Adıyaman Barosu ve İHD'den,Türkiye de Demokrasi ve İnsan Hakları Paneli


Adıyaman Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman şubesi tarafından Sosyolog Oya Baydar ve Av.Ahmet Özmen'in konuşmacı olarak katılığı Türkiye de Demokrasi ve İnsan Hakları konulu Panel düzenlendi.

post

 Kültür Sanat    22.12.2019 15:49:14  


Adıyaman Halk eğitim merkezi konferans salonunda düzenlenen panele Avukatlar,İHD temsilcileri,STK ve çeşitli siyasi partilerin yöneticileri katıldı.

 Konuşmasına Adıyaman'a davet edilince bunu memnuniyetle karşıladığını söyleyen sosyolog-Yazar Oya Baydar,sözlerine şöyle devam etti.

" Türkiye’mizde demokrasi ve insan hakları,aslında olmayan şeyleri konuşuyoruz.Bunlar hiç bir zaman tam anlamıyla uygulanmadı ki? Neyin mücadelesini veriyoruz? Evet bizler daha iyi bir dünya, daha iyi bir yaşam için mücadele veriyoruz.Düşünüyorum da bugünlere nasıl geldik,5 yıl önce daha iyiydi, 30 yıl önce daha iyiydi.Her darbe döneminde ezildik ama hiç biri bu dönemdeki kadar kötü değildi. Bugün insanlar neden tutuklandığını bilmiyorlar.Geçmiş bi türlü geçmiş olmuyor,öyle bir devletimiz var ki,yönetimler değişiyor,iktidarlar değişiyor, vaatlerle gelen iktidarlar oluyor ama devlet geleneğimiz değişmiyor.

1971 darbesi,1980 darbesi çabuk gitti sonra 28 şubat post modern darbesi oldu o zaman da hak ihlalleri oldu.28 Şubatta o kadar hak ihlalleri olmasaydı belki bugünkü iktidar bu kadar iktidarda kalmayabilirdi.

  Şöyle düşünüyorum,iktidarların her halini gördük her zaman bir düşman çıktı(çıkarıldı)

Dün çok farklı bir toplantıdaydım, beni Müslüman muhafazakar bir topluluk davet etti.Baktım aynı şeyleri konuşuyoruz ,şikayet konularımız aynı,o zaman yeni bir mücadele yöntemini geliştirmemiz lazım.Ortak söylem etrafında bir araya gelmemiz lazım.Eski mücadele biçimlerini artık bitiyor,yeni ihtiyaçlar ilkeler etrafında toplanmak lazım.

Bu ülkede sadece Kürtler üzerinde değil, çok insan hakları ihlalleri var mesela kadın hakları ihlalleri,hatırlarsanız eskiden "çok seviyordum onum içim öldürdüm" diyorlardı bu gün göz göre göre bu cinayetler işleniyor.

Hastalıklı toplumlar kendi içinde şiddet barındırır

Toplum olarak merhamet duygumuzu yitirdik,empati yapmayı bıraktık.Onun için diyorum ki; ortak yaşam hakkı çerçevesinde yeniden bir mücadele yöntemi geliştirmemiz lazım,bizim bazı olaylarla yüzleşmemiz lazım toplum olarak helalleşmemiz lazım. Demokrasi mücadelesi veren herkesin bir muhasebe yapması lazım,hepimizin geçmişte hataları oldu.Kendimizle yüzleşmemiz lazım eğer dün bu iktidar mağdur edilmeseydi bugün başımızda olmaz bu kadar hukuksuzluğa imza atmazdı" dedi.

Oya Baydar'dan sonra söz alan Avukat Özmen ise Tahir Elçi'nin ölümü ve devamında gelişen olaylar üzerinde durdu.Özmen şunları söyledi.

" İttihat ve terakkiden bu yana her dönem hak ihlalleri gerçekleşti.Süryani,Ermeni ve diğer azınlıklar her zaman dışlandı ötekileştirildi.Daha sonra Kürt, Türk Alevi ,Sünni meselesi ortaya çıktı.

Türkiye’deki demokratikleşme önündeki tek engel Kürt meselesi değildir başka bir çok sorun daha vardır.Ama önce silahların susması lazım.

Birazda Tahir elçiden bahsetmek istiyorum.Tahir Elçi neden öldürüldü.Öncellikle şunu ifade edeyim ki Tahir elçi bir barış elçisiydi.Barış istediği için öldürüldü ve bugün hala katillerini arıyoruz.Olay yerinde 25 silah kullanılmış,çoğu deliller karartıldı özetle doğru dürüst bir soruşturma yapılmadı.Olayı aydınlatmak yerine soruşturmayı karartma yürütüldü. 2015'ten bu yana hala o sokakta sokağa çıkma yasağı var, hala Sur’un bazı mahallerine girilemiyor.

Maalesef olağanüstü dönemlerde hak ihlalleri daha çok oluyor.Bu hukuksuzluğun devam ettiği bir ortamda hukuku yeniden rayına koymak için bişeyler yapmak lazım. Bizim bu sorunları toplumun tümüne anlatmamız gerekiyor çünkü hukuk herkese lazım olacaktır "dedi.

Panel, konuşmaların ardından izleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#adıyaman #adıyaman barosu #ihd adıyaman #panel #oya baydar #şehirde bu hafta