Başkan Kılınç: Bu devlet hantallığıyla, memur zihniyetiyle hizmet üretilmiyor


31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti'den Adıyaman Belediye Başkanı seçilen Dr Süleyman Kılınç,1 yıllık icraatlarını gazetemize değerlendirdi.

post

 Röportaj    15.06.2020 12:11:17  


İşte Adıyaman kamuoyunun merak ettiği sorular ve Başkan Kılınç'ın verdiği cevaplar

SORU- İlk konuşmanıza (28.11.2018 havaalanı) Nazım Hikmet'in şiiriyle başlamıştınız 'bir ağaç gibi hür, ormandaki ağaçlar gibi kardeşçe çalışacağız." beytülmale el süren kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayacağız demiştiniz.Beytülmal ne durumda, el süren oluyor mu?

CEVAP-Evet birlikte yaşıyoruz.Hiç bir sıkıntı yok o konuda.Beytülmale gelince,şimdiye kadar hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadık ve bakmayacağız.En ufak bişey gördüğümüz zaman gereğini yaptık ,ha öyle büyük çapta değildi. Bir iki tane gönderdiğimiz arkadaşlar oldu,tabi soruşturmada bişey çıkmadı ama şuan herkes o hassasiyetin farkında.O bilinç oluştu,herkes biliyor ki en ufak bişey de gereği yapılacak.

 SORU-Yani Beytülmal emin ellerde diyorsunuz?

CEVAP:Evet emin ellerde,bazı ufak tefek şeyler sağda solda bizim fark etmediklerimiz olursa ona bişey diyemem çünkü çok parametreler var.Destek hizmetlerinde şurada burada,bir cıvatayı kontrol etme takip etme şansım yok,somut olayda işten atarım,müdür buna göz yummuşsa o da gider.  

SORU: Belediyeyi ne kadar borçla devraldınız ve bugün güncel borç ne kadar?

CEVAP-Biz geldiğimizde belediyenin yaklaşık 210 milyon TL borcu vardı.Şu an yaklaşık 170 milyon TL'ye düştü, resmi olarak içerdeki parayı saymıyorum bizim içerde paramız da var.Toplasanız yaklaşık 50 milyon liraya yakın borç ödemişiz 1 sene içerisinde.Bunu da hep küçük tasarruflardan yaptık,yatırımlarımız da devam ediyor.

SORU: Aday olduğunuzda fazla vaatlerde bulunmadınız. Kuşaklama Kanalı Projesi, Adıyaman belediyesi kültür merkezi..Ne durumda bu projeler?

CEVAP- Bizim bu saydıklarınıza ilaveten birde battı-çıktı projemiz vardı.Ve bu proje bize ait alt yapısını vs biz yaptık  hatta 5 milyona yakın para harcadık.

SORU: Ama karayolları yapıyor?

CEVAP: Herne kadar karayolları yapıyorsa da proje bizim,yer tahsisi,nerede yapılacağını vs biz kararlaştırdık.Onlar 400 yataklı hastanenin oraya yapmayı düşünüyorlardı,biz üniversitenin oraya yapmasını sağladık. İnşallah Temmuz sonu ağustos başı itibariyle bitmesini bekliyoruz bize öyle söz verdiler.

SORU : Eğriçay,Vadiyaman,millet bahçesi?

CEVAP: Millet bahçesi tamamen bizim projemiz.Daha önce orada DSİ'nin bir projesi vardı vadiyaman diye.İlk başta DSİ'yi zorladık bu projenizi bitirin dedik daha bitiremediler ama bitirmek üzereler..6.7 tane de taşkınlara karşı bent yapmışlar, bir de şu var bize orada 400-500 dönüme yakın bir alanın bize tahsis edilmesi lazımdı, bu alan üniversiteye aitti biz aldık.bir kısmı  milli emlaka aitti biz aldık.Tapulaştırdık,bir kısım vatandaşlarla protokoller yaptık arazilerinden geçiyordu.Yaklaşık 7 km yer altında borular döşedik.Bunların hepsini kendi imkanlarımızla yaptık.Biz buranın alt yapısını yaptık bitirdik üst yapısını da TOKİ yapacak.Herne kadar TOKİ yapsa da plan proje her şey bize ait.Hem millet bahçesi hem battı-çıktı bizim projemiz bunun böyle bilinmesi lazım.

Kültür merkeziyle ilgili ufak bir teknik konu kaldı o da haftaya ihaleye çıkacak.Eski otogarın orada yapacağız.

SORU: Panorama müzesi?

Hayır o ayrı, onun bu kültür merkeziyle alakası yok,o başlı başına bir proje.

SORU:Ama sizin bu dediğiniz projelerin hepsi daha önce konuşuldu.Yaptı/yapılıyor denildi.Hatta bir önceki belediye başkanı Hüsrev kutlu Eğriçay projesinin 2018 sonu bitirileceğini söylemişti.Bugünde proje onaylandı TOKİ yapacak deniliyor.Projesi bile ortada olmayan proje nasıl şu tarihte bitirilecek deniliyor?

CEVAP: Eski projeden ziyade bu millet bahçesi konseptinde olan bir projedir ve tamamen bizim projedir.Tabi eski projenin detaylarını bilmiyorum.Onu da onlara sormak lazım.Şunu söyleyebilirim bizim proje 20 Temmuzda ihaleye çıkıyor.

SORU: Adıyaman belediyesinin kiraladığı araçlar kamuoyunda çok tartışıldı.İhale ve durumda, iptal edildi mi?

CEVAP: O araç ihalesini tekrar gözden geçirdik,yasal anlamda hiç bir sıkıntı olmadığını gördük- ki Sayıştay müfettişleri de buradaydı- herhangi bir sıkıntı olmadığını söyleyebilirim.Bu ihale sözleşmesini Ankara'ya,İstanbul'a gönderdik bize verilen cevap burada herhangi bir sıkıntı yok denildi.Fakat orada verilen rakam maksimum bir rakamdır,bu rakam olacak diye bişey yok.O rakam ne kadar yüksek olsa da biz puantajı kontrol ediyoruz,yapılan işi kontrol ediyoruz ve şu anda da görebildiğim kadarıyla o bahsedilen rakamın neredeyse yarısına yakın.Bu rakamın yüksek olması o paranın verileceği anlamına gelmez.Mesela orada bir sürü işçi gözüküyor(40-50) biz o işçileri almadık o paraları kesiyoruz.

SORU:Peki ama,belediye bu araçları sürekli kullanıyor.Satın alma yerine neden kiralama yoluna gidiliyor?

CEVAP-Ben sana şunu söyleyim elimde yetki olsa tüm belediyeyi özeleştiririm.Bana ayda 10 milyon TL para geliyor 10 milyonu da personele gidiyor.Ben bu personelin maaşını ödeyeceğime 2-3 milyona personel tutarım tüm işleri onlara yaptırırım.  Açık açık söylüyorum devlette müthiş bir hantallık var.Şu an park bahçede veya başka birimde bir sürü eleman var-sadece onlar için söylemiyorum-istediğimiz verimi alamıyoruz.Maalesef bizde konformizm(konforu seven) kültürü var.Rahatına düşkün ,çalışmak üretmek istemeyen.Bir örnek vereyim,Ben hastane iken bir tomografi parçası bozuldu dediler ki efendim parça yurtdışından gelecek ve 3 ay o cihaz çalışmayacak.Özele verdik aynı gece geldi.Ne demek istediğimi anlatabildim mi?  Baktığımızda şunu görüyoruz,bir insan kendi aracını farklı kullanıyor,devletin aracını farklı kullanıyor. Maalesef böyle bir kültür var ve yerleşmiş.Ben açık açık hizmet alım taraftarıyım.Bu devlet hantallığıyla, memur zihniyetiyle  hizmet üretilmiyor.

SORU: Seçildikten sonra belediyeye kaç kişi alındı ve bu alınanların sizin veya yardımcılarınızla bir yakınlığı var mı?

CEVAP: Biz önce liyakat ehliyet ve dürüstlüğe bakıyoruz.Ben şimdi 2.3 tane müdür atadım bazı arkadaşları tanımıyorum atadıktan sonra tanıdım.Arkadaşlar dediler ki "bunlar dürüst,işini iyi yaparlar.." geldiler dediler ki "biz müdürüz" .Ben dedim ki; arkadaşlar ben kimsenin ne soy supuna bakarım,ne de  hangi dinden olduğuna,İsterse ateist olsun.Ben dürüst,beytülmale sahip çıkacak ehliyet ve  liyakatine bakarım.Dolayısıyla bu meziyetlere sahip biri akrabam ise almayacak mıyım? Öncelik işini iyi yapıyor mu? vizyoner mi ben ona bakarım. Biz geldiğimizden beri personelimizde en az 30-40 kişi azaldı.Geldiğimizden beri mühendis,çaycı memur geçişi ..toplamda 20-25 kişi aldık.

SORU: Kitap günleri düzenlediniz, bunu belediye mi yoksa özel firmalara mı yaptırdınız ve belediyeye maliyeti ne kadar oldu?

CEVAP: O işi kültür müdürlüğü defaatle teklifler aldı,en uygun teklifi verene verdik bize maliyeti yaklaşık 200 bin lira.Ama bize hep 300-400 bin lirayla geldiler.

SORU: Gastronomi günleri için çok eleştiri aldınız,Adıyaman mutfağı sadece etsiz çiğköfteden mi ibaret gibi.Yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

CEVAP: Tabi biz hep şuna bakıyoruz.Eleştiri bir haktır,eleştirinin olmadığı yerde gelişme olmaz fakat,çok konuşmaktan ziyade sen ne katkı sunabilirsin,senin katma değerin nedir ne sundun şimdiye kadar? Bununla birlikte gastronomi ile ilgili şunu söyleyim.Orada çok sıkışıklık oldu bu da ipek yolu kalkınma ajansından kaynaklandı.Tabi ki yemek kültürümüz sadece etsiz çiğköfteden ibaret değil, ona rağmen çok cüzi bir paraya iyi bir tanıtım oldu ve yanılmıyorsam 23 ulusal TV de yayınlandı.  

SORU: Sizce bu kentin öncelikli sorunu/sorunları nelerdir,kısa orta ve uzun vadede neler yapmayı hedefliyorsunuz?

CEVAP: Şunu şöyleyim, projeler noktasında orayı geçtik.Adıyaman'ın önemli sorunlarından biri de çöp.En önemli projelerimizden biri.Maalesef daha önce ihalesi yapılmış ama bitirilmemiş ,biz onun ihalesini yaptık çed raporunu bekliyoruz, şimdi Ankara'da bekliyor inş kısa sürede bitireceğiz.O vahşi çöpün suyu maalesef baraja akıyor.Bunu bir an önce bitirmemiz lazım.

SORU: Yıllardan beri bir oturakçılar çarsısı cazibe merkezi olacak diye haber çıkıyor.Ne olacak bu oturakçılar pazarı,cazibesine kavuşacak mı?

CEVAP: Şimdiye kadar ne yapıldı? hiç bişey.Biz ne yaptık.Oranın yapılması için Ş.Urfa koruma kurulundan çıkması lazım.Biz defaatle Ş.Urfa ile irtibata geçtik vali beyle birlikte gittik. Projeyi koruma kurulundan çıkardık,esnafla defalarca konuştuk.Şu an projesi hazır,parası hazır ama esnaflardan bazıları ayak diretiyor onları ikna etmeye çalışıyoruz.Biz elimizden gelen herşeyi yaptık.

SORU: Adıyaman 18 yıldır Ak partili kadrolar tarafından yönetiliyor,ondan önce de ak parti dünyasına yakın başkanlar tarafından yönetildi bu şehir.Sizce Adıyaman hakkettiği hizmetlere kavuştu mu?

CEVAP: Yani genel anlamda Ak Parti iktidarı döneminde hizmetler yapılıyor,hastanelerden havayollarına,yollardan köprülere kadar,tarıma yönelik iyileştirmeler.Tarım desteği noktasında Adıyaman üçüncü sırada.Ak partinin çok ciddi hizmetleri olmuştur,daha da yapılabilirdi ekonominin güçlü olduğu dönemlerde.Yerelle genel birlikte hareket edilseydi çok daha iyi hizmetler gelebilirdi.Bugün o birliktelik var.

SORU: Madem hizmetler yapıldı,çevremizde 6 il var Adıyaman'ı hangisiyle kıyaslayabilir siniz?

CEVAP: Çevremizdekilerin hepsi büyükşehir.Burada tabi şu sıkıntımız var barajdan dolayı biz çok mağdur olduk.

  SORU: Şehirler simgelerle anılır,meydanlar,caddeler vb. Adıyaman deyince aklınıza bir simge geliyor mu?

CEVAP : Bizde bunu düşünerek bir meydan projemiz var.Eski valilik yerini tamamen yıkıp altına otopark üstüne de Selahaddin camisi tarzı kültürel bir merkez olacak şekilde gençlerimizin kitap okuyabileceği bir meydan düşünüyoruz. Adıyaman insanı potansiyel olarak zeki insandır kimin bu şehre katacağı bir planı projesi varsa bize gelsin her türlü fikre kapımız açıktır.Bizim sıkıntımız birlikte hareket etmeme durumu var.Mesela Gaziantep diyorsunuz, bir olay olduğu zaman muhalefetinden iktidarına herkes bir olur,bizim şu an buna ihtiyacımız var.

 SORU: Meydan dediniz de bu meydan projeleri ile ilgili geçmiş dönemde Uğur bey diye bir danışman getirildi ve bu danışman meydan dahil bir çok projeyi çizdi haber diye bunla servis edildi ama..

CEVAP: Bizim yaptığımız projelerin hepsinin ihalesi yapıldı.Bir kısmı yapıldı devam ediyor,biz artık projelerde değiliz.Dediğiniz projeleri kim yaptıysa neden yapılmadıysa onlarla konuşmak lazım.Ben sadece kendi işime bakarım.

SORU: Kalenin etrafındaki dükkanlar ne olacak? otantik bir çarşı olarak düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

CEVAP: Orası için de çok düşündük ne yapabiliriz diye.Başta birinci düğme yanlış iliklendiği zaman onu toparlamak zor oluyor.Yanlış veya doğru bişeyler yapılmış artık.Biz dedik burayı el sanatları kadınların vb bir çarşı yapalım kimse gitmek istemedi.Sahaflar gibi bişey yapalım dedik talep yok.Meslek erbaplarına önerdik gelmediler.

SORU: Yeni mahalledeki kalıcı semt pazarı ne olacak?mahallenin otoparkı olarak mı hizmet verecek?

CEVAP: Orayı daha çok yerel organik ürünler pazarı yapalım dedik fakat Adıyaman hem yerel ürün hem de organik ürünler noktasında yetersizdir.Hatta bir ara sportif faaliyetler için düşündük..Fakat halktan bir talep yok.

SORU: Otopark sorunu için bir projeniz var mı?

CEVAP: Şimdi iki tane otopark yaptık geçici olarak,adliye yanı ve eski otogarın yeri.Maalesef ikisi de boş,çünkü park kültürümüzde yok.Parada almıyoruz,sizin bişey yapmanız bişey ifade etmiyor toplumsal kültür çok önemli.Ha biz yine de böyle kalacak demiyoruz.Meydan projemiz de katlı otopark olacak.Kültür merkezinde de otopark olacak.   

SORU: Kentsel dönüşüm ne durumda?

CEVAP: Bu işin üç saç ayağı var.Belediye,TOKİ ve çevre bakanlığı.2-3 gün önce aradım,TOKİ bir proje yapmıştı ama biz beğenmedik..Adıyaman da küçük balkon vs kabul görmez.Burada 60 hektarlık bir alan var.Yaklaşık 500 konutlu bir alana TOKİ çok hızlı bir giriş yapacak.Şu an vatandaşla bire bir görüşmeler yapılıyor,ya para ya ev karşılığı.Şu an top TOKİ'de..

SORU: Buradan Adıyamanlılara ne mesaj vermek istersiniz?

CEVAP: Şunu söyleyim,ne söz verdiysek hepsini yapmaya çalışıyoruz.Çoğunu başlattık diğerlerinin de ihalesi yapıldı.Gürlevik içme suyuyla ilgili 30 milyonluk bir AB hibe desteği var.Adıyaman'ın alt yapısının tamamen değişmesi lazım.Alt yapı,yollar noktasında hepsini yapmaya çalışıyoruz.Biz klasik belediyecilikten ziyade gençlere yönelik,kadınlara yönelik,tarıma yönelik,istihdama yönelik ne yapabiliriz onun üzerinde düşünüyoruz.Biz burada hizmet sektörüyüz,hiç bir ayrım yapmadan bu hizmeti herkesin ayağına götürmeye çalışıyoruz.Ben bunu aynı zaman da hekimlik mesleğime benzetiyorum,herkese eşit hizmet. 

SORU: Başkan seçilmeden önce de gazetemizi takip ettiğinizi biliyoruz.bir ki cümleyle gazetemiz hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

CEVAP: Gazeteci muhalif olmaz,eleştirel olur.İşiniz zor,olumlu bakarsanız yalakalık yapıyor derler,sürekli eleştirirseniz adınız muhalife çıkar.Bu anlamda o ince çizgiyi çok iyi koruduğunuzu görüyoruz.Doğruya doğru yanlışa yanlış demek lazım.

Çok teşekkürler başkanım..

Bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim.ŞEHİRDE BU HAFTA

RÖPORTAJ: Ferhat Vural    

 

#adıyaman,adıyamanbelediyesi,süleymankılınç,şehirdebuhafta,ferhatvural,röportaj