Esnaf faiz kıskacında!


Son aylarda döviz ve faizdeki aşırı yükseliş toplumun tüm kesimlerini etkilerken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler zor günler geçiriyor.

post

 Ekonomi    2018-12-12  


Son aylarda döviz ve faizdeki aşırı yükseliş toplumun tüm kesimlerini etkilerken özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler zor günler geçiriyor.Kredi faizlerinin çok yüksek olduğundan dert yanan  esnaf,yeni yatırımdan ziyade ödemelerini  doğru düzgün yapamamaktan şikayetçi.

Yüksek faizlerden dolayı bankalardan kredi kullanamadıklarını söyleyen esnaf," maalesef kredisiz dönemiyoruz ancak son aylarda faiz aldı başını gitti,çalışıyoruz üç beş kuruş karımız da faize gidiyor" dediler.

Konu ile gazetemize açıklamada bulunan esnaf,sanayici, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin görüşü şöyle.   

 Sanayiciler: Faizi bir sömürü aracı olarak nitelendiren sanayiciler, faizin, yatırımların can düşmanı olduğunu söylediler. Yüksek faizin, yatırımcılar için büyük engel ve risk oluşturduğunu belirten sanayiciler, "Düşünün ki, bir malın üretilebilmesi için gerekli hammadde, malzeme, toprak, arazi, bina, makine ya da işçi için verilen bütün paralar, faize harcanan paradan daha az. Yatırımcılar, bu durumda bir noktadan sonra yatırım yapmak ihtiyacını hissetmiyorlar. Çünkü yüksek faizi ödeyerek yeniden yatırım yapmak riskini göze almak istemiyorlar. Yatırımcı için bundan daha büyük düşman olamaz" dediler.

Küçük işletme sahipleri: " Önümüzü görmemiz için öncelikle faizler düşmeli.Bizim gibi küçük işletmelerin durumu ortada, zar zor çarkımızı dönderiyoruz.Ay başında işçilerimizin maaşını ödeyince ve ödemelerimizi gününde yapınca bizden iyisi yoktur.Artık kar falan kalmadı ayakta durabiliyorsak bizden iyisi yok.Esnaf iseniz ticaretle uğraşıyorsanız yolunuz mutlaka bankadan geçecektir.Mutlaka bir şekilde bankaya muhtaç oluyorsunuz.Ya açık hesap,ya becayiş veya normal kredi kullanmak zorundasınız.Çekimiz senedimiz geliyor hemen becayiş kredisi kullanıyoruz,emin olun karımız üç aylık dönem faizine gidiyor.Esnaf olarak tek dileğimiz bu faizlerin bir an önce düşmesidir."

Çarşı esnafı: Bir yandan yüksek kiralar diğer yandan yüksek faizden en çok mağdur olan kesimlerden biride çarşı esnafıdır.Ekonomik durgunluktan şikayetçi olan esnaf," Çarşı esnafının çoğu dükkan kiralarını yıllık peşin veriyor.Çoğu da bu kirayı bankalardan kredi çekerek ödüyor.Kredi çekemeyenler ise piyasadan daha yüksek faizle para bulup kiralarını ve ödemelerini yapmak zorunda kalıyor.Dikkat ettiyseniz bir çok merkezi yerlerde bile satılık veya kiralık ilanlarını görürsünüz.Nedeni de yüksek kira ve otomatikten yüksek faizlerden kaynaklanıyor. Bir çok esnaf bu faizden dolayı kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Faiz can yakıyor. Bankalar da daha fazla can yakıyor.Hem kendilerini garantiye alıyorlar hem de iki kuruşluk kredi için bin bir dereden su getiriyorlar.Bir esnafın çeki yazıldıysa ya da senedi protesto olduysa kredi çekemiyor.Kredi çekemeyen esnaf piyasadaki para satıcılarının kapısını çalıyor.Sonrasını sizde biz de biliyoruz.Hükümet yetkililerimizden rica ediyoruz. Biran önce bu faizleri düşürmek için bişeyler yapsınlar.Bankalarda bu faiz yarışından vazgeçsin.Aksi takdirde faiz canavarına daha fazla kurban vermek zorunda kalacağız.."Dediler. ŞEHİRDE BU HAFTA

adıyaman,şehirde bu hafta,ferhat vural