Başkan Turanlı Güven Tazeledi


Kâhta ziraat odası 9. olağan genel kongresi gerçekleştirildi. Tüm delegelerin oyunu alan mevcut Başkan Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

post

 Güncel    01.02.2023 15:05:45  


 Adıyaman’ın Kahta ilçesinde özel bir düğün salonunda gerçekleştirilen kongreye çeşitli STK temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

​Seçim kurulu yetkililerinin yaptığı yoklamada salt çoğunluk sağlandığının tespitinden sonra söz alan Kahta Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı şunları dile getirdi.

“Sayın katılımcılar;

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, tarım sektörünün ne kadar önemli bir sektör olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Özellikle pandemi süreci ve hemen akabinde Ülkemize yakın bölgelerdeki gelişmeler, tarımsal üretimin farklı boyutlarda şekillenmesine neden olmuştur. Bu süreçte, birçok ülke tarımsal üretimi arttırmaya çalışırken, tarımsal ürün pazarlarını daraltma yoluna gitmiştir. Ülkemizde de bazı tarımsal ürünlerin dışsatımında kısıtlamaya gidilmiştir. Çünkü tarım diğer sektörlerin lokomotifi konumundadır. Bu bilinçle çiftçilerimizle birlikte el ele vererek tarımsal üretimi arttırmaya devam edeceğiz.

- GAP- TEYAP ile yapmış olduğumuz protokolle 4 köyde 10’ar dekarlık alanlarda farklı sebze türlerinin demonstrasyon çalışmalarını ve teknik desteklerini yaptık.

- Bu protokol çerçevesinde bir çok üreticimizi, ülkenin farklı yerlerinde modern üretim bahçelerinin yerinde görülmesi amacıyla teknik geziler düzenlenmesini sağladık. Özellikle modern bağ tesisleri hakkında ayrıntılı eğitimlerle yerinde uygulamalı geziler düzenledik. Yeni tarım uygulamaları hakkında üreticilerimizi bilinçlendirmek adına Tarım Fuarlarına katılımını sağladık.

- Kahta Badem Birliği ve Adıyaman Badem Araştırma Enstitüsü ile birlikte, Badem yetiştiriciliği ve  üretimlerle ilgili sorunlar konusunda, konusunda uzman eğitimcilerle eğitim çalışmaları düzenledik.

- Tütün alımı ile ilgilenen 5 firmanın temsilcileri ile üreticilerimizi bir araya getirerek, üreticimizin mağdur olmayacağı bir fiyatla, ürünlerinin satışı konusunda mutabık kalınmasını sağladık. Organik tütün tarımı konusunda gerekli girişimlerde bulunduk.

- Kahta Kaymakamlığı ve Kahta Ziraat Odası ile ortaklaşa hazırlanan ve GAP idaresi tarafından desteklenen proje ile  10 köyde 10’ar dekarlık nar kapama bahçesi kurulmasını sağladık.

  Oda başkanlığımız İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Üzüm Sıkma Makine Projesi GAP başkanlığına sonulmuş olup halen proje hakkında sonuç beklenmektedir

 Oda Başkanlığımız ve Adıyaman Üniversitesi ile ortaklaşan hazırlamış olduğumuz ZİHA (Zirai İlaçlama Hava Aleti) GAP başkanlığına sonulmuş olup proje hakkında sonuç beklenmektedir.

- Odamıza bağlı olarak çalışan Tarımsal Danışmanlarımız ve Teknik Personelimiz yılda ortalama 80 köy gezisi yaparak, yaklaşık 2500 çiftçimize teknik destek sağlamış ve sorunlarını çözümleri konusunda destek sunmuştur. 

- Adıyaman’da düzenlenen Tarım Fuarında stand kurarak çiftçilerimizin sorunlarını yüzyüze görüşerek, çözüm önerilerini paylaşma fırsatı bulduk.

Sevgili Meslektaşlarım, Değerli Katılımcılar,

Devletimiz Tarım sektöründe girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimizin risk ve belirsizliklerini ortadan kaldıracak önlemler ve teşvikleri açıklayarak çiftçimizi rahatlatacak adımlar atmalıdır.

- Başta Mazot,Elektrik ve Gübre fiyatları olmak girdi fiyatları indirilmelidir

- Yem fiyatları iyileştirilmeli ve hayvancılık yapan üreticilerimize süspansiyonlu yem kredisi verilmelidir.

- Ülkemizin Ekonomisinin lokomotifi olan Tarım Sektörünün ayakta kalması üretimin devamı için yeni bir tarım Ekonomik paket açıklanmalıdır. 

Yukarıda saydığım asli görevlerimiz dışında üreticilerimizin mağdur olmamaları ve rekabet güçlerini arttırmak adına, gerek yerel yöneticiler, gerekse politikacılarla sürekli iletişim halinde olduğumuzu ve sorunlarımızın çözümü konusundaki taleplerimizi her zaman canlı tutmaktayız. Ancak ülkemizin bulunduğu bu zor koşullarda elimizden geldiği kadar üretimimizi ve kalitemizi arttırmak durumundayız.

Bu bilinçle önümüzdeki 4 yıllık süreç içerisinde;

- Meyve bahçesi tesis kurulum çalışmalarını arttırma ve Bahçe kuracak üreticilerimize uzun vadeli kredi sağlanması için girişimlerde bulunma, badem ve ceviz hasadı döneminde ithal ürünlerde gerçekleştirilen vergi oranını çiftçilerimizi mağdur etmeyecek seviyede tutmayı sağlama,

- Sebze ve Meyve üretimlerini özendirmek ve bunların satışı konularında üreticilerimizi yönlendirme,

- Bağcılık, Nar, Zeytin üretim alanlarının modernize edilmesi, yeni kapama bahçelerinin kurulması ve Badem işleme tesislerinde olduğu gibi, diğer ürünlerin işlenmesi için gerekli alt yapıların oluşturulmasını sağlama,

- Mevcut tarımı yapılan tarla ürünlerindeki verim artışları için teknik ve eğitim desteklerini arttırma,

- Paketleme, temizleme ve ürünlerin muhafazası için soğuk hava depolarının kurulması için girişimlerde bulunma,

- Uzun zamandır ilçemizde toplulaştırma faaliyetleri gerçekleştirmektedir.Toplulaştırma işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için çiftçi ve muhtarlıklarımızdan görüş alarak yapılmasını sağlama,

- Sulama amaçlı barajların yapımı bitene kadar Akedaş tarafından verilen tarımsal sulama elektriğinde indirim sağlanma ve bölgenin sulanması için çiftçiler tarafından kurulacak güneş enerji panellerinde %80 oranında hibe sağlama,

- Bölge çiftçilerimizin alın teri ile elde ettiği ege menşeli tütünün fiyatını çiftçilerimizi memnun edecek fiyatta satışını sağlamak için yetkililerle istişareyi sağlama,

- Üreticilerimizin ilettikleri sorunları çözmede yardımcı olma, gibi ana hedeflerimiz yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

 Seçime aday olan mevcut Başkan Fatin Rüştü Zorlu TURANLI katılım sağlayan tüm delegelerin oyunu alarak, tekrar Kahta Ziraat Odası Başkanı olup, güven tazeledi. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#rüştü turanlı,kahta,ziraat odası,seçim,adıyaman