Dünya Can derdinde,İsrail işgal peşinde


İsrail'de Kasım 2018'den beri devam eden hükümet krizi, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun baş siyasi rakibi Benny Gantz ile kurduğu iktidar paylaşımlı koalisyona meclisin onay vermesiyle son buldu. Netanyahu yemin töreni öncesi yaptığı konuşmada seçim vaadi olan Batı Şeria'nın ilhakına vurgu yaptı.

post

 Dünya    17.05.2020 20:43:58  


İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı unvanına sahip Benyamin Netanyahu'nun başrakibinden siyasi hayatını kurtaran ortağına dönüşen Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile kurduğu birlik hükümeti, mecliste (Knesset) onaylandı.

Böylece bir yıldan biraz uzun süredir üç seçim yapılmasına neden olan hükümet krizi çözülürken, her iki liderin de göz koyduğu Batı Şeria'nın ilhakının da önü açıldı.

Netanyahu-Gantz koalisyonunun yemin töreni öncesi, mecliste zaman zaman gerginlik yaşandı.

Yemin töreninden önce Netanyahu'nun konuşması sırasında muhalefet sıralarında, hakkındaki yolsuzluk davasına atıfta bulunularak, 'rüşvet, dolandırıcılık, güveni boşa çıkarma' sesleri yükseldi.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku milletvekilleri, konuşması sırasında sık sık Netanyahu'ya itiraz etti.

İsrail Başbakanı konuşmasında işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgelerin 'ilhak' edilmesi gerektiğini ve bu adımın bölgeye 'barış getirebileceğini' iddia etti.

Ortak Arap Listesi Bloku Milletvekili Yusuf Caberin, "İşgal ve ırkçılıkla barış olmaz" diyerek Netanyahu'ya tepki gösterdi.

Netanyahu-Gantz koalisyonu, 34 bakanlıkla İsrail tarihinde en fazla bakanlığın bulunduğu hükümet oldu.Kaynak : Sputnık

#filistin,isaril,işgal,dünya,koronavirüs