"Çevre felaketi "mülk gölleti


Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Mülk Köyününde bulunan Yüzüncü Yıl Göleti İlçenin evsel atıksu ve kanalizasyonu hiçbir arıtma yapılmadan gölete deşarj edildiği için çevre felaketi olmaya devam ediyor.

post

 Çevre    2016-01-17  


Adıyaman'ın  Kahta ilçesinde  Mülk Köyününde  bulunan Yüzüncü Yıl Göleti İlçenin evsel atıksu ve kanalizasyonu hiçbir arıtma yapılmadan gölete deşarj edildiği için  çevre felaketi olmaya devam ediyor. 

Göletin bitişiğindeki Mülk köyü ve civar köylerin insanları göletin mevcut durumundan çok rahatsız olduğunu belirten  Köy halkı lağım sularının yaydığı çok rahatsız edici koku ve bataklığa dönmüş göletin yanında yaşamaya mecbur bırakıldığı belirtti.  Atıksuda çok sayıda hastalık yapıcı mikroorganizmalar mevcut olduğu için insanlar doğrudan ya da dolaylı olarak kirletici yüklere   maruz kalıyor. Yoğun çevre kirliği insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor ve  mülk köyü halkı astım, hepatit, enfeksiyon, cilt rahatsızlığı, kanser  gibi hastalıklarla karşı karşıya .  Mevcut kirlilik sadece insanları değil hayvan ve bitkileri de etkiliyor. Göl civarında toplu balık ölümleri de gölet içinde canlı yaşamının   tehlikede olduğunu gösteriyor. Tarımsal sulama için  uygun olmayan bu zehirli sudan gölet civarında sebze yetiştiriliyor ve bu sebzelerin ticareti yapılıyor. Bu önlenmezse bunları tüketen insanlar zehir almaya devam edecek. Köy halkı sorunun çözülmesi için gerekli tüm mercilere  başvurular yaptı dilekçeler yazdı imza topladı. Göletin ıslah edilmesini kokunun giderilip artık temiz bir nefes almak istediklerini   yıllardır  tekrar tekrar ifade ettiler. Göletten numuneler alınıp incelemeler yapıldıktan sonra önlem alınması gerektiği tespit edilmiş durumdadır. Bölgeye uğrayan siyasetçiler söz veriyor, vali söz veriyor, kaymakam söz veriyor ama sonuç hep aynı oluyor. Hiç bir müdahale olmuyor. Durum zaman zaman yerel gazetelerde gündeme geliyor ve bir haber olmaktan öteye gitmiyor. Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köy ve civarında yaşamak giderek zorlaşıyor. hayat aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen ,su ,toprak ,hava kirliğinin bir arada olduğu bu çevre kirliğinin önlenmesi için en kısa zamanda gerekli önlemler alınmalıdır. Özel Haber  Zehra ÇOLAK(Çevre yük.müh.)