Adıyaman Belediyesi'nden Kiralık Araçlarla İlgili Açıklama


Adıyaman Belediyesi, ulusal yayın yapan Millî Gazete'nin 8 Kasım 2022 Salı günkü sayısında birinci sayfadan yayımladığı “117 milyonluk araç ihalesi, Küçük Şehirde, Büyük İsraf” başlıklı habere cevap verdi.

post

 YEREL    11.11.2022 13:19:15  


Konu ile ilgili Adıyaman Belediyesi’nden yapılan açıklama şöyle:

'Küçük Şehirde, Büyük İsraf' başlığıyla hem şehri küçümseyen, hem de yalan bilgilerle dolu olan haberde yer alan "117 milyonluk araç ihalesi" iddiasının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Adıyaman Belediyesi yetkilileri, 4734 sayılı kamu ihale kanununun 19. maddesi gereği açık ihale usulüyle yapılan ihalenin e-İhale yoluyla ihale edildiğini ve öncesinde 237 sayılı Taşıt Edinme Kanun hükümleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Fiyat Analizi Hesaplama Verilerine göre yaklaşık maliyetinin 131 milyon 910 bin 211,17 TL olarak belirlendiğini söyleyerek,  bu kapsamda; 131 adet muhtelif araç (kamyon, kamyonet, panelvan, karla mücadele aracı, çöp kamyonu, konteynır, yıkama aracı, yol süpürge aracı, arazöz, vidanjör vb.), 62 personel, yakıt ile araçların bakım ve onarımı gibi işlemlerin de dahil olduğunu ihale için 24 firmanın e-imza ile doküman satın aldığını ve bunların 11'in teklif verdiğini açıkladı.

Yetkililer, söz konusu ihaleyi en düşük fiyat olan 99 milyon 583 bin 140 TL veren yüklenici firmanın kazandığını ve bu şekilde yaklaşık maliyete göre yüzde 25 tenzilatla sözleşme imzalandığını da sözlerine ekleyerek, haberde lüks Mercedes marka binek araçların görselleri kullanılarak yanlış bir algı oluşturulmaya çalıştırıldığını ve iddiaların tam aksine 1 adet binek aracın 2 yıllık kiralama bedelinin 597 bin TL olmayıp, 1 adet binek aracın günlük 220 TL'den kiralandığını ve bunun 2 yıllık toplam kiralama bedelinin ise 160 bin 820 TL olduğunu belirtti.

Ayrıca haberde yer alan "Satın alınma yoluna gidilse belediyenin mülkiyetine geçecek araçlar için hemen hemen aynı ücrete kiralama yapılması soru işaretlerini de beraberinde getirdi" iddialarına da cevap veren yetkililer, araçların satın alma seçeneğini kendilerinin de düşündüğünü ancak yaptıkları araştırmalar sonucunda ihale konusu araçların günümüz ekonomik koşullarına bakıldığında işçilik, yakıt ve diğer giderlerle birlikte çok daha yüksek fiyatlara mal edileceğinin tespit edildiğini ve kamu yararı gözetilerek satın alma yönteminden vazgeçtiklerini söyleyerek, şehri ve belediyeyi töhmet altında bırakan bu ve benzeri yalan haberi kınadıklarını ifade ettiler.

NE OLMUŞTU?

Milli Gazete 8 Kasım 2022 tarihli sayısında Adıyaman Belediyesi’nin kiraladığı araçlarla ilgili yaptığı haberde şu iddialarla bulunmuştu.

“Küçücük şehirde 117 milyonluk araba kiralama ihalesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın israfa ve yolsuzluğa savaş açan sözlerine rağmen AKP’li belediyede akıl almaz ihale gerçekleştiği öğrenildi!

Merkez nüfusu 400 bin civarında olan Adıyaman Belediyesi’nde 131 aracın 2 yıllık kiralama bedeli olarak toplamda 117 milyon lira harcanması pes dedirtti. Satın alma yoluna gidilse belediyenin mülkiyetine geçecek araçlar için hemen hemen aynı ücrete kiralama yapılması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yolsuzlukla savaş söylemlerine karşın, yaşananlar “bu kadarı da olmaz” dedirtiyor. Merkez nüfusu 400 bin civarında olan Adıyaman Belediyesi’nin, 131 araç için 2 yıllık kiralama bedeli olarak 117 milyon TL’lik ihale gerçekleştirmesi pes dedirtti! 117 milyonluk kiralama bedeliyle neredeyse araçların tamamına yakınının satın alınabileceği ifade edilirken, belediye yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın israfa ve yolsuzluğa yol açtığı bir dönemde neden kiralama yoluna başvurduğu ise merak ediliyor.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ HAVADA BIRAKACAK CİNSTEN!

Seçim sürecine girilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP’li belediyeleri her fırsatta yolsuzluk ve israfa karşı uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılarına rağmen bazı AKP’li belediyelerde akıllara durgunluk veren ihalelerin gerçekleşmesi “bu kadar da olmaz” dedirtiliyor. Merkez nüfusu 400 bin, toplam nüfusu ise 650 bin civarında olan Adıyaman Belediyesi’nde yaşananlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın israf ve yolsuzluğa savaş açan sözlerini havada bırakacak cinsten!

KÜÇÜK ŞEHİRDE BÜYÜK İHALE!

Adıyaman Belediyesi’nin 131 araç için 2 yıllık kiralama bedeli olarak KDV dahil 117 milyon, 508 bin 105 TL’lik ihale gerçekleştirmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Kiralama ihalesinin araç satın alma rakamları kadar yüksek olması dikkat çekerken, belediyenin satın alma yerine neden kiralama yoluna gittiği ise merak ediliyor. Sadece bir binek aracın 2 yıllık kiralama bedeli olarak 597 bin TL’lik ödeme yapılması öngörülürken, aynı ücrete aynı aracın belediye mülkiyetine geçmesi ise mümkün görünüyor. Belediyenin satın alma yerine kiralama yoluna başvurması ihaleyi alan firma ile ilgili de soru işaretlerine neden oldu.” İfadelerini kullanmıştı. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#adıyaman belediyesi,süleyman kılınç,adıyaman,şehirde bu hafta,kiralık araç,milli gazete