TABAKHANEDEN "MEDET" UMMAK ! ADIYAMAN DA BU SUYU BİLMEYEN YOK


Adıyaman da bir dönem kesilen hayvan derilerinin yıkandığı ve tuzlanarak işlendiği tabakhane, şimdilerde insanların şifa, bereket, sağlık ve zeka beklentisini karşıladığı yer olarak görülüyor.

post

 Şehirde Bu Hafta    2015-12-10  


Adıyaman merkez Kabcami mahallesinde bulunan eskinin harabe şimdinin modern taziye evi altında bulunan tabakhanedeki su kuyusundan çıkan su bazıları için umut olmuş durumda. Vatandaşlar Çarşamba ve Cuma günlerinde buraya gelerek şişelere veya kaplara doldurduğu suyu işyerlerine dökerek bereket ve bolluk, çocuklarının eline ve yüzüne dökerek yaramazlıktan kurtulması ve şifa beklentisi, sınava girecek öğrencilere de başarı beklentisi içerisine giriyorlar...

 Tabakhanedeki kuyudan su alan bazı vatandaşlar, “çocuğum çok yaramaz bu suyla ellerini ve yüzünü yıkayarak onun afacanlığının biraz azalmasını ümit ediyorum” derken, bazıları ise “işyerimin daha bereketli olması için bu suyu işyerimin önüne ve içerisine dökeceğim” diyor. Bazı bayanlar ise “çocuğumuzun sınavlarda daha başarılı olmaları için bu suyu ellerine ve yüzüne süreceğiz. İnşallah faydası olur” diyerek tabakhane suyundan medet umuyorlar.

  Tabakhane kuyusunun keşfedildiği tarihin bilinmediği Adıyaman’da çok uzun yıllardır bu inanışın devam ettirilmesi kamuoyunda farklı görüşlere de yol açıyor olması bir gerçek olsa da vatandaşların bu suya karşı olan ilgisinin hiçte az olmadığı suyun önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Konu ile ilgili görüştüğümüz Adıyaman müftülüğünde Vaiz Harun DOĞAN Hoca;şunları söyledi " Bu konu tamamen bidat ve din'de yeri yoktur.Hiç bir kitapta böyle bir şey yoktur.  Ben Müslüman'ım diyen bir insanın Allah'tan ve Allah'ın ilmi tıptan şifa beklemesi gerekirken bu tür saçmalıklardan medet umması akla ziyan bir olaydır ve haramdır.." dedi..