Kuyumcular pasajının akıbeti belirsizliğini koruyor!


onlarca işyeri tütün ambarı olarak mı kullanılıyor? pasajın giriş kapısını kim neden kilitledi. yetkililerin haberi var mı? pasaj yeniden dizayn edilip belediyeye neden gelir elde edilmiyor?

post

 YEREL    2016-12-27  


Adıyaman belediyesi tarafından yıllar önce yapılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen kuyumcular pasajı projesi kapsamında yapılan binanın alt katı ve pasaj içerisindeki dükkânlar, Tütüncüler tarafından depo ve ambar olarak kullanılıyor. Pasajın kapısına kilit vurulurken iç tarafta bulunan dükkânların kuyumculara veya başka esnaflara neden kiraya verilip belediyeye gelir elde edilmediği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Adıyaman’da 90’lı yılların başında dönemin belediye başkanı Şevket Gürsoy tarafından yapımına başlanan ancak daha sonraki dönemlerde bitirilmesine rağmen bir türlü faaliyete geçirilemeyen kuyumculara pasajı atıl durumda. Kabcami mahallesi oturakçı pazarı girişinde eski belediyenin yerine yapılan ve kuyumcular çarşısı olarak lanse edilen binanın giriş katı ve bodrumları çarşı olarak düzenlenmiş ve o dönemde kuyumcu ve sarrafların bir merkezde toplanıp çarşı kültürü oluşturulması amacıyla planlanmıştı. Bina bittikten sonra çeşitli nedenlerden dolayı bir türlü faaliyete geçirilmedi. Pasajın giriş katında spot mağaza ile birkaç esnaf bulunurken alt kat ve bodrum ise tütüncüler tarafından istila edilmiş durumda. Hatta tütüncüler depo olarak kullandığı dükkânların güvenliği için kendi bekçilerini bile tutmuş.

 Adıyaman kamuoyu, çevre kentlerde çok yaygın olan pasaj kültürünün en iyi örneklerinden birisi olabilecek bir konuma sahip olan kuyumcular çarşısının neden ticarete kazandırılmadığına bir anlam veremiyor. Vatandaşlar; “Pasajın kapısı kilitli içeride bir esnafın malzemeleri var ve depo olarak kullanılıyor. Bir kere o kapı neden kilitli? Belediye burayı tadilattan geçirip neden kiraya verip gelir elde etmiyor anlamıyoruz. Alt katlarda tütüncüler dükkânları depo olarak kullanıyor. Kendi bekçilerini bile tutmuşlar. Kira verip vermedikleri meçhul. Hâlbuki Şanlıurfa ve Gaziantep gibi çevre illerimizde bu tür çarşılar çok revaçta. Bu dükkânlar değerlendirilmeli. Kuyumcular getirilebilir veya farklı sektörlerdeki işyerleri ile buraya canlılık kazandırılabilinir. Üstelik turizm konusunda da tarihi alanların içerisinde sayılır. Etrafından tuz hanı, oturakçı pazarı ve kale var. Sonuçta bina çarşı olarak yapılmış ancak şuan itibariyle atıl durumda. Kent merkezinde dükkân kiraları zaten yüksek. Kuyumcuların buraya gelmesiyle birlikte hem kiralarda düşüş olur, hem alışveriş artar, hem de kuyumculardan boşalan dükkânların yerine yeri işyerleri yapılarak daha estetik ve güzel bir görüntüye kavuşabilir” diye konuştular. HABER MERKEZİ

adıyaman,şehirde bu hafta gazetesi,ferhat vural,tayfun güzel