ESKİ YATIRIMCIYA YENİ BİR ŞEY YOK..!


Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren,TBMM başkanvekili ve Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın tarafından da müjde olarak verilen Adıyaman’ın 6. Teşvik bölgesine alındığı haberinin detayları netleşmeye başladı..

post

 Ekonomi    2017-02-27  


-Başta Tekstil işletmeleri olmak üzere 100'lerce kişiyi istihdam eden eski işletmeler teşvikten faydalanmayacak.

-OSB dışındaki onlarca kişiyi istihdam eden küçük/büyük firmalar teşvikten faydalanmayacak..

Yatırımcı soruyor;

OSB’de “stratejik” ortaklık yapacak kaç firma var?

Büyük ve stratejik ortaklık Adıyaman için hayal mi olacak?

6. Bölge teşvik uygulaması bu şartlarda faydalı olur mu?

Teşvik'in, sadece OSB deki yeni yatırımcıları kapsaması haksız rekabete yol açmaz mı?

-Madem 6.bölgeye alındı,6.bölgeye tanınan imkanlar neden bize de tanınmıyor?  

-Başta Tekstil işletmeleri olmak üzere 100'lerce kişiyi istihdam eden eski işletmeler teşvikten faydalanmayacak.

-OSB dışındaki onlarca kişiyi istihdam eden küçük/büyük firmalar teşvikten faydalanmayacak..

6.BÖLGE BİLDİĞİNİZ GİBİ DEĞİL..

 Eski yatırımcıya yeni bir şey yok..!

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan, TBMM başkanvekili Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın tarafından da yapılan açıklamada Adıyaman’ın 6. Teşvik bölgesine alındığı haberinin detayları netleşmeye başladı. Büyük ve stratejik ortaklık yatırımlarını kapsayan teşvik destek programında Adıyaman için kısa vadede büyük yatırımlar görünmezken, altyapı, ulaşım ve nakliye ile doluluk oranları konusunda büyük sıkıntı çeken Adıyaman organize sanayi bölgelerinin, bölgedeki diğer illerle yarışması ve büyük yatırımcıyı Adıyaman’a çekmesi çok zor bir ihtimal olarak görünüyor.

Mevcut teşvik sisteminde 5. Bölgede yer alan Adıyaman, organize sanayi bölgesi içerisindeki yatırımlarda sigorta primi işçi desteği ve Gelir Vergisi Stopajı Desteği alamıyor. Ancak  yeni cazibe merkezleri programı kapsamında organize sanayi bölgesine yapılacak büyük ve stratejik yatırımlarda bu destekleri 10 yıl süresince alabilecek. Buraya kadar her şey güzel ancak kafalarda bir çok soru işareti var..

İŞTE CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR

Adıyaman organize sanayi bölgesinde ki yatırımcılar ne olacak?

Onlar neden faydalanmıyor? Yeni bir organize sanayi bölgesinin kurulması için ilçelerdeki OSB’lerin dolması gerekiyor. Onun için de uzun zamana ve yatırımcıya ihtiyaç var. Nakliye, ulaşım, havayolu ve yer tahsisi konusunda sıkıntıların çokça yaşandığı Adıyaman’da yakın zamanda öyle bir olasılık ta görünmüyor.

Asıl tehlike ise şu: mevcut işletmeler birbirleriyle ortaklık kuracak veya yerlerini büyük yatırımcılara verecek. O zaman da çalışan işçilerin mevcut iş akitleri feshedilecek. Yani işçilerin anladığı dilden söylemek gerekirse “giriş-çıkış” yapılacak ki o da yaklaşık 5 bin OSB işçisinin şuan aldıkları maaşları unutup yeniden asgari ücretle çalışmaya başlayacak olması anlamına geliyor.

Resmi gazetenin 22 Şubat tarihli sayısında “Yatırımlarda devlet yardımları hakkında karar ve değişiklik dair kararın 2. maddesinde şöyle denilmektedir:  “(4) cazibe merkezleri kapsamında yer alan 4. ve 5. Bölge illerindeki organize sanayi bölgeleri ile Kilis ilinde yer alan organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar, tabi olunan uygulama kapsamında 6. Bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanır”.

Resmi gazetede yayınlanan cazibe merkezleri illeri ise şöyle oluşuyor:

EK-I: CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI KAPSAMINDAKİ İLLER

1.Adıyaman 2.Ağrı 3.Ardahan 4.Batman 5.Bayburt 6.Bingöl 7.Bitlis 8.Diyarbakır 9.Elazığ 10.Erzincan 11.Erzurum 12.Gümüşhane 13.Hakkâri 14.Iğdır 15.Kars 16.Malatya 17.Mardin 18.Muş 19.Siirt 20.Şanlıurfa 21.Şırnak 22.Tunceli 23.Van. ŞEHİRDE BU HAFTA

adıyaman,şehirde bu hafta gazetesi,ferhat vural