İran:Uçağımızı Yanlışlıkla Vurduk


İran, üç önce düşürülen ve 180 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının kendileri tarafından hata sonucu düşürüldüğünü kabul etti.

post

 Ortadoğu    11.01.2020 09:02:26  


Bundan üç gün önce ahran İmam Hümeyni Havalimanı'ndan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüştü. Olaya ilişkin yapılan ilk açıklamada, yolcu uçağının teknik arıza sonucu düştüğü belirtilmişti  İran devlet televizyonu, uçakta bulunan en az 170 yolcu ve mürettebatın hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

ABD'li istihbarat yetkilileri, Ukrayna uçağının İran tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü öne sürmüş, İran yönetimi ise Batı basınından ve Batılı liderlerden peşpeşe gelen suçlamaları yalanlamıştı. İngiltere Başbakanı Johnson ise "Elimizde Ukrayna uçağının İran tarafından düşürüldüğüne dair bilgi var" demişti.

İran tarafından bugün resmi olarak yapılan açıklama da,İran uçağının insan hatası sonucu, yanlışlıkla düşürüldüğünü  kabul etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani :"Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Ayrıca, bu tür faciaların tekrarlanmaması için ülkenin hava savunma sistemindeki zayıf noktaların giderilmesi için de gerekli tedbirler alınmalıdır."

#iran #uçak #ölü#şehirde bu hafta #adıyaman