ADIYAMAN GÜLLERİNİN “LEZZET” YOLCULUĞU


ŞERBETÇİ BEKİR USTA SOFRALARINIZ İÇİN “GÜL ŞERBETİ”NİN LEZZET HİKÂYESİNİ ANLATTI

post

 5    2017-05-10  


Adıyaman’ın meşhur “Tas” gülleri ve “kadife” güllerinin bidonlar içerisinde haftalarca güneş altında bekletilerek eşsiz bir lezzete dönüştürüldüğü gül şerbeti, ramazan ayında yine iftar sofralarının vazgeçilmezi olacak. Şerbetçi Bekir usta, özenle hazırladığı şerbet özlerini Adıyamanlıların beğenisine sunmak için gün sayıyor.

Önce Adıyaman’ın meşhur “Tas” gülleri ve “Kadife” gülleri bahçelerden toplanır. Gül yaprakları tek tek ayıklanır ve tohumlarından temizlenir. Sonra 5’er kiloluk bidonlara yerleştirilir. İçerisinde bir tutam limon tuzu atılır ve üzeri kapağına kadar suyla doldurulur. Daha sonra bu bidonlar güneşin en etkili olduğu damlara yerleştirilir. Yaklaşık 2 hafta süreyle kızgın güneşin altında kalan bu bidonlar, güzelce süzgeçten geçirilir. Her 18 litre gül suyuna 2 litre de toz şeker ilave edilerek güzelce karıştırılır. Aromasının kokusu, ağızdan başlayıp boğaz içersinde kadar olan bölgeye verdiği rahatlık, midede yarattığı hazım ve kan’da oluşturduğu akışkanlık ile Bekir Usta’nın elinde muhteşem bir tat oluverir.

 

Şerbetçi Bekir usta bu lezzet serüvenin kısa öyküsünü anlattıktan sonra bu eşsiz lezzetin püf noktalarını da bizimle paylaştı. Güllerin arılar ve böcekler tarafından mutlaka ziyaret edilmesinin önemini anlatan Bekir Usta; “ eğer bir güle arı konmuyorsa o gül doğal değildir. Aroması olmaz. Adıyaman’da eskiden ağaların evlerinde, memurların evlerinde ve çiçekleri seven ninelerimizin evlerinde bu güllerden olurdu. Kent büyüdükçe bu güller de azaldı. Artık ben köylere giderek gül topluyorum. Gülün kendi kokusu güneş altında suyla birleşince özel bir aromaya dönüşüyor. Adıyaman gülünün Rengi kokusu, tadı bambaşka. Gül şerbeti rahatlık ve ferahlık verir, sindirime yardımcı olur, stresi atmaya yardımcı olur. Ramazan ayında iftar sofralarımızın vazgeçilmezidir. Şimdiden bu lezzeti sofralarınıza ulaştırmak için sabırsızlanıyorum” diye konuştu. ŞEHİRDE BU HAFTA

tayfun güzel, ferhat vural, sehirde bu hafta, bekir açıl, gül şurubu, adıyaman