"PUSLU HAVA TEKSTİLİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"


İşadamı Celal Kaya Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizi tekstil sektörünü nasıl etkilediğini anlattı:

post

 Ekonomi    2015-12-26  


Adıyamanlı saygın işadamlarından “Maraton Sport” markası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak düşürme hadisesinin ardından tekstil sektörünün puslu havadan nasıl etkilediğine dair düşüncelerini Gazeteci ve “Adıyamanlılar” dergisi Genel Yayın Yönetmeni Abdulkerim Sonkaya ya anlattı.

Dünyanın birçok ülkesinin “adidas’ı” konumuna gelen “Maraton Sport” çalışmalarıyla birlikte Tekstil sektörünün geleceği ile ilgili kaygılarını tüm çıplaklığı ile yere seren İşadamı Celal Kaya, “Maraton Sport” olarak en çok % 30’luk ihracatımızla marka değerimizin en iyi olduğu ülke hiç kuşkusuz Rusya’dır. Buradaki hemen hemen bütün şehirlerde mağazalarımız mevcuttur. Türkiye-Rusya arasında yaşanan olumsuz havadan sonra ne yazık ki “made ın turkey” yazılan hiçbir ürünü Rusya ya sokmamaya başladılar. Bence en tehlikeli durum bu olmalı. Bizim gibi ticari faaliyette bulunanlar Rusya işadamları bu krizden büyük bir rahatsızlık duyduğunu söylüyorlar ama oranın hükümeti bunu pek dikkat almadığı söylüyorlar. Gerçek o ki, Rusya ya ağırlıklı olarak bağımlı çalışan tekstilciler başta Laleli esnafı olmak üzere gerçekten büyük sıkıntı çekmeye başladılar. Ancak bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen olayı kendi kendimize “felaket” veya “deprem” kavramlarıyla nitelendirmemek lazım diye düşünüyorum. Olayı ne kadar sağduyulu bakarsak o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Nihayetinde Dünyada yaşadığımız sürece maalesef zaman zaman böyle olumsuz dalgalar olabiliyor. Her şeye rağmen temkinli davranmak ve iyimserliğimizi muhafaza etmek en mantıklı yoldur diye düşünüyorum.”

İş potansiyelimiz son 5 yılda % 70 düştü

25 yıllık tecrübesiyle genel merkezi Bağcılar Mahmutbey de bulunan Laleli ve Merter deki şubelerin yanı sıra dünyanın 28 ülkesine ürün ihracatı yaparak, Dünya da ve ülkemizde önemli bir marka haline geldiğini söyleyen “Maraton Sport” Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, “2011 yılında yaklaşık 3 milyon ürün imalatımız vardı. Son dört yıllık zaman içerisinde Suriye ile başlanan krizin ardından orta doğuda yaşanan olumsuz gelişmeler ve son olarak Rusya ile yaşanan olumsuz durumdan sonra 2015 yılı itibariyle 850 bin ürün imalatımız oldu.  Bu da son 5 yılda % 70 civarında ürün kaybımızın olduğunu gösteriyor. Köklü ve dünyaya mal olmuş bir firma olarak 105 çalışanımızla bugün ayakta durabiliyorsak bunun nedenlerinden biride mevcut işyerlerimiz kira olmadığı içindir. Beş yıl önce Suriye ile olan ilişkimizin olduğu dönemlerde ürünlerimiz Suriye de “adidas” markasından hem daha pahalı ve hem de daha güvenilir bir durumdaydı. Bu ülke ile arasında yaşanan krizin ardından oraya ürün veremez olduk. Dünyada ve Ortadoğu da yaşanan puslu hava tekstil sektörü elbette önemli ölçüde etkiledi. Ancak her şeye rağmen iyimser havamızdan ödün vermemek lazım diye düşünüyorum”

İş adamı Celal Kaya, "Adıyamanlılar" Dergisinin son çıkan Ekim-kasım-Aralık sayısını inceledikten sonra içerik zenginliği ve Türkiye mal olmuş bir duruma getirmesine büyük katsı olan derginin genel yayın yönetmeni Abdulkerim Sonkaya ya ve bütün vakıf yöneticilerine teşekkür etti.

Haber: Abdulkerim SONKAYA / İSTANBUL

abdulkaerim sonkaya,şehirde bu hafta,tekstil,rusya krizi