuş uçuşu kilometrelerce uzaktadır
  7. Ruhsat alanında herhangi bir tarımsal faaliyet yapılmamaktadır.  Sosyal medyaya yansıyan görüntülerden Ruhsat Alanının tarım ve hayvancılığa elverişli olmadığı rahatlıkla gözlemlenecektir.

Kanunlardan doğan haklarımızın kullanımına engel olan bu ve benzeri açıklamaların politikacı ve yerel yönetimciler tarafından yapılmasını yadırgadığımızı belirtir, halkı ve güvenlik güçlerini karşı karşıya getirecek beyanlardan sakınılması gerektiği hususunu kamuoyunun taktirine sunuyoruz. 

Çalışmalarımızın durdurulmasına neden olan, halk ile güvenlik güçlerini ve şirket çalışanlarımızı karşı karşıya getiren bu tür açıklamaların doğuracağı olası her tür menfi sonuçtan beyanat sahipleri sorumlu olacaktır.  Şirketimizin uğradığı maddi zararlardan da söz konusu beyanatları yapanlar sorumludur.  Yasal haklarımızı koruyacağımızı ve gerekli yasal girişimlerde bulunacağımızı beyan ederiz” İfadeleri kullanıldı. ŞEHİRDE BU HAFTA

#mermer,kömür beldesi,adıyaman,diem madencilik