TOBB: Koronavirüs küçük esnafı ezdi


TOBB, koronavirüs (corona virüs) etkilerinin derinleştiği Nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Buna göre, küçük ölçekli şahıs şirketlerinin Kovid-19'a dayanamadığı ortaya çıktı. Bu yıl Nisan ayında bin 663 şahıs şirketi kapanırken, geçen yıl bu rakam bin 265 olarak kayıtlara geçti. Böylece bu yıl kapanan şahıs şirketlerinin sayısı yüzde 31 arttı.

post

 Ekonomi    24.05.2020 15:50:41  


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, (TOBB) koronavirüs (corona virüs) etkilerinin derinleştiği Nisan ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı.

YÜZDE 57 KAYBI OLDU

Buna göre, geçen yıl Nisan ayında 6 bin 789 şirket kurulurken, bu sayı bu yıl 2 bin 878’e düştü. Bir yıldaki azalma yüzde 57 olarak kaydedildi.

Özellikle küçük ölçekli şahıs şirketlerinin koronavirüs salgınına dayanamadığı ortaya çıktı. Geçen yıl Nisan ayında bin 828 şahıs şirketi kurulurken, kapanan şirket sayısı bin 265 olarak kayıtlara geçti.

Bu yıl 888 şahıs şirketinin kurulduğu Nisan ayında ise bin 663 şahıs şirketi kapandı. Bu yıl kurulan şahıs şirketi sayısı yüzde 51 azalırken, kapanan şahıs şirketi sayısı yüzde 31 arttı.

EN ÇOK HİZMET SEKTÖRÜ KEPENK İNDİRDİ

Ocak-Nisan döneminde ise ülke çapında toplam 31 bin 181 şirket kuruldu, 4 bin 405 şirket de kapandı. En çok hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler kepenk indirdi.

KORONAVİRÜS LOKANTALARI VURDU

Özellikle küçük esnaf statüsünde olan ve gerçek kişi işletmelerden oluşan lokanta ve seyyar yemek hizmeti faaliyetlerinde kapanan şirket sayısındaki artış dikkat çekti.

Geçen yıl ocak-nisan döneminde 322 işletmenin kapandığı bu faaliyette bu yıl kapanan işletme sayısının 415'e çıktı.

Bu sayının 117'si sadece Nisan ayında kapanan işletmelerden oluştu. Geçen yıl Nisan ayında ise bu faaliyette kapanan gerçek kişi işletme sayısı sadece 55'ti.

 

#adıyaman,ekonomi,tobb,,küçükesnaf,koronavirüs