Uzmanlar: Deprem bölgesinde bulaşıcı hastalık riski artıyor


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesinde bulaşıcı hastalık riski artıyor. Deprem bölgesini inceleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin raporunda, solunum yolu enfeksiyonu, ishal ve deri döküntüsüyle seyreden hastalıkların sıklığında bir artışın olduğuna dikkat çekildi. Dernek salgınlarını önleyebilmek için tuvalet, temiz su ve hijyen sorununun halledilmesi gerektiğini belirtti.

post

 Sağlık    16.02.2023 21:13:37  


Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet bölgesini inceleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, yaşam koşullarının bulaşıcı hastalıklarını doğurma riskinin çok artırdığına yönelik uyarıda bulundu. Dernek bu hastalıkların önlenebilmesi için tedbir alınmasını istedi.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ile Prof. Dr. Esin Şenol, Prof. Dr. Alpay Azap ve Doç. Dr. Selçuk Özger’den oluşan KLİMİK Derneği Deprem Koordinasyon Kurulu, Hatay, İskenderun ve Antakya, Besni, Adıyaman, Elbistan, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Bölgede idareciler ve meslektaşlarıyla görüşen ve gözlemlerde bulunan uzmanlar önemli tespitler yaptı ve bir rapor yayınladı.

Diken'den Mesude Erşan'ın haberine göre raporda, sorunların kapsamı, yapılması gerekenlerin büyüklüğü ve sürdürülebilirliği göz önüne alındığında; tüm paydaşların (Sağlık Bakanlığı, meslek örgütleri, uzmanlık dernekleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları) uygun bir koordinasyonla sürece dahil edilmemesi halinde istenilen başarıya ulaşmanın mümkün olmadığı vurgulandı.

‘BULAŞICI HASTALIKLAR ÖNLENMELİ’

Uzmanların tespitlerine göre solunum yolu enfeksiyonu, ishal ve deri döküntüsüyle seyreden hastalıkların sıklığında bir artış var. Dernek bulaşıcı hastalık salgınlarını önleyebilmek için şu önlemlere dikkat çekti:

Genel olarak kolayca ulaşılabilen kapalı şişelerdeki içme sularının sürekliliğinin sağlanması, suyla bulaşan hastalık riskinin azaltılmasında kritik öneme sahip.

Bölgede kullanma suyu halen çok yetersiz. Temiz kullanma suyu ve tuvalet olanağı acilen sağlanmalıdır. Taşımayla susuz mahallelere getirilen sular klorlanmalı.

Temiz su sağlanana kadar depremzedelerin ellerini temizlemelerini sağlayacak sabunlu mendiller ve el antiseptikleri sağlanmalı.

‘TUVALET, TEMİZ SU, HİJYEN SORUNU HALLEDİLMELİ’

Depremzedelere el temizliği ve solunum hijyeni konusunda eğitimler verilmeli.

Kanalizasyon sistemi tahrip olan yerleşim yerlerinde pis su altyapısı bir an önce tamir edilerek kullanıma alınmalı. O zamana kadar depremzedelere yeterli miktarda tuvalet sağlanmalı. Tuvaletlerin yerleşimleri ve donanımları uygun olmalı ve atıklarının doğru şekilde uzaklaştırılması sağlanmalı.

Tuvaletlerde yeterli tuvalet kağıdı, lavabo, kağıt havlu, su ve sabun bulundurulmalı ve sürekliliği sağlanmalı.

Katı atıklar hızlı şekilde toplanmalı.

Kemirgenlerle mücadele edilmeli.

Depremzedelerin önümüzdeki aylarda içinde barınacakları çadır veya prefabrik yapılardan oluşturulan yaşam alanlarında gerekli bilimsel standartlara sıkı sıkıya uyulmalı.” Kaynak: KARAR

#deprem,adıyaman,k.maraş,hatay,g.antep,ş.urfa,osmaniye,d.bakır,malatya