‘Tek Derdimiz Doğamız, Çevremiz, Meramız’


Adıyaman merkeze bağlı Kömür Beldesi Serintepe Mahallesi mera alanında açılmak istenen mermer ocağına tepki gösteren yöre halkı, tek amaçlarının meralarına ve doğalarına sahip çıkmak olduklarını dile getirdiler.

post

 Çevre    18.04.2022 11:59:11  


Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Serintepe mahallesi Muhtarı Erdal Aslan, madene veya mermere karşı olmadıklarını sadece doğalarını, meralarını ve çevrelerini koruduklarını söyledi.

Muhtar Aslan sözlerine şöyle devam etti: Biz çevre sakinleri olarak, sadece doğamızı koruyoruz. Suyumuzu koruyoruz, çevremizi koruyoruz. Bu olayın siyasetle falan kesinlikle alakası yoktur. Kim oralara çekiyorsa yalancıdır, müfteridir. Bu açılmak istenen mermer ocağı yerleşim yerine 500 metre mesafededir. Aynı zamanda kaynak sularımız da oraya yakındır. Zaten Kömür içme suyu sağlıklı değildir. İçme sularımız sondajla elde ediliyor. Bu sondajla 5 köyün içme suyu ihtiyacı karşılanıyor.  Doğamız suyumuz yok oluyor. Diğer önemli bir husus, açılmak istenilen mermer ocağının yeri ile ruhsatın alındığı yer farklıdır. Mermerin çalışma alanı Kömür beldesi Serintepe mahallesi sınırları içindedir.

Bu çelişkileri ve sıkıntılarımızı tüm devlet birimlerine ilettik. Daha öncesinde de iki sefer dava açtık. Geçenlerde sayın valimizi ziyaret ederek şikayetlerimizi tekrar ilettik. Kendisine 2016 yılında Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünün raporuna göre burada açılacak bir mermer ocağının hem doğaya hem de insan sağlığına zararlı olacağı için izin verilmediğini söyledik. O dönemde hiçbir kurum izin vermemişti. Bugün ise Ankara’da masa başında çed raporları ve izinler veriliyor. Kimse de orada yaşayan var mı? rızaları var mı? diye sormuyor.

Bizim en büyük sorunlarımızdan biri de içme suyu problemidir. Yazın suyumuz koruduğu zaman oradaki kuyudan su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Kuyunun mermer ocağı ile mesafesi ise sadece 100-150 metredir. “

“HAYVANLARIMIZI MERALARIMIZA SALAMIYORUZ”

“Son 15 gündür “özel bölge “ diye hayvanlarımızın o bölgeye girilmesine izin verilmiyor. Bugün yem fiyatları almış başını gitmiş, kendi hayvanlarımızı kendi meralarımızda otlatamıyoruz. Bundan daha büyük bir sorun olur mu? Hayvancılık böyle mi gelişecek?

Adıyaman AK Parti heyeti gelip bizi ziyaret etti, yöre halkının yanında olduklarını ve konu ile ilgilenecekleri sözünü verdiler. Geçen gün millet iş makinelerinin çalışmasına engel oldu, izin vermedi, jandarma olaya müdahale etti, biber gazına maruz kaldık, yaşlı insanlar vardı, çocuklar vardı hepsi mağdur oldu. “

“ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ”

“Köy halkı olarak bir karar aldık, mermer ocağı bir çözüme kavuşuncaya kadar çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Şimdi kuzeyimiz ne kadar dağlıksa güneyimiz de ovadır, oradan gelecek toz topraktan insan, bitki, hayvan tüm canlılar etkilenecektir. Sadece Serintepe mahallesi değil Kömür halkı olarak,doğamız,çevremiz ve meramız için direnmeye devam edeceğiz ” İfadelerini kullandı.

“KONU SİYASİ DEĞİL”

       Konun kesinlikle siyasi bir tarafının olmadığını söyleyen Serintepe mahallesi muhtarı Erdal Aslan, “ Bu eylemde particilik yoktur. Başta Ak Parti olmak üzere CHP, MHP,İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi  kısacası ve her partiden insanlar vardır. Herkesin ortak amacı doğasına ve merasına sahip çıkmaktır. Özellikle şunu vurgulamak istiyorum. Kömür beldesi Serintepe mahallesinin yüzde 60’tan fazlası Ak Partilidir son seçimde en çok oyu Ak Parti almıştı. Konunun şu tarafa bu tarafa çekilmesini isteyemiyoruz tekrar ediyoruz konu siyasi değil, tamamen doğadır, çevremizdir, içme suyumuzdur ve hayvanlarımızın mera alanıdır” dedi. ŞEHİRDE BU HAFTA

#çevre,mermer ocağı,kömür,serintepe,adıyaman,erdal aslan