Adıyaman HDP’den Kobani davasıyla ilgili açıklama


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman il örgütü, devam eden Kobani davasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

post

 Siyaset    31.05.2022 12:59:29  


HDP il binasında basın açıklaması yapan HDP Adıyaman il eş başkanı Bekir Gürbüz, Kamuoyunda Kobani davası olarak bilinen davada bir yılı geride bıraktıklarını ve adil bir yargılama olmadığını söyledi.

Eş başkan Gürbüz   sözlerine şöyle devam etti: Kamuoyunda Kobanî Kumpas Davası olarak bilinen yargılamada bir yılı geride bıraktık. Devlet Güvenlik Mahkemelerinde, sıkıyönetim mahkemelerinde görülmemiş bir yargılama biçimiyle bir yılı aşkın süredir arkadaşlarımız yargılanmaya çalışılıyor. Elbette bu yargılamanın adil olmayacağı daha soruşturma aşamasındayken yaşananlardan tarafımızca gözlemlendi. 2014’te yaşanan olaylara ilişkin aradan 4 yıl geçti ve dosyada görevlendirilen 5 savcı değişti.

3 bin 530 sayfalık iddianamenin bir hafta içinde okunduğu iddia edildi

2020 yılına gelindiğinde 3 bin 530 sayfa iddianame ve 200’ü aşkın klasör mahkemeye sunuldu. Tensip tutanağındaki ifadesiyle o gün Bahtiyar Çolak başkanlığında oluşan mahkeme heyeti iddianameyi titizlikle okuduğunu bir hafta içinde okuduğunu belirtti ve iddianameyi kabul kararı verdi. Soruşturma aşamasında dosyalar tarafımıza ulaştıktan sonra İçişleri Bakanlığı'na bağlı memurların talimatıyla soruşturmanın yürütüldüğü dosya içinde unutulan belgelerle açığa çıktı. Siyasetçilerin yaptığı açıklamalar, soruşturma aşamasını etkiledi. Bu noktada adil bir yargılama olabilmesinin Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nin adil yargılama yapabilmesinin tek koşulu iddianamenin iadesi kararı vermesiydi. Fakat Bahtiyar Çolak başkanlığındaki mahkeme heyeti iddianameyi kabul etti ve Nisan ayında yargılamanın ilk gününde adil bir yargılama olamayacağını, olağanüstü bir yargılama yapılacağını gözlemledik.

Arkadaşlarımız iddianameyi okumadan yargılandı

Avukatlar duruşma salonuna girmemişken yargılamanın başlatılmaması gerekirken, mahkeme başkanı yargılamayı başlatmaya çalıştı. Henüz taraf teşkili sağlanmamış olan ve CMK’ya göre yargılamanın yapılmaması gerektiğini ifade eden avukatların mikrofonları kapatılmak suretiyle mahkeme yargılamayı başlatmış oldu. Avukat ve yargılanan arkadaşların protestoları altında kimlik tespitini dahi yapmadan, iddianameyi okumadan yargılanan arkadaşlarımızın kendileri hakkındaki iddianamelerin neler olduğunu öğrenemeden yürütülen yargılamanın daha ilk günden nereye tekabül edeceği ortaya çıktı.

45 gün kesintisiz bir yargılamayı asla kabul edemeyiz

Mahkeme tensip kararında 45 gün kesintisiz bir yargılama yapacağını ifade etmişti. Bizlerin hem yargılanan arkadaşların hem de avukatların asla kabul edemeyeceği bir yargılama biçiminin emarelerinden biri de buydu. Bugüne kadar Türkiye hukuk tarihinde 45 gün kesintisiz süren bir yargılama asla yaşanmış değildi. Bu hem yargılanan arkadaşlar hem de kötü muamele ve işkence yasağına aykırı bir durumdur. Avukatlar açısından da davayı takip edememeleri ve görevlerini yapamamaları sonucunu doğurmaya dönük karardı.

HDP’nin attığı tweetin AİHM Büyük Dairesi tarafından suç unsuru taşımadığı tespit edildi

Sizlerin de takip ettiği üzere belirttik. HDP’nin o dönem attığı tweetin AİHM Büyük Dairesi tarafından suç unsuru taşımadığı tespit edilmiştir.

Kobanî Kumpas Davası hukuk, demokrasi ve savunma hakkı adına bir kara lekedir

Elbette yargılamanın başından bugüne kadar mahkemenin hukuksuz kararlarının her biri bu ülkenin hukuk ve demokrasi adına bir kara leke durumundadır. Ancak en tehlikelisi savunma hakkının kısıtlanmasına dönük alınan bu son ara karardır. Bunun, ülkenin içinde bulunduğu siyasal atmosferle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Son dönemde kamuoyunu yakından takip ettiği üzere Osman Kavala davasında, Canan Kaftancıoğlu davasında ve Gezi davasında verilen kararlarla birlikte Kobanî Kumpas Davasında da bir karar verilmek suretiyle seçime gidilen bir ortamda vesayeti altındaki yargı eliyle siyaseti dizayn etme çabası içinde siyasi iktidar.

HDP olarak herkesi bu operasyonu boşa çıkarmaya davet ediyoruz

Yargılanan arkadaşlarımız, avukatları ve biz HDP olarak bugüne kadar bu hukuksuzluğa karşı nasıl direnip mücadele ettiysek bugünden sonra da bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Herkesi bu hukuksuz yargılamaya karşı  dayanışmaya davet ediyoruz  “ifadelerini kullandı.

#hdp,adıyaman,basın açıklaması