Doğalgaza yeni zam yolda


Artan maliyetler nedeniyle BOTAŞ’ın eylül ayında yaptığı zamma yeni bir zam daha yapmayı planladığı belirtildi. Sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza ekim ayında yüzde 10’un üzerinde zam yapılması yönünde karar alındığı öğrenildi. Yetkililer, zam önerilerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi. Konutlarda kullanılan doğalgaza ise ekim ayı için zam planlanmıyor.

post

 Ekonomi    28.09.2022 11:12:06  


Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) eylül ayında sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50,8, KOBİ’lerin kullandığı doğalgaza yüzde 47,6, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4 ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 49,5 zam yapmıştı. BOTAŞ’ın yeni bir zam hazırlığında olduğu öğrenildi.

YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE BİR ZAM PLANLANIYOR

BOTAŞ, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza yüzde 10’un üzerinde bir zam planlıyor. Dünya gazetesinin haberine göre, sanayi kesiminin fiyat artışlarına duyarlılığı nedeniyle bakanlığın bu konuda çekinceli olduğu paylaşıldı.

FİYAT ARTIŞI KAÇINILMAZ

Bilgi veren kaynaklar BOTAŞ’ın kış aylarında tüketimin yükselmesi öncesi finansal olarak desteklenmesi gerektiği vurguluyor. BOTAŞ’ın sübvansiyonlu satışı nedeniyle finansal ihtiyaçlarının büyük kısmı bütçeden borç verilerek karşılanıyor. Bu kalemde de yüksek tutarlara ulaşılmıştı. BOTAŞ’ın kış ayları için LNG ithalatı da yapacak olması nedeniyle ekim ayından itibaren aylık olarak bazı fiyat ayarlamalarının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Sanayiciler ise dünyada yaşanan enerji krizinin yansımalarının Türkiye’de de ciddi şekilde kendisini gösterdiğini ifade ederek, bu süreçte ihracata odaklanmanın en etkili çözüm olacağına dikkat çekiyor. Alıntı: KARAR

#doğalgaz,zam