SHUDER’den Velilere Uyarı!


Kısa adı SHUDER olan ‘Sosyal Hizmet uzmanları derneği ‘ Adıyaman şubesi okullar açılırken velilere uyarılarda bulundu.Dernek binasında açıklama da bulunan SHUDER Adıyaman şubesi başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı İbrahim Halil AYDIN şunları söyledi.

post

 Eğitim    08.09.2019 19:12:27  


 

Okullar açılırken veliler neye dikkat etmeli!!!

“Çocuklar yarın okula başlayacak. Okula yeni başlayacak olan çocuklar ve aileleri için heyecanlı bir o kadar da kaygılı bir süreç başlamaktadır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması çok önemlidir.

Yaz tatilinin bitip okulların açılması, tatil rehavetinden tekrar disiplinli bir hayata geçiş anlamı da taşıdığından birçok öğrenci ve beraberinde âilesi buna uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Bu zor sürecin daha kolay ve çabuk atlatılmasının ebeveynlerin elindedir. Birçok çocuk için okul, tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşacağı, uyulması gereken kuralları ve başarılması gereken görevleri ile dolu yepyeni bir sosyal çevredir. Buna bağlı olarak da bu süreçte her yeni duruma uyum sağlarken hissedilebilen güvensizlik ve belirsizlik duygularıyla, yaşanması doğal olabilen bir takım sorunlar karşımıza çıkabilmektedir.

Çocuğun okula gitmeye hazır olması kadar, ailenin de bu duruma hazır olması gerekir. Ailelerin bu noktada dikkat etmesi gerekenler;

Okula başlamadan önce, çocukla okul hakkında konuşun. Okulda yapacağı faaliyetleri anlatmak, birlikte okul alışverişi yapmak farkındalık kazanması açısından önemlidir. Bu paylaşım onu okula hazırlayacak, severek aldığı malzemeleri kullanmak için motivasyonunu sağlayacaktır.

Okula başlamadan önce, uyku düzenini sağlayın. Çocuğunuz, sabah uykusunu iyi almalıdır. Genellikle yaz aylarında uyku saatleri esnek olmaktadır fakat okul zamanı sabah kalkılması gereken saat belli olduğu için okullar açılmadan yatma ve kalkma saatinin okula uygun olarak düzenlenmesi faydalı olacaktır.

Okulun ilk günü telaş yapmayın. Ailece sakin bir kahvaltı yapılıp okul için rahatça hazırlanılabilecek zaman ayarlayın. Çanta ve kıyafet hazırlığının akşamdan birlikte yapılması da sabah telaşına engel olacaktır.            Rutin belirleyin. Okula bırakma ve okuldan alma saatlerinde bir rutin yakalanıp, bu rutine bağlı kalınmalıdır.

İlk günlerde çocuğa destek olun.

Rahat, kararlı ve tutarlı olun. Çocuğun okulda rahat bir uyum süreci geçirmesi ve burada mutlu olabilmesi için öncelikle anne ve babanın bu konuda rahat, kararlı ve tutarlı davranması gerekmektedir.

Güven verici olun. Vedalaşmalar gerekli açıklamalar yapılarak kısa süreli tutulmalıdır ve duygusal sahnelerden kaçınılması gerekmektedir. Ayrılıkların doğal olduğunun ve ayrıldıktan sonra tekrar bir araya gelineceğinin hissettirilmesi önemlidir. Çocuğunuza ‘Görüşmek üzere’, ‘Ben gidiyorum’ gibi açıklamalar olmaksızın kaçar gibi gidilmesi, çocuğunuza kendisini kaybolmuş ve bırakılmış hissettirecektir.

Çocuğunuzu anladığınızı ona hissettirin. Çocuğunuz ağlıyor, sizi bırakmak istemiyor ise ‘Ağlamak ne kadar ayıp, sakın ağlama, büyüdün sen artık, büyük çocuklar ağlamaz’ gibi çocuğun davranışlarını kabul etmediğinizi belirten cümleler kullanılmamalıdır. Okulda olmak istemediğinden dolayı onu suçlamadan, korkusu ve gözyaşlarıyla alay etmeden, anlaşıldığı hissettirilmelidir.

Çocuğunuzu okul ve öğretmenlerle tehdit etmeyin. Evde yaptırılamayan şeyler için ‘Şunu yapmazsan seni öğretmenine söylerim’ gibi cümleler söylenerek okulun tehdit aracı olarak kullanılmaması gerekmektedir. Bu tutum çocuğun öğretmeninden korkmasına sebep olacağı gibi anne-baba otoritesini de sarsan bir yaklaşımdır.

Çocuğunuz onu takdir ettiğinizi ve okula başladığı için onunla ne kadar gurur duyduğunuzu hissetmelidir.

Çocuğunuzun okula devamını sağlayın. Önemli bir hastalık veya sorunu olmadığı sürece çocuğun okula devam etmesi, yani alışma sürecinde uzun ayrılık dönemlerinin olmaması, sürecin kesintisiz ilerlemesini sağlamaktadır.

Okula ve öğretmene güvenin. Okula ve öğretmenlerine duyulan güven çocuğa da hissettirilmelidir. Çocukları okul ortamında en iyi gözlemleyen kişinin öğretmenlerdir, onların uyarılarının dikkate alınmalıdır. Öğretmenleriyle irtibat hâlinde olunmalıdır. Öğretmenlerden öğrencilerin dersteki motivasyonu, arkadaş ilişkileri hakkında bilgiler alınmalıdır. Öğretmeninden müfredat ve eğitim sistemi hakkında da bilgiler alınmalı, değişiklikleri yakından takip etmeliyiz.

Okul açıldı diye çocuğunuzun yapmaktan keyif aldığı şeyleri yasaklamayın. Özellikle oyuncaklarını dolaplara kaldırmayın. Güzel bir planlama ile hem derslerine hem de keyifli faaliyetlere vakti kalmasını sağlayın. Hem sosyal hem de zihinsel gelişmelerinde büyük rol oynamaktadır.

Çocuğunuzun okula uyum süresi en fazla 4-6 hafta sürebilir. Daha fazla sürmesi durumunda uzman kişilerden destek alın.

Son olarak en önemlisi özellikle ortaokul ve liselerde sosyal sorunlar gittikçe artmaktadır. Bu sosyal sorunların üstesinden gelmenin en etkili yöntemi çocuklarınızla vakit geçirmek. Çocuklarınızla vakit geçirmeyi ihmal etmeyiniz. Okul onlar için hem bilgi edindikleri hem de sosyalleştikleri bir ortam. Her akşam gününün nasıl geçtiğini sorun. Yaşadığı iyi ve kötü olayları anlatmasını isteyin. Bu hem sizinle anılarını paylaşmasını sağlayacak, hem de âilesi tarafından önemsendiğini fark ettirecektir. Ve bu şekilde risk taşıyan sosyal sorunların üstesinden gelmiş olacaksınız ve çocukların ders motivasyonu yükselerek başarı oranı artacaktır. Ailelere ve öğrencilere başarılı ve sağlıklı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.” Dedi.ŞEHİRDE BU HAFTA

 

 

Adıyaman,shuder,şehirde bu hafta