Bakır İşleme, Hüsn-ü Hat ve Tombak Sergisi


Adıyaman Üniversitesi İslam Sanatları Topluluğu’nca Mediko Sosyal Binası Sanat Galerisi’nde Arş. Gör. Ebubekir İNAN ve Kalemkâr İsmail BÜLBÜL tarafından “Bakır İşleme, Hüsn-ü Hat ve Tombak” sergisi açıldı.

post

 11    2016-01-05  


Serginin açılışına Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Seyfi ÖZKAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit TEMİR, Prof. Dr. Hasan SOLMAZ, Prof. Dr. Ali AYDIN, Eğitimci Yazar Ebubekir AYTEKİN, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Kadir KARKIN, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Halil TUĞLUK, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Sergide Arş. Gör. Dr. Abubekir İNAN’ın 33 bakır kakma Hüsn-ü hat eseri ve Kalemkâr İsmail BÜLBÜL’ün 40 Osmanlı saray işi tombak eseri sergilenirken tombak eserler sergisi Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.

Kalemkâr İsmail BÜLBÜL sergiyle ilgili kısa bir değerlendirme bulunarak serginin özelliklerini ve tombak sanatı hakkında bilgi verdi. Kalemkâr BÜLBÜL şöyle konuştu: “Yaklaşık 20 yıldır tombak sanatını icra ediyorum. Adıyaman’da böyle bir sergiye Ebubekir hocamızla beraber karar verdik. Adıyaman’da ilk tombak sergisini açtık. Tombak sanatı bakır bir levhanın düz halden yapılacak objeye göre şekil aldıktan sonra 300 çeşit kalemle çalışılıp üzerine desenler motifler, kendi medeniyetimizi, kültürümüzü anlatan desenlerle işlendikten sonra üzeri 24 ayar altınla kaplanan bir sanattır.Sergide yaklaşık 40 adet eser mevcuttur. Tombak sanatı 16. YY bulunmuş ve günümüze kadar gelmiş bir sanattır. Bizde bu sanatı İstanbul kapalı çarşıda icra ediyoruz.”

Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Ebubekir İNAN da yaptığı çalışmaların tekniği hakkında bilgi vererek serginin farklılıklarını anlattı. Arş. Gör. İNAN şöyle konuştu: “Yaklaşık 12-13 yıldır Hüsn-ü hat çalışıyorum. İsmail ustamla birlikte tombak eserlerle bu sergi Türkiye’de ilk kez Adıyaman’da gerçekleşti. Özellikle tombak eserlerin ilk defa sergileniyor olması bizim çok mutluluk vericidir. Benim tekniğim şu anki buradaki eserler bakır işleme kakma tekniğini kullandım. Özellikle de Hüsn-ü hat hattat hocalarından izin aldığımız hatları yaptık. Yaklaşık 33 tane eserim var sergide. Gelen herkese, destek olan Başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ olmak üzere herkese teşekkür ederim.”

Sergi sonrasında Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’yü makamında ziyaret eden Arş. Gör. Dr. Ebubekir İNAN ve Kalemkâr İsmail BÜLBÜL Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. GÖNÜLLÜ’yebülbül ve nar işlemeli kapaklı sahan takdim etti. Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ de KalemkârBÜLBÜL’e Adıyaman’ın tarihi ve turistik yeri Cendere Köprüsü’nün maketini hediye etti.

Bakır İşleme, Hüsn-ü Hat ve Tombak Sergisi 8 Ocak Cuma gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor. HABER MERKEZİ

adıyaman üniversitesi,sergi,rektör gönüllü,şehirde bu hafta gazetesi