2015 YILI SAĞLIK DEĞERLENDİRİLMESİ


DIYAMAN KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ ERDOĞAN ÖZ: “89 KAMU HASTANELER BİRLİĞİ İÇERİSİNDE TIBBİ, MALİ VE İDARİ HİZMETLERDE 26. SIRADAYIZ

post

 Sağlık    2015-12-22  


Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, basın mensuplarına 2015 yılında sağlık alanında yapılan hizmetleri anlattı. 
Sağlık Müdürlüğü Brifing Salonu’nda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına, KHB Genel Sekreteri Erdoğan Öz’ün yanı sıra, İdari İşler Başkanı Hüseyin Şen, Mali İşler Başkanı İbrahim Halil Kaya katıldı.
Basın mensuplarına 2015 yılı içerisinde yapılan hizmet ve yatırımların yanı sıra, projeler hakkında bilgi veren KHB Genel Sekreteri Erdoğan Öz, Adıyaman KHB’nin 2015 yılı başlangıç karnesinin Türkiye il sıralamasında, 89 KHB içerisinde tıbbi, mali ve idari hizmetlere ait veriler açısından 26. sıraya yükseldiğini kaydetti.
Genel Sekreterliğe bağlı hastanelerin hepsinde mali anlamda ciddi iyileştirmeler olduğunu dile getiren Erdoğan Öz, Kahta Devlet Hastanesi’nin Bakanlık verilerine göre mali açıdan kendi rolündeki hastaneler içerisinde Türkiye’nin en iyi hastaneleri arasında yer aldığına dikkat çekti.
Sunum eşliğinde açıklamada bulunan Erdoğan Öz, “Sağlık tesislerimizin toplam tescilli yatak sayısı 2015 yılı başında 952 iken, 2015 yılı sonunda bu sayı 1.152’ye çıkarılmıştır.
Genel Sekreterliğimize bağlı tüm hastaneler il geneli finansal risk analizinde 1. dereceden 3. dereceye düşmüş olup mali anlamda Türkiye’ye geneli sıralamada çok daha iyi bir noktaya gelmiştir.
Eğitim ve Araştırma Hastanemizin yeni binasına taşınmasını müteakiben 24 saat hemen her branşta uzman nöbeti tutulması, acil serviste gece 24’e kadar sürekli acil tıp uzmanının bulunması, ameliyathanelere ek olarak yoğun bakım yatak sayısının ve niteliğinin arttırılması, en üst seviyedeki tıbbi donanıma kavuşulması gibi iyileştirilmeler neticesinde acil sevk oranlarında ciddi düşüşler sağlanmıştır. Sevk oranı %0,6’dan, %0,2'ye düşmüştür.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanemiz, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından sezeryan oranı bakımından Türkiye’nin en iyi hastaneleri arasında yer aldığı için ‘Teşekkür Belgesiyle’ ödüllendirilmiştir. Türkiye ortalaması %26 iken Eğitim ve Araştırma Hastanesi sezeryan oranı %16,5’e düşmüştür” dedi.
Genel Sekreterliğin sağlıkta kaliteyi yükseltmek ve Adıyaman halkına daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla her ay birçok özgün projeyi hayata geçirdiğini vurgulayan Öz, “
Şubat ayında Birliğimize bağlı tüm sağlık tesislerinde hayata geçirilen ‘Bir Kitap Bin Gülücük Projesi’ ile yaklaşık 5000 kitap toplanmış olup, bunlardan 1000 tanesi Suriyeli misafir çocuklara hediye edilmiştir. Diğer kitaplar ise ihtiyacı olan köy okullarına bağışlanacaktır.
Mart ayında ‘Sizin Bebeğiniz Bizim Fidanımız’ projesi Besni İlçe Devlet Hastanemizde başlatılmış olup, proje kapsamında hastane bahçesinde bulunan fidanlara hastanemizde doğan bebeklerin adı verilerek, hatıra ormanı oluşturulmaya başlanmıştır.
Nisan ayında ‘Her Çocuk Özeldir Projesi’ Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında il merkezinde bulunan farklı okullardaki 11 özel eğitim sınıfında fiziksel düzenlemeler yapılmış, donanımsal destek sağlanmıştır.
Mayıs ayında ‘Renkli Gebelik Kartları Projesi’ tüm sağlık tesislerimizde hayata geçirilmiş olup gebe hastalarımıza daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak, anne ve bebek ölümlerini azaltmak amaçlanmıştır. Tüm aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına ‘Riskli Gebeliklere Yaklaşım’ konusunda eğitim verilmiştir.
Haziran ayında ‘Poliklinik Danışmanlığı Projesi’ Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesince uygulanmaya başlanmıştır. Bu proje sayesinde hastaların nereye, nasıl başvuracağı konusunda zaman kaybetmelerinin önüne geçilmiştir.
Ağustos ayında Göçeri Devlet Hastanesinde ‘Minik Ellerle Temiz Ve Sağlıklı Topluma Projesi’ uygulanmaya başlanmıştır.
Eylül ayında Kahta Devlet Hastanesinde ‘Yatan Hasta Bilgilendirme Film Projesi’ (İnfo Kanal) uygulanmaya başlanmıştır. Bu örnek proje ile sağlık hizmet kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır
Eylül Ayında Kahta Devlet Hastanesinde uygulanmaya başlayan ‘Gebe Danışma Hattı Projesi’ ile; Türkiye’de bir ilk olarak gebelik öncesi, gebelik ve gebelik sonrası dönmelerle ilgili akla takılan soruların uzman kişiler tarafından cevaplandırılması amaçlanmıştır.
Ekim Ayında, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile uygulanmaya başlayan ‘Kardiyo-Dental Projesi’ ile kalp hastalarının ameliyat öncesi diş muayene ve bakımlarının yapılarak hastaların yaşam kalitesinin arttırılması ve operasyon sonrası fokal enfeksiyon risk faktörlerinin azaltılması amaçlanmıştır” diye konuştu.
Konuşmasının devamında yapılan hizmetlerden bahseden Erdoğan Öz, “Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mayıs 2015 tarihinden itibaren yeni hizmet binasında hizmet sunumuna başlamıştır. 2016 yılı başında ilimiz 5 ayrı merkezde toplam 45 yatak kapasiteli Palyatif Bakım Merkezine kavuşacaktır. Besni Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi için tescil alınmış olup hasta kabulüne başlanmıştır.
Erişkin, Çocuk ve Yenidoğan toplam yoğun bakım sayıları 2015’e girdiğimizde 121 iken; 2015 sonu itibarı ile bu sayı 143’ e yükseltilmiştir.
Yedi olan 3. basamak yoğun bakım sayısı, önemli bir artış sağlanarak 39’a yükseltilmiştir.
82. Yıl Hizmet Binasının, semt polikliniğine dönüşmesi sağlanmıştır. Günde 10-16 farklı branşta uzman hekim poliklinik yapmaktadır. Laboratuar, tetkik, görüntüleme, TRSM, Evde Bakım Hizmetleri, KETEM, enjeksiyon/pansuman, günübirlik tedavi ve il dışı ambulans servisi de dahil olmak üzere hasta yatışı haricindeki tüm sağlık hizmetleri sunulmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Ek-2 (Kadın Doğum) Hizmet Binasının, boşaltılan Tıp Fakültesi binasına taşınması için gerekli fiziksel ve teknik değişikliklere devam edilmektedir.
Yapılan girişimler sonucunda Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi adına MR Cihazı Sağlık Bakanlığımızca merkezi alımla alınmış olup, 2016 yılı başında ilimize gönderilerek hizmet vermesi sağlanacaktır.
Ameliyathanemizin kapasitesi iki katına çıkarılmış bulunmaktadır. Daha önce 9 olan oda kapasitesi 17’e çıkarılmıştır.
Acil serviste toplam 2 ayrı alanda 20 adet hasta gözlem alanı, 7 adet sarı alana ait muayene ve müdahale alanı, 2 adet kırmızı alan müdahale alanı bulunmaktır. Acil servis birimimiz çalışmalar açısından da geliştirilerek, 3. seviye acil sağlık hizmeti düzeyine çıkarılmıştır.
Anjio ünitemizde işlem yapılan birim sayısı artırılarak daha önce cihaz sayısı 1 iken 2'ye çıkarıldı. Ayrıca aynı birimde vasküler radyolojik işlemlerin yapılmasına da olanak sağlayacak şekilde gerekli düzenlemeler yapıldı.
Yeni hizmet binamızda tanıya yönelik birimlerimiz, (Laboratuarlar, radyoloji, endoskopi, nükleer tıp v.b) son sistem cihaz ve ekipmanlarla donatılmış olup, kalite standartları doğrultusunda hizmet sunmaya devam etmektedirler.
TRSM merkezimiz, açıldığı günden beri birçok hizmete öncü olmuştur. Birimde yapılan engellilere yönelik, sosyal aktiviteler tüm hızıyla devam etmektedir. Birimde tedavi hizmeti alan vatandaşlarımız, aynı zamanda sosyal hayata yönelik uygulamalardan faydalanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan Öz’ün konuşmasının ardından, toplantı soru cevap şeklinde son buldu.İHA

sağlık,adıyaman,şehirde bu hafta,