Adıyaman CHP'de 'Eti Bakır' Sıkıntısı!


Adıyaman'da, maden arayan Cengiz Holdinge ait 'Eti bakır'ın taşeronluğunun CHP milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin kardeşinin de ortakları arasında bulunduğu Bağlıca şirketi tarafından yapılması CHP tabanında ciddi rahatsızlığa neden oldu.

post

 Güncel    30.09.2019 14:01:24  


CHP tabanı tepkili

Gazetemize açıklamalarda bulunan ve ismini açıklamak istemeyen bir çok Cumhuriyet Halk Parti(CHP)li,duruma tepki göstererek," CHP olarak bizler hem eti bakır'ın çevreye zarar verdiğini,Adıyaman içme suyuna,Koçali barajına ve en önemlisi çevreye çok büyük tahribat vereceğini söylüyoruz, hem de bu şirketin taşeronluğunu yapıyoruz,işte bu bir çelişkidir bunu kabul edemeyiz diyerek tepkilerinin dile getirdiler.

 Herşey CHP'li vekillerin ziyaretiyle başladı

Geçtiğimiz günlerde CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu ile CHP PM üyeleri Pınar Uzun, Erbil Aydınlık ve CHP Adıyaman İl ve ilçe yönetimi, belediye meclis üyeleri, kadın kolları, gençlik kolları üyelerinden oluşan CHP Heyeti Adıyaman’daki doğa hakları ihlallerini incelemek üzere yerinde incelemelerde bulundular.

Bu incelemelerin ardından Adıyaman CHP il başkanlığı bu gezi ile ilgili bir açıklamada bulundu.CHP il başkanı Deniz Çakmak imzalı açıklamada şunlar dile getirildi.

"CHP Genel Baskan Yardımcımız Denizli Milletvekilimiz Sayın Gülizar Biçer Karaca, PM Uyemiz Sayın Erbil Aydınlık,PM Uyemiz Sayın Pınar Uzun ,Samsun Milletvekilimiz Sayın Neslihan Hancıoğlu Adıyaman Sitilce bölgesinde baraj ve çöp alanında inceleme, Adıyaman Yaylakonak Beldesinde bakır madeni sahasında inceleme, Eti Bakır Maden Sahasında inceleme, Kahta Esendere köyü HES alanında inceleme, Nemrut dağı Milli Parkında inceleme ve  çalışmalar yapmak üzere Adıyaman’a geldiler.

Bize gelen yoğun şikayetler üzerine öncelikli olarak Etibakır Maden Ocağına gittik. Bölge halkı Endemik bitki ve hayvanların Bölgesi ve Doğal sit alanları olan hem bakır arama hem de bakır arama sırasında kullandıkları kimyasallar insan ve canlı yaşamına tehdit oluşturduğu için bölgelerini ve köylerini yaşanmaz hale getirdiğini dolayısıyla ciddi bir şekilde sağlık sorunlarının yaşandığını, hatta BU TESİSE KENDİ ÇIKARLARI İÇİN ETKİLİ VE YETKİLİ, HALKIN TEMSİLCİSİ OLAN İNSANLAR TARAFINDAN ÖN AYAK OLUNMASI BU TAHRİBATA ORTAK OLMUŞ ANLAMINDADIR İFADESİNİ KULLANDILAR. Bu asla kabul edilemez."

" Bize göre,  bakır madenin(Eti Maden) faaliyet gösterdiği alan Adıyaman’ın en gözde doğal alanlarından birisidir. Çeşitli endemik bitki ve hayvanların yaşam alanı bakımından adeta doğal bir sit alanıdır. Adı bakır arama olan bu işletmenin beraberinde daha ne tür çalışmalar yapıldığı anlamında gizemliliğini korumaktadır. Bölge halkı yaşam alanlarını tehdit ettiği için büyük endişe içindeler. Çünkü bakır veya bilumum madenleri arama sırasında insan hayatını, sağlığını önemli derecede tehdit eden kimyasallar kullanılmaktadır. O bölgede kurulması düşünülen Koçali barajını da olumsuz yönde etkileyecektir. Bölge adeta felaket işgali altındadır. Uzun vadede hem doğal hem de insan yaşamını önemli ölçüde telafisi zor sonuçlar doğuracaktır. Kısa vadeli bireysel çıkarlar için bölge bu tahribata kurban edilemez.”

  Bölge halkının olan bitenden memnun olmadığını söyleyen Çakmak sözlerine şöyle devam etti." CHP olarak yerinde yaptığımız incelemelerden ve Halktan gelen şikayetler doğrultusundan yola çıkarak, insan sağlığına ve doğaya zarar verenlerin bir an önce bu karardan vazgeçip geri adım atmalarını ve yetkililerin de bu doğa katliamına müdahale etmelerini ve bizlere gereken bilginin verilmesini bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de bu olayın takipçisi olarak çalışmalar başlatacağını bu  buna benzer doğa tahribatlarının önlenmesi konusunda mücadele edeceğimizin  ve bu gibi tesislerin kurulmasında katkısı olan kim olursa olsun tepkimizin bölge halkının çıkarları doğrultusunda olacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

İddialar çok ciddi

CHP Adıyaman il teşkilatının bu açıklamasından sonra, gazetemizi arayan Eti madenin bulunduğu bölgenin sakinleri ve bir çok CHP'li vatandaş ciddi iddialarda bulundular.Bölge sakinlerinin iddialarına göre; "Cengiz holding Mehmet Cengiz'e ait Eti Madene, maden taşımacılığından iaşe ve personel taşımacılığına kadar bir alanda en  büyük lojistik desteği veren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere'nin kardeşi Haydar Tutdere ve yengesi Kıymet Tutdere'nin ortağı olduğu Bağlıca AŞ'dir.Madem eleştiriyorlar,madem bu bakır arama şirketi çevreye zarar veriyor neden onlardan iş alıyorlar?" diyerek tepki gösterdiler.

"Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu"

Olaya teki gösteren bazı CHP'lilerde," Madenin arandığı yer Güneydoğu fay hattının bulunduğu  bölgedir.Maden ocağının altında Adıyaman içme suyu bulunuyor.İddialara göre maden aramasında kimyasal kullanılıyor,bu da ister istemez Adıyaman içme suyuna bulaşacaktır.İnsan sağlığı mı önemli maden mi? CHP'li Samsun milletvekili,PM üyeleri,il başkanı konu ile ilgili açıklamalarda bulunurken, Sayın milletvekilimiz Abdurrahman TUTDERE  bu konu ile ilgili neden bir açıklamada bulunmuyor? Adıyaman ile ilgili önemsiz konularda açıklama yapan sayın vekilimizin suskunluğunun nedeni yoksa bu şirket mi? İnsan sağlığı hiç bir şeye feda edilemez.CHP olarak hem bölgede inceleme yapıp raporlar hazırlayacaksınız hem de taşeronluğunu yapacaksınız,bu kabul edilemez adama demezler mi 'Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu' çevreye duyarlı bir CHP'liye bunlar yakışmaz." diyerek olayın takipçisi olacaklarını söylediler.

CHP içinde ve tabanında bu tartışmalar devam ederken,edindiğimiz bilgilere göre Adıyaman da bazı STK'ların öncülüğünde, bölgedeki madencilikle ilgili çevre raporları hazırlandığını ve yakında kamuoyuyla paylaşılacağı öğrenildi.ŞEHİRDE BU HAFTA

adıyaman,chp,eti maden,eti bakır,çevre,cengiz holding,şehirde bu hafta