Seçim maratonu resmen başladı: Süreç nasıl olacak?


Türkiye 14 Mayıs'ta sandığa gitmeye hazırlanırken seçim takvimi ise resmen başladı. Cumhurbaşkanı adaylığı için son başvuru tarihi 23 Mart olurken, ittifak protokollerinin bildirimi içinse 24 Mart son gün. Milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan'a kadar devam edecek.

post

 Güncel    18.03.2023 12:21:50  


Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için gözler 14 Mayıs seçim günü bekleniyor. Seçim takvimi resmen işlemeye başladı.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI İÇİN 23 MART SON

Takvime göre cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurular 19 Mart itibarıyla başlayacak.

Seçmenler tarafından aday gösterilecekler için 100 bin imza gerekiyor. O imzalar 22-27 Mart tarihleri arasında ilçe seçim kurullarında toplanacak.

Siyasi partilerin cumhurbaşkanı adaylığı başvuruları için son tarih ise 23 Mart.

İTTİFAK PROTOKOLLERİ 24 MART'A KADAR SON

TRT Haber'in haberine göre; 14 Mayıs'ta ittifak yaparak seçime katılacak partiler 24 Mart'a kadar genel başkanların imzalarını taşıyan protokolü Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edecek.

31 MART'TA RESMİ GAZETE'DE

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak. Böylece cumhurbaşkanı seçimi için propaganda dönemi başlayacak.

Cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulalarındaki yerleri 1 Nisan'da, ittifakların ve siyasi partilerin yerleri ise 8 Nisan'da belirlenecek. Bunun için Yüksek Seçim Kurulu'nda kura çekilecek.

MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTELERİ 9 NİSAN'A KADAR

Siyasi partilerin seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini teslim etmeleri 9 Nisan'da sona erecek. Milletvekili kesin aday listeleri 19 Nisan'da ilan edilecek.

YURT DIŞINDA VE GÜMRÜK KAPILARINDA 9 MAYIS'A KADAR OY HAKKI

Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Kaynak: KARAR

#seçim,türkiye,adıyaman