Bakan Nebati: Enflasyon ciddi bir mesele olmaktan çıktı


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, rekor kıran enflasyonun benimsedikleri yeni ekonomi modeliyle 'ciddi bir mesele' olmaktan çıktığını savundu. Nebati, "Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık enflasyon sorunuyla birlikte bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Öte yandan enflasyon sorunu yine ciddi bir mesele olmaya devam edecekti" dedi.

post

 Ekonomi    29.09.2022 15:11:00  


İstanbul’da ‘’Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeliyle sorunları kalıcı olarak çözmek istediklerini söyledi.

"FIRSATLAR TEHDİTLERDEN DAHA AĞIR BASMAKTADIR"

Modelin başarısı için para politikasının da destekleyici olması gerektiğine vurgu yapan Bakan Nebati, "Türkiye stratejik lokasyonu ve birçok rekabetçi avantajıyla önemli alternatif tedarikçi ülkelerden biri olarak öne çıkmıştır. Krizin ortaya çıkardığı fırsatlar tehditlerden daha ağır basmaktadır. Ekonomide heterodoks politika yaklaşımını benimsedik. Türkiye ekonomi modelinin temel amacı ekonominin sürdürülebilir büyüme politikasına girmesini sağlamak, uzun vadede ise orta gelir tuzağını aşmaktır. 1990'larda yıllar kaybeden ülkemiz bir denge oluşturdu. Modelin başarısı için maliye politikasının tek başına yeterli olmayacağı, para politikasının da destekleyici olması açıktır. Kimi kesimlerden önyargılı eleştiriler alsa da uluslararası ekonomi çevrelerinin ilgisini çekmeye başlamıştır." dedi.

"MODELİMİZİN TEMEL AMACI CARİ AÇIK SORUNUNU KALICI ÇÖZMEK"

"Yeni ekonomi modeli ile bir üst seviyeye çıkacağız" diyen Bakan Nebati, "Modelimizin en önemli sacayağı TL'ye güvenin artması. Türkiye yüksek büyüme performansını ilk iki çeyrekte sürdürmeye devam etti. 2020 yılında azalan ihracatımız da 2021'de yüzde 32,8 artışla dünya ortalamasının hayli üzerine çıktı. Bu yıl yüzde 18,3'le güçlü şekilde artmaya devam ediyor. Bu yılın 7 ayında 613 bin kişilik yeni istihdam artışı sağlandı. Modelimizin temel amaçlarından biri cari açık sorununu kalıcı olarak çözmektir. Enerji fiyatları kaynaklı olarak cari açıktaki seyrin geçici olduğuna, düzeleceğine inanıyoruz." diye konuştu.

"ENFLASYON SORUNU DEVAM EDECEKTİ"

Enflasyonun arz ve maliyet kaynaklı olduğunu dile getiren Bakan Nebati, "Hali hazırdaki en önemli sorun tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyondur. Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler, lojistik maliyetlerindeki artışlar, gıda fiyatlarındaki yükselişler gibi dışsal faktörler Türkiye'de de enflasyonun temel nedenleri durumundadır. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili oldu. Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık enflasyon sorunuyla birlikte bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Öte yandan enflasyon sorunu yine ciddi bir mesele olmaya devam edecekti" şeklinde konuştu.

Bakan Nebati ayrıca, Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuracaklarını söyledi. Nebati şöyle dedi:

"Bir yandan bilgi üretimi yapılırken, üniversite ve STK'larla gerçekleşecek projelerle bilgi ve deneyim paylaşımına imkan sağlayacağız."

TÜİK'e göre tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 80,21'e yükselmiş. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 181,37 olarak hesaplamıştı. Ağustos rakamlarına göre; Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 80,21, aylık yüzde 1,46 artmış, Üst üste 15. ayda da yükselen tüketici enflasyonunda 24 yılın yeni zirvesi görülmüştü. Kaynak: KARAR

#nureddin nebati,ekonomi,enflasyon