Alper;Ben, Adıyaman'a rahat etmeye değil, rahat ettirmeye geldim.


Adıyaman emniyet müdürümüz Sayın Metin ALPER ile Kentimiz hakkındaki beklentilerini ve projelerini konuştuk.Çiçeği burnunda ki Müdürümüzün yüzündeki tebessüme şahit olduk.Bu kente bişeyler katma isteğinin heyecanı ve kararlılığını gördük.Tevazu ve misafirperverliğinden dolayı sn. müdürümüze teşekkür eder,sizi bu keyifli ve heyecanlı mülakatla baş başa bırakıyoruz.

post

 17    2017-04-10  


BEN, ADIYAMAN’A RAHAT ETMEYE DEĞİL, RAHAT ETTİRMEYE GELDİM.

- Bütün bilgi, birikim ve kazanımlarımı Adıyaman’a vermek istiyorum.

-Sayın valimizin talimatları doğrultusunda mesai arkadaşlarımla beraber bu kentin huzuru için herşeyi yapıyoruz/yapacağız. 

- Tefeci babam bile olsa affetmem…

- Adıyaman emniyet müdürü olarak şunu açık yüreklilikle söylüyorum: Hiç kimse dokunulmaz değildir.

-Tek adamlıktan ziyade ekip ve takım çalışmasına önem veririm.

-sloganımız,Birlikte başaracağız

-Yöneticilik şudur: Ankara’da çıkartılan yönetmelikleri, kanunları Adıyaman özeliyle birleştirip bunu dengeli yönetmektir.

Motosiklet ve gürültü çıkaran araçlara yönelik de çok sıkı çalışma yapıyoruz. Özellikle abartılı egzozlu araçları tespit ettiğimiz an trafikten men edeceğiz.

.Gençlere; Önlerindeki fırsatları iyi değerlendirsinler ve kimseden bişey beklemesinler.

. Dosta güven, düşmana da endişe ve korku vereceğiz.

-Kendini “dayı” gibi gösterip Adıyaman halkına korku vermeye, huzursuz etmeye çalışan kişilere karşı da en kabadayı biz olacağız,yani polis olacak inşallah.

-Gençlerimiz iyi çalışsın, sınavlara iyi hazırlansın başaramayacakları şey yoktur.

-Ben suçu kesinleşmeyen birisine suçlu diyemem.

İŞTE RÖPORTAJIMIZ..

Sayın müdürüm, Adıyaman’a gelmeden ve geldikten sonra ki Adıyaman ile ilgili algınız değişti mi?

_ Şimdi ilk olarak şunu söyleyeyim: Adıyaman’a emniyet müdürü olmanın gururunu yaşıyorum. Bana Adıyaman’a gidersen çok rahat edersin dediler ama ben şunu söyledim:Ben Adıyaman’a rahat etmeye değil, rahat ettirmeye geldim. Çünkü emniyet olarak asayişi ve güvenlik hizmetlerini ne kadar iyi sağlarsak Adıyamanlı o kadar rahat eder. İnsanları rahat ettirmek yöneticilerin en büyük misyonu olmalıdır. Bende bu misyon doğrultusunda Adıyaman’ı ve Adıyamanlıları rahat ettirmek için büyük çaba sarf edeceğim. Adıyaman’ı ailecek biliyorum ve seviyorum. 1983 yıllarında ağabeyim burada bir bankada personeldi. 1996–99 tarihleri arasında Gaziantep emniyet müdürlüğü özel harekat şubesinde görevliyken çevre illerde yapılan toplantılara ve görevlere katılıyorduk. Adıyaman’a geldim ve Adıyaman ile ilk tanışıklığım başlamış oldu.

 Adıyaman'a yeni gelmenize rağmen kısa sürede bir karşılıklı etkileşim oldu sevgi saygı bağlamında. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

_ Şimdi benim içimde yanan bir ateş var. Hizmet etme arzusu ve coşkusu var. Her polis koleji öğrencisinin bir zirve hedefi vardır. Benim de zirvem Adıyaman emniyet müdürlüğüdür. Bana nasip olduğu için çok mutluyum. Bu anlayışla göreve başladığım için vatandaşlarımızdan anında karşılık aldık. Onların teveccühü ile omzumuza daha ağır bir yük yüklendi.Bu yükten memnunuz.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

Adıyaman’da terör olayları yok ama, terör kadar tehlikeli olan uyuşturucu gerçeği var. Okul, park ve kenar mahallelerde bu teröre rastlamak mümkün olabiliyor.Uyuşturucu ile mücadeleniz ne durumda?

_ Şimdi uyuşturucu ile mücadele konusunda devletimiz çok büyük adımlar attı. Daha önce kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele dairesine bağlı uyuşturucu ile mücadele şube müdürlüğü  daire başkanlığı haline getirildi. Bu çok önemli. Bunun neticesinde de illerde de uyuşturucu ile mücadele şubeleri oluşturuldu. İlk etapta uyuşturucu köpeğimiz geliyor. Nissibi köprüsünün açılmasından sonra Diyarbakır tarafından geçiş güzergahımız oldu. Gölbaşı ilçemizden de hali hazırda geçiş noktamız olduğu için uyuşturucu geçiş güzergâhlarından bir tanesi diyebiliriz. Türkiye genelinde 20 ilde kurulacak ve Adıyaman’da bu illerin içerisinde yer alıyor. Bu timler okul önlerinde, metruk alanlarda ve kenar mahallelerde görev yaparak Bonzai, esrar, hap ve açık sigara gibi konuları takip edecek. Adıyaman emniyet müdürü olarak şunun sözünü veriyoruz, keza, içişleri bakanımız da uyuşturucunun terörden hiçbir farkının olmadığını bize vurgulamıştır. Bizde uyuşturucu satıcılarına bu noktada hiçbir müsamaha göstermeyeceğiz. Bir teröriste nasıl muamele yapılıyor ise uyuşturucu satıcılarına da aynı muameleyi yapacağız. Çünkü uyuşturucu satıcıları geleceğimiz olan gençlerimize büyük kötülük ediyor.

TEFECİLİKLE MÜCADELE

Geçen haftalarda tefecilere yönelik bir operasyon yaptınız ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.Bu operasyonların devamı gelecek mi?

_ Adıyaman’ımızın tefecilikten büyük rahatsızlık duyduğu ortada. Bunu da bizimle karşılaştıkları her ortamda dile getiriyorlar. Bu doğrultuda cumhuriyet savcılığımızın talimatlarıyla ilk etapta tespit ettiğimiz 12 kişinin ev ve işyerlerinde aramalar yaptık. Bazı dokümanlara ulaştık. Soruşturmamız derinleştikçe bu şahısları gözaltına aldık. 7’si tutuklandı, 5 tanesi de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Bu tutuklamalar bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzun kanıtıdır. Sayın valimiz de bu konuyu sık sık gündemine alıyor. Vatandaşlarımızın devletine olan güveni daha da artacak. Çoğu kimse bize şunu söylüyor: "efendim mağdur olan çok kişi var ama korktukları için, çekindikleri için gelip bize söyleyemiyorlar ". Biz aslında bu operasyonlarla onlara da güven verdik. Dedik ki: gelin, devletin gücü ortada, size zarar veren herkesle mücadele eder. Tefecilikten mağdur olmuş zarar görmüş ama çekinen, korkan kimse varsa kapımız onlara 24 saat açık. Kimlikleri gizli kalmak şartıyla tefecilere karşı operasyonlarımızı çekinmeden yaparız.

Halkta şöyle bir algı var," küçükler alınır büyüklere dokunulmaz" doğru mudur ?

_ Ben öncelikle şunu kesin olarak söylüyorum: lütfen bizimle paylaşın. Bu büyük diye tabir edilen kişiler kimler? Neye göre dokunulamıyor? Bakın Ferhat bey hiç kimse devletten büyük değildir. Devletin gözünde herkes eşit mesafededir . Adıyaman emniyet müdürü olarak şunu açık yüreklilikle söylüyorum: Hiç kimse dokunulmaz değildir. Hiç kimseden çekinecek durumumuz yok. Lütfen bu büyük diye, dokunulmaz diye tabir ettikleri kişileri bize doneler göstererek, ciddi belgeler ortaya koyarak göstersinler o zaman sonuçlarına bakın. Çünkü: Tefeci babam bile olsa affetmem…

Sayın müdürüm her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Sizin suç ve suçluyla mücadelede yönteminiz nedir?

_ Meslek hayatımın 29. Yılına girdim. Özel harekat, operasyonel birimler, terörle mücadele, asayiş ve trafik şubelerde müdürlük yaptım. Bu konularda geçmişe yönelik tecrübelerim var.  Yönetim olarak “paylaştık” sistemini benimserim. Devlet kurumu da olsak özel şirket politikasıyla yönetmek isterim. Tek adamlıktan ziyade ekip ve takım çalışmasına önem veririm. Birlikte başaracağız. İyi bir takım maçı yapar ve sonuca gider. Takım arkadaşlarımla birlikte istişare edip sonuca öyle gidiyoruz ve başarı geliyor. “Devlete danışan dava açmış, danışmayan düz yolda şaşmış” diye bir tabir vardır. Biz danışıyoruz. söz sahibi olan insanlara da danışıyoruz. Bu konuda da Adıyamanlıların desteklerini bekliyoruz.

TRAFİK SORUNU

Kentin en önemli sorunlarından da birisi de trafik. Trafik sorununun çözümü için ne gibi projeleriniz  var ?

_ Adıyaman’daki trafik sorununu biliyorum ve çok sık duyuyorum. Görevinde başarılı bir müdürümüz Ankara’dan geldi. Benim ilk talimatım şu oldu: hiçbir şeye dokunmadan sadece gözlemleyin ve analiz yapın. Baktık ki çok küçük dokunuşlarla bazı bölgelerde trafik sorunun önüne geçebileceğimizin farkına vardık. Mesela Atatürk bulvarında bekleme süresinin çok fazla olduğu kavşakları tespit ettik. Bu tespit ettiğimiz kavşaklardaki ışıklarda bekleme süresinin trafik yoğunluğuna neden olduğunu gördük. İşe buradan başladık. Aslında sorunun kaynağında yanlış parklar ve park müsaadesi yatıyor. Bir caddede iki taraflı parka müsaade etmek yoğunluğun temel kaynağı. Bu konu başka hiçbir ilde olmayan bir durumdur. Bir tarafta paralı parkın olması gayet normaldir ama iki tarafa da paralı park verdiğimiz zaman araçlara geçecek alan kalmıyor.. En kötü örnek de gölbaşı caddesinin sağlık ocağı çıkışıdır. Üç tarafa da çıkış verilmiş. Ana arterde üç tarafa dönüş vermek cinayetle eşdeğerdir. Bir ikincisi ise duraklara, yaya geçitlerine veya engelli geçişlerine kazı (duba) çakmışsız. Bana göre kazık çakmak “Az gelişmişliğin göstergesidir”. Bunu da Adıyaman hak etmiyor, çünkü Adıyaman’ın daha medeni ve daha çağdaş bir yer olduğunu ve daha çağdaş bir hizmeti hak ettiğini biliyoruz ve bunun için de çalışmalarımızı arkadaşlarımız yürütüyor.sizin gazetenizde de haber olmuştu. Birçok yerdeki kazıkları kaldırarak onun yerine yer işaretlemeleri yapıyoruz.. Motosiklet ve gürültü çıkaran araçlara yönelik de çok sıkı çalışma yapıyoruz. Özellikle abartılı egzozlu araçları tespit ettiğimiz an trafikten men edeceğiz. Yaz döneminde abartılı ses çıkaran ve plakası olmayan motosikletlerle ve otomobillerle mücadelemiz kesin bir şekilde devam edecek. Bunu sizin aracılığınızla vatandaşlarımıza söylemek istiyorum: haberimiz olmadı, duymadık diye demesinler. Bu arkadaşlara kesinlikle müsaade edilmeyecek.

POLİS HAFTASI İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?

Polis haftası ile ilgili neler hazırlanıyor? Hafta genelinde nasıl bir programınız olacak?

_ Polis teşkilatının kuruluşunun 172. Kuruluş yıldönümünü başta teşkilatımıza, Adıyaman’ımıza ve ülkemize hayırlı olsun. Hafta etkinliklerini bir günle sınırlıyoruz. Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüzün talimatıyla. 10 Nisan pazartesi günü valilik önünde bir kutlama programı yapacağız ve sizin aracılığınızla bütün vatandaşlarımızı bu programa davet ediyorum. Akabinde Yenipınar camisinde şehitlerimiz için mevlid okutulacak. Polis’in bayramı, “bir günün sonunda evine rahat rahat gelip, o günü nasıl güzel bir hizmetle noktaladım” demesidir. Arkadaşlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmeye başladık. Biz geldikten bir hafta sonra, 12–12 sistemini 12–24’e çevirdik. Bazı noktalarımızda ise 8–24 sistemine geçildi. Bu sistem değişikliğimiz çevre illere bile örnek oldu. Emniyetin herhangi bir birimine giden vatandaşımız bu rahatlığı görüyor.

Polis rahat mı? ailesine çevresine zaman ayırabiliyor mu? Mevcut şartlar polisin verimli çalışması için yeterli mi?

_ Şimdi polislik mesleği zor bir meslektir. Her meslekte olduğu gibi. Bir arkadaşınızın yanı başınızda şehit olması, silahlı saldırıya maruz kalması veya bir ölümlü olaya şahit olmanız dahi insanın psikolojisini etkiler. Her an bir saldırıya maruz kalmak durumu da o üniformayı giymeye cesaret ister. İşte biz buradan hareketle ilk olarak çalışma koşullarını iyileştirmeye başladık. Arkadaşlarımız ailesine zaman ayırsın, çocuklarıyla ilgilensin. Polisin sorun olmayacak, borcu olmayacak, ayağını yorganına göre uzatacak. Ekonomik olarak bütçesini kendisine göre ayarladığında hiçbir sıkıntı olmaz. Arkadaşlarımızla yakından ilgileniyoruz. Bütün arkadaşlarıma söyledim istediği gün ve saatte bana gelsin, dertlerini sıkıntılarını dinleyip çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ama mesleğimizin genel itibariyle gerçekten zor bir meslek olduğunu söylemek isterim.

POLİS VE İŞKENCE

Vatandaşın Polise karşı geçmişten gelen bir algısı var. "polis karakola alır döver, işkence yapar vs.." Bugün bu algı değişti mi?

_ Ben bu mesleğe girdiğim günden bu güne kadar hiçbir işkence olayına rastlamadım. Polisin işkence yapmasını gerektirecek hiçbir sebep yok. Eskiden olayı çözmek için sanıktan delile gidiliyordu. Belki bundan 30 sene öncesinden bahsediyorum. Mesela bir cinayet olayı çözmek için elde delil yok ama sanık elinizde ise olayı çözmek için iyi bir sorgulama yönetim olan zaten çözer de ama o zamanki teknoloji ile bunu başarmak belki de çok zordu ama artık 2017 yılında biz tamamen delilden sanığa giderek çözüme daha kolay ulaşabiliyoruz. Bilgiler, belgeler ve görüntüler olayı çözmeyi kolaylaştırıyor. Çünkü her şey ortaya çıkıyor. Kendisi de itirafını yapıyor. Yapmasa bile suçlunun suçunun tespit edileceği yer emniyet değildir. Ben suçu kesinleşmeyen birisine suçlu diyemem. Şüpheli olarak adliyeye sevk ediyoruz ve olay orada tam çözüme kavuşuyor. Ama bir istisnayı belirtmek istiyorum. Bizzat satarken yakaladığımız o toplumu zehirleyen uyuşturucu satıcıları var ya, onlara karşı da kimse bizden müsamaha beklemesin. Biz onlara terörist muamelesi yaparız. Bunu bu kadar net söylüyorum.

GENÇLERE TAVİSYELERİ

Peki, müdürüm bu röportajı okuyan gençlere ne tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

_ Benim de iki tane çocuğum var. Onlar da üniversite de okuyor. Adıyaman’da genç, enerjik nüfus çok fazla. Gençlerimiz bu enerjiyi doğru şekilde kanalize ederlerse inşallah çok uzun değil, 10 sene sonra Türkiye’nin farklı illerinde farklı görevlerde Adıyamanlı yöneticiler görebilirsiniz. Bunu bütün samimiyetim ve ciddiyetimle söylüyorum. Benim tanıdığım Adıyamanlı yüksek kademelerde çok sayıda bürokrat var. Gençlerimiz iyi çalışsın, sınavlara iyi hazırlansın başaramayacakları şey yoktur. Sadece desinler ki: bir gün bende İstanbul’da, Alaattin Akçı gibi cumhuriyet başsavcı vekili , Mehmet Akdeniz gibi emniyet genel müdür yardımcısı, Mustafa Karayıldız gibi ağır ceza mahkemesi başkanı, Tevfik Göksu gibi belediye başkanı,Ferhat Vural gibi bir Gazeteci,Bunlar yaptıysa bende yaparım desinler. Önlerindeki fırsatları iyi değerlendirsinler ve kimseden bişey beklemesinler. Sadece kendi içlerindeki gücü ortaya çıkarsınlar yeter. Adıyaman’ın insanları çok kadirşinas. Ben arkadaşlarıma şunu özellikle söyledim. Dedim ki: arkadaşlar kendi ilinizde polis arkadaşların annenize, kardeşinize, babanıza, abinize nasıl davranmasını istiyor ve bekliyorsanız siz de Adıyaman halkına aynı şekilde davranın.. Biz Adıyaman halkına hak ettiği şekilde hizmet edeceğiz. Bunu sayın bakanımız da geldiğinde söyledim.

ŞEHİRDE BU HAFTA GAZETESİ

Müdürüm, son olarak gazetemizi yakından takip ettiğinizi bilerek, yayın politikamız ile ilgili görüşlerinizi alarak röportajımızı tamamlamak istiyoruz.

_  Gazetenizi çok yakından takip ediyorum. Hani keşke günlük olsa diyebileceğim kalitede bir gazete. O da olur inşallah. İzliyoruz, yol gösteriyor. Köşe yazılarını ve haberleri okuyoruz ama her şeyden önce objektif haber anlayışınız çok güzel. Tarafsız olduğunuza yürekten inanıyorum ve bunu da sayfalarınızda bizzat görüyorum. Bazen çok kişinin söylemeye cesaret ettiği ama söylemekten imtina ettiği şeyleri kararlılıkla söylüyor olmanız, bunları kamuoyuyla paylaşıyor olmanız sizin ciddiyetinizi arttırıyor. Şahsınız da kendi yanımda çok saygın bir yerde olduğunuzu söylemeyi bir borç biliyorum kendime. Faaliyetlerimize de yer verdiğiniz için teşekkür ediyorum, birlikte çalışmaktan çok memnun olduğumu belirterek başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum.

Müdürüm,bize vakit ayırıp sorularımızı içtenlikle cevapladığınız için biz  teşekkür eder,şahsınızda polis teşkilatının 172.yılını kutlar,başarılarınızın devamını diliyoruz.

RÖPORTAJ: R.Ferhat VURAL

adıyaman,adıyaman emniyet müdürlüğü,metin alper,şehirde bu hafta gazetesi,emniyet genel müdürlüğü,selami altınok,ferhat vural,tayfun güzel