Adıyaman CHP'de Çatlak mı Var?


Bundan bir kaç gün önce,CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile CHP PM üyeleri Pınar Uzun, Erbil Aydınlık ve CHP Adıyaman İl ve ilçe yönetimi, belediye meclis üyeleri, kadın kolları, gençlik kolları üyelerinden oluşan CHP Heyeti Adıyaman’daki doğa hakları ihlallerini incelemek üzere yerinde incelemelerde bulundular.

post

 Siyaset    18.09.2019 09:51:06  


Bu incelemelerin ardından CHP tarafından yapılan ilk açıklama da sadece gezi ilgili bir iki cümlelik haber servis edildi.

Ancak ne olduysa iki gün sonra oldu.İl başkanı Deniz Çakmak,Adıyaman da maden araması yapan Cengiz holdinge ait Eti Bakır ile ilgili zehir zemberek açıklamalarda bulundu.

CHP İL BAŞKANI DENİZ ÇAKMAK İMZALI AÇIKLAMA

  CHP Adıyaman İl Başkanı Deniz Çakmak, CHP heyetinin geçtiğimiz günlerde Adıyaman’a gelerek yaptığı inceleme ve temaslarla ilgili açıklamada bulundu.  

  CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, PM Üyeleri Erbil Aydınlık, Pınar Uzun, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Adıyaman Milletvekili Abudrrahman Tutdere ile birlikte geçtiğimiz günlerde Adıyaman’da bir takım incelemelerde bulunmuştu.

  Heyet, Adıyaman Sitilce bölgesinde baraj ve çöp alanı,  Yaylakonak Beldesinde ki bakır madeni sahası, Çelikhan-Adıyaman Karayolu üzerindeki bakır maden sahası, Kahta Esendere köyü HES alanı, Nemrut Dağı Milli Parkı’nda incelemede bulundu.

  Deniz Çakmak, heyetin ziyaretiyle ilgili olarak, “Bize gelen yoğun şikayetler üzerine öncelikli olarak Çelikhan-Adıyaman Karayolu üzerinde bulunan bakır maden ocağına gittik. Bölge halkı endemik bitki ve hayvanların bölgesi ve doğal sit alanları olan hem bakır arama hem de bakır arama sırasında kullandıkları kimyasallar insan ve canlı yaşamına tehdit oluşturduğu için bölgelerini ve köylerini yaşanmaz hale getirdiğini, dolayısıyla ciddi bir şekilde sağlık sorunlarının yaşandığını dile getirdiler. Bölgeyi gezerek yetkililerden bilgi edinmeye çalıştık. Firma yetkilileri bakır madeni aradıkları ve doğaya ve insan sağlığına zarar verilmeklerini söyledi.

  Bize göre,  bakır madenin faaliyet gösterdiği alan Adıyaman’ın en gözde doğal alanlarından birisidir. Çeşitli endemik bitki ve hayvanların yaşam alanı bakımından adeta doğal bir sit alanıdır. Adı bakır arama olan bu işletmenin beraberinde daha ne tür çalışmalar yapıldığı anlamında gizemliliğini korumaktadır. Bölge halkı yaşam alanlarını tehdit ettiği için büyük endişe içindeler. Çünkü bakır veya bilimum madenleri arama sırasında insan hayatını, sağlığını önemli derecede tehdit eden kimyasallar kullanılmaktadır. O bölgede kurulması düşünülen Koçali barajını da olumsuz yönde etkileyecektir. Bölge adeta felaket işgali altındadır. Uzun vadede hem doğal hem de insan yaşamını önemli ölçüde telafisi zor sonuçlar doğuracaktır. Kısa vadeli bireysel çıkarlar için bölge bu tahribata kurban edilemez” dedi.

  Buna benzer Yaylakonak Beldesi Hançay mevkiinde bulunan kömür ocağının çevreye zarar verdiğini söyleyen Çakmak, “Bir diğer tespit ettiğimiz insan sağlığını tehdit edecek olay ise yeni yapılması planlanan Adıyaman katı atık tesisinin yapılacağı yerdir. Yerleşim yerine yakınlığı koku probleminden dolayı vatandaşın hem yaşam kalitesini hem de sağlığını olumsuz etkileyecektir. Adıyaman yerleşim olarak kuzeyli rüzgarların etkisi altındadır. Bu durumda depolama alanındaki kütlece hafif materyaller  ve koku yerleşim yerine taşınacaktır. Halkın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilenecektir. Seçilen bölgenin engebeli arazi yapısı yığılacak malzemenin heyelan riski olduğundan maliyetlerin yükseleceği ön görülmektedir. Katı atık tesisinin bulunduğu alan Adıyaman şehir merkezinin içme suyunun bir kısmının karşılandığı Kırkgöz içme suyu havzasında olduğu. Zeynal Abidin Türbesine ve mezarlığa yakın olması halkın manevi değerlerine saygısızlık olarak algılanacağından toplumda büyük bir rahatsızlığa sebep olacaktır. Bu itibarla söz konusu yerin yerleşim yerine kuş uçuşu mesafesi, hakim rüzgar yönü, heyelan riski ve mezarlığa bitişik olması sebebiyle yer seçimi yönden uygun olmadığı anlaşılmaktadır.

  CHP olarak yerinde yaptığımız incelemelerden ve Halktan gelen şikayetler doğrultusundan yola çıkarak, insan sağlığına ve doğaya zarar verenlerin bir an önce bu karardan vazgeçip geri adım atmalarını ve yetkililerin de bu doğa katliamına müdahale etmelerini ve bizlere gereken bilginin verilmesini bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de bu olayın takipçisi olarak çalışmalar başlatacağını bu  buna benzer doğa tahribatlarının önlenmesi konusunda mücadele edeceğimizin  ve bu gibi tesislerin kurulmasında katkısı olan kim olursa olsun tepkimizin bölge halkının çıkarları doğrultusunda olacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Kamuoyu şu soruların cevabını merak ediyor.

Eti Bakırla hangi CHP'linin ilişkisi var?

Deniz Çakmak bu mesajı kim veya kimlere verdi?

İl yönetimi ile vekil arasında sıkıntı mı var?

Birinci gezi ile ilgili açıklama

  CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile CHP PM üyeleri Pınar Uzun, Erbil Aydınlık ve CHP Adıyaman İl ve ilçe yönetimi, belediye meclis üyeleri, kadın kolları, gençlik kolları üyelerinden oluşan CHP Heyeti Adıyaman’daki doğa hakları ihlallerini incelemek üzere yerinde incelemeler yaptı.  

  CHP heyeti ilk olarak Sitilce’de hastaneye yaklaşık 400 metre uzaklıktaki Adıyaman merkez ve merkeze bağlı köylere ait katı atıkların depolandığı alanı ziyaret etti.

  Şehrin kanalizasyon sularıyla alakalı açıklamalarda bulunan CHP heyeti, etrafa mikrop ve kötü koku saçıldığını, bölgede sıtma hastalığının yaygın olduğunu, 45 büyükbaş hayvanın telef olduğunu, halk sağlığını hiçe sayan politikalar ve gerekli önlemlerin alınmaması sonucu karşılaştıkları manzaranın vahim olduğunu belirttiler.

  Yaylakonak Beldesini ve Çelikhan’ın Pınarbaşı Beldesini ziyaret eden heyet, etkin çözümler için yerel yönetim politikaları doğrultusunda yöredeki sorunların, yaşanan sıkıntıların nasıl çözülebileceği hakkında görüş alışverişinde bulundu.

  Heyet daha sonra Çelikhan ve Kahta ilçelerinde bir takım yaptığı incelemelerin ardından Cendere ve Nemrut Dağı’nı da gezerek inceleme yaptı. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

 

 

 

 

 

 

adıyaman,chp,deniz çakmak,eti maden,şehirde bu hafta,abdurrahman tutdere