SGK'dan ilk kez açıklama geldi: EYT'de ilk maaş ne zaman?


EYT ilgili düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak pirim gün sayısında getirilen şart tartışılmaya devam ediliyor. EYT’ye ilişkin cevap bekleyen bir soru da maaşların ne zaman ödeneceği. Bununla ilgili SGK’dan ilk kez bir açıklama geldi.

post

 Güncel    03.02.2023 13:56:53  


Toplamda 4.8 milyon kişiyi etkilemesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. AK Parti ve MHP milletvekillerinin yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin imzasını taşıyan teklif, dört maddeden oluşuyor.

Buna göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Ancak daha önceki açıklamalar 5 bin prim gün sayısı üzerinden yapılmıştı. Bu nedenle sosyal medyada kademeli sisteme tepki yağdı. Emeklilik planları yapanlar şimdi de kademe sistemi nedeniyle yeni bir mağduriyetle karşı karşıya kalacak.

Diğer yandan maaşların ne zaman bağlanacağı da merak konusu. Bu konuda ilk kez SGK’dan bir açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Kürşad Arat “Bu yıl EYT ile 2.2 milyon kişi emekli olabilecek. Bu kişilerin maaşları ileri bir tarihte bağlansa bile 1 Mart’tan itibaren hesaplanarak yatırılacak” dedi.

SADECE BU YILKİ MALİYET 194 MİLYAR TL

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na etki analiz raporu sunan ve Hürriyet’a onuşan Arat’ın raporuna göre, bu yıl emekli olabilecek 2.2 milyon kişinin 1.7 milyonu 4A’lı (SSK’lı), 89 bini Bağkurlu, 496 bini ise 4/C’li (Emekli Sandığı). Gelecek yıllarda şartları tamamlayanlarla birlikte toplam rakam 4.8 milyon kişiye ulaşacak. Düzenlemenin bütçeye bu yılki maliyeti 194.4 milyar TL olacak. Kaynak: KARAR

#eyt,düzenleme,tbmm,sgk