Kadın Doğum Hastanesinde 'Sıra' Çilesi!


Adıyaman Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde muayene olmak için saatlerce sıra bekleyen hastalar, yaşadıkları soruna tepki gösteriyor. Doktor sayısının yetersiz olduğu hastanede, normalden fazla hastaya bakılmasına rağmen yetersiz kalınıyor.

post

 Sağlık    28.06.2022 16:10:01  


DOKTOR SAYISI YETERSİZ

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde vatandaşın çilesi bitmiyor. MHRS ‘de randevu alamadıkları için sabahın 05.00’inde hastaneye gelmek zorunda kaldıklarını belirten anne adayları “Sabah 5’ten beri kapıda bekliyoruz. En az 70-80 insan sıra bekliyoruz. Sıramatiklerde randevular dolduğu için sıra vermiyor. Kendi aramızda liste yapıp isimlerimizi yazdırıyoruz. Buna rağmen zaman zaman sert tartışmalar yaşanılıyor. Doktor sayısı yetersi olduğu için normalde 40 hastaya bakılması gerekirken her doktor en az 80 hastaya bakıyor, buna rağmen yetişemiyor, “ifadelerini kullanırken başka bir hasta ise,  “ 2 aydır randevu alamıyorum. 10 günde 1 kontrole gelmem gerekirken geliş ve gidişim adeta çileye dönüşüyor. Özel hastaneler çok pahalı olduğundan, oralara da gidemiyoruz” dedi.

“KAPASİTE YETMİYOR”

Konu ile ilgili bilgilerine başvurduğumuz sağlık çalışanları da durumdan kendilerinin de rahatsız olduklarını belirterek, “ Maalesef sadece il merkezinden değil, ilçelerden de hastalar gelmektedir. Bunların yanı sıra yabancı uyruklulara da hizmet veriyoruz, onların sayısı da en az yerel hasta kadardır. Ne yazık ki Doktor ve yatak kapasitemiz yeterli değildir. Böyle olunca da sıkıntılar oluyor. Vatandaş kendi açısından biz de kendi açımızdan haklıyız.  

Şu anda en büyük sorun, kadın doğum servisimizde. Poliklinik sayımız 3-4 doktora kadar düştüğü için randevular dolu oluyor. Bu yüzden randevu veremiyorlar. Zaten normalde bakılan hasta sayısından daha fazla hastaya bakılıyor. Yeni atanacak hekimlerle bu sorunun çözülmesini bekliyoruz. Doktorlarımız vatandaşlar mağdur olmasın diye her sabah 10 tane sıra açıyorlar ama maalesef bu bile yetersiz kalıyor” ifadelerini kullandılar.

Başka bir sağlık görevlisi de Elazığ ve Adıyaman’ı karşılaştırarak, nüfuz itibariyle aynı olan hatta Adıyaman daha fazla nüfusa sahip olmasına rağmen, hastane yatak kapasitesinin Elazığ’dan daha az olduğunu dile getirdi. Görevli, “ Elazığ yaklaşık 580 bin nüfusa sahip, Adıyaman ise 630 bin nüfusa sahip. Elazığ şehir ve devlet hastanesi dahil 2 bin yatak kapasitesine sahipken, Adıyaman bu kapasitenin yarısına bile sahip değil, 590 yatak kapasitesine sahip. Bu yetersizlik beraberinde sıkıntılar getiriyor. Çözüm olarak mutlaka bir devlet hastanesinin acilen yapılması, inşaatı devam eden Kadın ve Doğum hastanesinin süratle bitirilmesi ve yeteri miktarda hekim atanmasıdır” dedi.       

Bir karşılaştırma

ADIYAMAN

Nüfusları aşağı yukarı aynı olan Elazığ ve Adıyaman’daki sağlık yatırımları incelendiğinde, Adıyaman toplamda 590 yatak kapasiteli hastanelere sahipken, Elazığ ise sağlıkta yaklaşık 2 bin yatak kapasitesine sahiptir. 

2021 verilerine göre

 Adıyaman merkez nüfusu 312 bin- Genel nüfus 632 bin

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yatak kapasitesi 400

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi: Yatak kapasitesi yaklaşık 190

Yeni 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesinin inşaatı devam etmektedir.

ELAZIĞ

Elazığ merkez nüfus 443 bin, toplam nüfus yaklaşık 580 bin

Elazığ Devlet Hastanesi: Ana hastanede 524 yatak kapasiteli Genel Hastane, 300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 60 yatak kapasiteli Psikiyatri Hastanesi yer alıyor.

Fethi Sekin Şehir Hastanesi: Yaklaşık 347.500 metrekare alan üzerinde inşa edildi.1.038 yatak kapasitesine sahiptir. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#sağlık,kadın doğum,çocuk,hastane,adıyaman