Unutulan yemeğimiz gün yüzüne çıktı


Adıyaman Kent Konseyi, unutulmuş yemeklerimizden olan Pirinç Tavası’nı tanıtım etkinliği düzenledi.

post

 33    2018-01-07  


Geçmişte kalan kaybolmaya yüz tutmuş ve yeni nesillerce artık bilinmeyen değerlerimizden olan pirinç tavası Adıyaman Kent Konseyinin girişimleri ve Adıyaman Belediyesinin destekleri ile kamuoyuna tanıtıldı.

Tarihi Keleş Konağı’nda düzenlenen ve Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman Kent Konseyi başkanı H. Sinan Temel, Kent Konseyi Başkan Vekili Abdulkerim Işık, Tarım İl Müdürü Adil Alan, Genel Sekreter M. Sait Yıldırım ile çok sayıda basın mensubunun katıldığı etkinlikte Adıyaman’ın tanınmış ustalarından Nurettin Yaşar Tolu tarafından hazırlanan pirinç tavası katılımcılara ikram edildi.

Yine Adıyaman’a has tatlı çeşitlerinden olan Tane Helvası (Tene Helvası)’nın da ikram edildiği etkinlikte kısa bir konuşma yapan Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H. Sinan Temel şöyle dedi:

“Adıyaman’ın zenginliklerinden ve leziz damak tatlarından olan ama bugün için kaybolmuş, unutulmuş olan Pirinç Tavasını yeniden hayatımıza ve kültürümüze katmak, bilmeyenlere de tanıtmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Aynı zamanda yine pek çok kimsenin bilmediği ama özellikle soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez tatlarından olan tene helvasını da ikram ederek hafızaları canlandırmak istedik. Zengin bir mutfak kültürü olan Adıyaman’ın bu kültürüne sahip çıkarak sonraki nesillere bozulmadan aktarmak bizlerin görevidir. Bu konuda bizlere desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız F. Hüsrev Kutlu’ya ve yemek ile tatlıyı en mükemmel şekilde hazırlayıp sunan şehrimizin ünlü ustalarından olan Nurettin Yaşar Tolu’ya hasseten teşekkür ediyor, gayretlerimizin amacına ulaşmasını temenni ediyorum.”

Etkinliğe emeği geçenlere teşekkür eden Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu şöyle devam etti:

“Şehrimizin kültürel dokusunu muhafaza ederek sonraki nesillere aktarmak, hem bugünü köprü yaparak geçmişimizle geleceğimiz arasında sağlam bir bağ oluşturmak hem de Kent Kimliği ve Kent Kültürü bağlamında temellerimizi sağlamlaştırmak anlamına gelmektedir. Bu konuyu önemsiyorum. Adıyaman Kent konseyi Başkanı Sinan Temel’e, yemekleri hazırlayan değerli ustamız Nurettin yaşar Tolu’ya teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”

Pirinç Tavasının tarifini konuklara anlatan Nurettin Yaşar Tolu, bu yemeğin esnaf yemeği olduğunu ve kara fırında pişirildiğini, eskiden çok meşhur olduğunu söyledi. Tarif üzerine her yapanın bu lezzeti vermesinin zor olduğunu ve bunun da ayrı bir ustalık olduğunu ifade etti.

Etkinlikte katılımcıların büyük beğenisini alan pirinç tavası ve tene helvası bu vesile ile kamuoyunun da gündemine girmiş oldu.ŞEHİRDE BU HAFTA

 

adıyaman,şehirde bu hafta,ferhat vural