"ırgat kent adıyaman.."


HER YIL YAKLAŞIK 60 BİN TARIM İŞÇİSİ TÜRKİYE YOLLARINA DÜŞÜYOR

post

 YEREL    2016-01-19  


Adıyaman'dan Her yıl Yaklaşık 60 bin tarım işçisinin Nisan ayından itibaren farklı kentlere göç ettiğini ifade eden Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, " Türkiye'nin hemen, hemen her bölgesinde Adıyamanlı tarım işçisinin olduğunu söyledi." Adana, Giresun, ordu, Malatya, Niğde ve daha birçok ilde bu işçilerin ekmek parası için yollara düştüğünü belirten Gürbüz, " İnsanlar tek başına çalışmaya gitmediklerini ailece başka kentlerde tarlalarda ya da bahçelerde çalıştıklarını ve yaşadıkları ortamların da sağlıksız olduğunu söyledi." Ayrıca her yıl yollara düşen mevsimli işçilerin yaşanan trafik kazalarında da hayatını kaybettiğini veya yaralandığını belirten Gürbüz, yeterli iş imkânı olduğu takdirde bu insanların kendi kentlerinde kendi işlerini yaparak geçimlerini sağlayabileceklerini söyledi.

“ADIYAMAN’DA 60 BİN TARIM İŞÇİSİ VAR”

Gürbüz; Adıyaman’da yaklaşık 60 bin tarım işçisinin yılın 8 ayını başka bölgelerde geçirdiğini söyledi. Adıyaman'da yaşayan mevsimlik işçiler nisandan itibaren ülkenin farklı şehirlerine göç ediyor. Başta Çukurova ve Karadeniz olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerine giden tarım işçileri, ailece çıktıkları yolculuklarda zaman zaman sıkıntılar yaşıyor.  Sürekli göç eden ailelerin çocukları, çoğu zaman eğitimlerine devam edemiyor. Anne-babalar ise ulaşım ve ücretlerin düşüklüğünden dert yanıyor.

“ADIYAMAN TAM BİR IRGAT KENTİ”

Mevsimlik Tarım işçilerinin nisan ayından itibaren başka kentlere gitmeye başladığını anlatan Gürbüz, " işçiler, Bir bölgedeki işleri tamamlanırsa oradan da başka kentlere gidiyorlar. Zor bir iş ama geçimleri için bu sıkıntıya katlanmak zorunda kalıyorlar. Bir tarım işçisi ancak 8 ay sonra evine dönebiliyor. Üstelik yollarda can pazarı da yaşanıyor. Her yıl çok sayıda trafik kazasında birçok Adıyamanlı tarım işçisinin ya hayatını kaybettiği ya da yaralandığını biliyor ve bu duruma çok üzülüyoruz.” Dedi.

 “ÖDENEN ÜCRETLER ÇOK YETERSİZ”

Tarım işçilerinin çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretlerinin daha yüksek oranlara çıkarılması için çaba harcadıklarını belirten Gürbüz, işçilerin şu an bölgelere göre 20 ile 30 lira arası ücretle çalıştıklarını kaydetti. Evlerinden ayrılan insanların tüm bu sıkıntılara ailelerinin hayatlarını idame ettirebilmek için katlandığını dile getiren Gürbüz, "Düşük ücretlerle çalışan bu insanların haklarının korunabilmesi düşüncesiyle 2004 yılında dernekleştik. Başlıca çözüm bekleyen sorunlarımızı ulaşım, konaklama ve ücret olarak sıralayabiliriz. İnsanlar tek başına çalışmaya gitmiyor ailece başka kentlerde tarlalarda ya da bahçelerde çalışıyor. Bu aşamada işçilerin en büyük sorunu ücretlerin yetersizliğidir." Gürbüz, işçilerin çoğunluğunun kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda ya da işverenler tarafından oluşturulan alanlarda barındığını vurguladı. ÖZEL HABER: Tayfun GÜZEL

adıyaman,şehirde bu hafta,ırgat