Tüketicileri rahatlatacak düzenleme


İkinci yargı paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle artık davaya katılmak için adliyeye gitmeye gerek kalmayacak. Taraflar duruşmaya telekonferans yöntemiyle de katılabilecek. Tüketici uyuşmazlıkları da arabulucuk kapsamına alınacak.

post

 Güncel    04.06.2020 16:07:57  


Türkiye'deki koronavirüs salgını nedeniyle 48 gün kapalı kalan Meclis, 2 Haziran'da açıldıktan sonra çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı.

Bu çalışmalar kapsamında ikinci yargı paketini içeren Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen paketin içinde tüketici mahkemelerindeki beklemeyi azaltacak arabuluculuk düzenlemesi de var.

Pakette, yargıda bekleyen milyonlarca dosyayı eritmeyi hedefleyen yeni uygulamalar var.

ELEKTRONİK DURUŞMA YAYGINLAŞACAK

Bunlardan biri de elektronik duruşma. Ses ve görüntülü bilişim sistemiyle kurulan mahkemelerin kapsamı genişletilecek. Taraflar ve avukatları bulundukları yerlerden duruşmalara katılabilecek. Taraflar şehir dışında olduğunda davalar ertelenmeyecek.

ARABULUCULUK GENİŞLETİLİYOR

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen paketle arabuluculuk sistemi de yaygınlaştırılıyor. Ticari ve iş davalarında uygulanan arabuluculuk, bundan böyle tüketici uyuşmazlıklarını da kapsayacak. Tüketiciler önce arabulucuya başvurarak sorunlarını çözmeye çalışacak.

YARGIDA SÜREÇ HIZLANACAK

Yargılamaların hızlandırılması için, duruşmaların uzamasına sebep olan uygulamalar sadeleştirilecek. Yargılamanın her aşamasında tebligat gerekmeyecek. Sözlü yargılama için taraflara davetiye tebliğ edilmeyecek.

Öte yandan, özel hayatın gizliliği ilkesi göz önünde bulundurularak, duruşmaların aleni olarak yapılmasına istisna getirilecek. Çocukların ya da kişilerin menfaatinin korunması gerekiyorsa, gizli duruşma talebinde bulunulabilecek.Kaynak:AJANSLAR

#adıyaman,tbmm,tüketici,düzenleme