Sitilce’de tarım arazileri çöplüğe döndü..!


Adıyaman, tarihinin en büyük çevre felaketiyle karşı karşıya! çöplükte rüzgârın etkisiyle çevreye yayılan atıklar, tarım arazilerini yok etmek üzere. bölgede tarımla uğraşan çiftçiler çevre felaketinin önüne geçilmesi için acil çözüm istiyor.

post

 Çevre    2017-02-28  


Adıyaman’ın yerleşik katı atık depolama alanı olmadığı için vahşi atık bertaraf tesisindeki atıklar çevreye büyük zarar vermeye başladı. Adıyaman’ın güneydoğusunda yer alan Atatürk barajı sitilce mevkisindeki tarım arazileri, vahşi atık bertaraf tesisinden çevreye saçılan çöplerle adeta ikinci bir çöplüğe dönmüş durumda. Çiftçiler, çöpler ve atıkların çevreye yayılması sorununun biran önce çözülmesini istiyor.

Adıyaman belediyesi tarafından akşam saatlerinde yakılmaya başlanan vahşi atık bertaraf tesisindeki çöpler, rüzgarın etkisiyle baraj gölü ve yanındaki tarım arazilerini işgal etmiş durumda. Rüzgarın etkisiyle havada uçuşan poşet, katık ve plastik atıklar, ekin ekili arazileri çöp deryasına çevirdi. Çevreye yaydığı ağır kokunun ve görüntü kirliliğinin yanı sıra sağlık açısından da önemli derecede sorun teşkil etmeye devam eden vahşi atık bertaraf tesisinin katı atık depolama alanına kavuşturulması ise şimdilik tek çözüm olarak öngörülüyor.

Bölgede çiftçilikle uğraşan vatandaşlar; “ akşam saatlerinde çöplük yanmaya başlıyor. Bu yanmayla birlikte etrafa çok ağır bir koku ve duman saçılıyor. Çöpün yanması sırasında rüzgarın etkisiyle de poşet ve kağıt atıklar çevreye saçılmaya başlıyor. Arazilerimiz bu çöp atıklar nedeniyle berbat oldu. Her taraf poşetlerle ve çöplerle doldu taştı. Yetkililer ya bu çöplüğü tarım arazilerinin bulunduğu bölgeden kaldırsın, ya da depolama tesisi yaparak bu çöplerin çevreye saçılmasını önlesin. Sadece bizim tarım arazilerimiz değil Atatürk barajı gölü de bu çöplerden nasibini alarak kirleniyor. Burada yakalanan balıklar pazarlarda satılıyor. Bizim tarlalarda ekilen ürünler sofralara geliyor. İnsanlar gelip ekinlerin arasından çeşitli otları toplayarak yemek yapıyorlar. Ancak görüldüğü gibi çok sağlıksız bir ortam ve bizim bu çevre felaketinin önüne geçecek gücümüz yok. Sayın valimiz ve sayın belediye başkanımızdan önemle rica ediyoruz. Lütfen buraya gelsinler ve bu çevre felaketini kendi gözleriyle görsünler” diye sitem ettiler.ŞEHİRDE BU HAFTA

adıyaman,şehirde bu hafta gazetesi,ferhat vural