Milletvekili Taşdoğan'nın sorusuna Bakan Pakdemirli'den cevap


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Muhittin Taşdoğan, Kenevir’in Adıyaman’da ekilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye soru önergesi sunarak, yazılı cevap istemişti.

post

 Güncel    25.06.2020 11:57:34  


İşte Milletvekili Taşdoğan'nın soru önergesine Bakan Pakdemirli'nin cevabı

GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ SAYIN ALİ MUHİTTİN TAŞDOĞAN'A AİT 7/8551 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİNE DAİR CEVAPLAR

" Ülkemizde lif, sap ve tohum amaçlı kenevir üretimi uzun süredir yapılmaktadır. 1990 yılında çıkarılan yönetmelik 2016 yılında güncellenmiş ve mevcut yönetmeliğe bilimsel araştırma amaçlı kenevir yetiştiriciliğinin yapılmasına yönelik düzenlemeler eklenmiştir. Yapılan düzenlemede yeni İl ilave edilmemiştir.

İzinli kenevir yetiştiriciliği iklim, toprak vb. yönlerden kenevir adaptasyonuna uygun olmalıdır. Ayrıca geleneksel olarak kenevir tarımını bilen, yapan ve keneviri hasattan sonra işleyerek mamul madde elde edilmesinde tecrübe sahibi olunması da İllerin belirlenmesinde göz önünde bulundurulan kıstaslar arasında yer almaktadır.

Adıyaman İlinin İzinli kenevir yetiştirilecek İller kapsamına alınmasına ilişkin talebi, kenevir üretim alanlarına yönelik yürütülen değerlendirme çalışmalarında dikkate alınacaktır.

Tütün ekimi ve alımının durdurulduğuna ilişkin ifade gerçeği yansıtmamakta olup, tütün bitkisi İlimiz üreticileri tarafından halen yoğunlukla tarımı yapılan ve Adıyaman ekonomisine ciddi bir katkı sağlayan bir üründür.

Bakanlığımızca tarım sektörümüzün geliştirilmesi, üreticilerimizin gelir seviyesinin artırılması ve gıda güvenliğimizin güçlendirilmesi amacıyla sektöre önemli destek sağlanmış ve sektöre yönelik yeni projeler hazırlanarak uygulamaya geçilmiştir.

Tarımsal destekler İlin veya İlçenin; tarımsal potansiyeli, çiftçi sayısı, tarımsal alam, ürün çeşidi, hayvan sayısı vb. faktörler ile üreticilerin destek için yapmış oldukları başvurulara göre değişmektedir.

Tarımsal desteklemeler kapsamında;

•             Adıyaman İlimize 2002 yılında toplam 20,7 Milyon TL turımsal destek verilmiş iken, 2019 yılında 176,7 Milyon TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir.

•             2003 yılından günümüze kadar Adıyaman İlimizde çiftçilerimize toplam 1,5 Milyar TL nakit tarımsal destek verilmiştir.

Bakanlığımızca üretim girdilerine önemli destek verilmektedir. Bu kapsamda mazot desteği 2003 yılında başlatılmış ve üreticilerin mazot maliyetinin karşılanmasına katkı sağlanmıştır. 2017 yılı üretim sezonundan itibaren mazot desteği artırılmış olup, maliyetinin %50'si desteklenmeye başlanmıştır.

Kimyevi gübre desteği 2005 yılından itibaren başlatılmış olup, verilen desteklerle gübre maliyetinin önemli bir kısmı karşılanmıştır. 2016 yılında ise gübre ve yemde KDV kaldırılmış ve gübre fiyatları önemli miktarda gerilemiştir.

Sertifikalı tohum kullanım desteği 2005 yılında, sertifikalı tohum üretim desteği ise 2008 yılında başlatılmış olup, sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi önemli oranda artış göstermiştir.

Bakanlığımızca 2017 yılından itibaren bitkisel ve hayvansal üretimde; Ülke potansiyelimizi etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliğimizi üst seviyeye çıkarmak için "Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli” ve "Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli” kapsamında çok sayıda proje hazırlanmış ve uygulamaya geçilmiştir.

"Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli” kapsamında Adıyaman'da; Damızlık Düve Alım Desteği projesi yürütülmektedir.

Adıyaman İlimizde 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Projesi uygulamaları kapsamında 3 yıl İçinde İlimizde 22,2 Milyon TL toplam bütçeli 738 adet proje uygulanmıştır.

Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması ot kalitelerinin İyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda Adıyaman İlimizde şimdiye kadar 20 Bin dekar alanda toplam 13 adet mera ıslah ve amenajman projesi uygulanmıştır.

Kalkınma Bölgelerindeki (DAP, GAP, KOP, DOKAP) Adıyaman İlimizin de dahil olduğu 41 İlimizde hayvancılığa yönelik yatırımlar desteklenmektedir. Bu kapsamda yeni yapılacak veya modernize edilecek ahır ve ağılların inşaatına ve yüksek verimli erkek damızlık alımında (boğa, koç, teke) %50 hibe desteği verilmektedir.

Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi ekonomik yatırımlar ile makine-ekipman alımları ve damla-yağmurlama sulama yatırımları için %50 hibe desteği devam etmektedir.

5403 sayılı Kanun kapsamında Türkiye genelinde büyük tarımsal ovaların koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda sınırları belirlenmiş Adıyaman İlinde 9 olmak üzere toplam 265 tarımsal ova sit alam olarak koruma altına alınmıştır,

Şap hastalığından aşılı ari statüsünün tüm Türkiye'yi kapsamasına yönelik çalışmalar başlatılmış olup, bu kapsamda Adıyaman İlimizin de şap hastalığından ariliği sağlanacaktır.

Adıyaman İlinde geliştirilen çok sayıda sulama projesi bulunmaktadır. Bu sulamalarda proje çalışmaları büyük oranda tamamlanmış, kalan işlerde ise çalışmalar halen devam etmektedir. Büyük su işleri kapsamındaki "Koçali Barajı Sulaması” ve "Gömükan Barajı Sulaması", GAP Eylem Planında yer almakta olup, baraj inşaatları devam etmektedir.

Ayrıca, Aslanoğlu Pompaj Sulaması, Besni Barajı Sulaması, Besni Keysun Sulaması, Besni

Kızılin Sulaması, Büyükçay Barajı Sulaması, Durak Pompaj Sulaması, Gömükan Barajı Sulaması, Koçali Barajı Sulaması, Samsat Pompaj Sulaması 2. Kısım, Bebek 1 Pompaj Sulaması ve Bebek 2 Pompaj Sulaması projeleri bulunmaktadır.

Ülkemizin değerleri arasında yer alan ürünlerin coğrafi işaret alması önem arz etmektedir. Bu kapsamda Adıyaman'ın Çelikhan Tütünü, Adıyaman Besni Üzümü ve Adıyaman Etsiz Çiğ Köfte Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili verilmiştir.

Ayrıca Adıyaman İl Müdürlüğümüz koordinesinde "Organik Kinoa Yetiştiriciliği ve Glütensiz Gıda Üretimi Pilot Projesi", "Halk Sağlığı İçin Soğuk Süt Toplama” projeleri, Çelikhan İlçemizde "Bal Diyarı Çelikhan'ın Organik Arıcılığa Geçiş Projesi ve Sincik İlçemizde de "Modern Ceviz Yetiştiriciliği” projeleri yürütülmektedir,Bakanlığımızca tarım sektörünün geliştirilmesi, üreticilerimizin gelir seviyesinin artırılması ve gıda güvenliğimizin güçlendirilmesi amacıyla tarımsal desteklere ve sektöre yönelik yeni projeler artarak devam edecektir.

Ayrıca Bakanlığımızca 2002-2019 yılları arasında Adıyaman İlinde yürütülen projelere; sektörler ve kuruluşlar İtibariyle, proje adı, proje tutarı, proje başlama-bitiş yılları, bir önceki yıl sonuna kadar kümülatif harcama tutarı ve yıllık ödenek tutarı bilgileriyle beraber, http://www.sbb.gov.tr adresinden ulaşılması mümkündür."

Ne olmuştu?

MHP Gaziantep Milletvekili Taşdoğan,geçtiğimiz yıl Adıyaman'ın neden kenevir ekilen iller listesinde bulunmadığıyla ilgili, Tarım ve Orman Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan soru önergesinde şunları kaydetmişti.

" Adıyaman arazi yapısı ve tarımsal sulama olanaklarıyla, ürün çeşitliliği açısından ülkemizin önemli tarım alanlarına sahiptir. Tarım sanayisinin önemli bir kalemi olan, Adıyaman ilimizin tanıtımına da fayda sağlayan, meşhur Adıyaman tütünü, Çelikhan tütünü gibi isimlerle anılan tütün, ekimine ve üretimine getirilen sınırlamalarla, birçok çiftçinin ve köylünün geçim kaynağı olmaktan çıkmış, Adıyamanlı çiftçilerimiz zor durumda kalmıştır. Lif, tohum veya her iki amaca yönelik olarak kenevir ekimlerine müsaade edilecek il listesinde Adıyaman ili bulunmamaktadır. Saplarından lif ile kağıt üretimi için selüloz imal edilebilen, yakacak hammaddesi, tohumlarından yağ elde edilen mahalli olarak kendir diye adlandırılan kenevirin, Adıyaman’ın komşu illerinde ekim ve hasadına izin verilmişken Adıyaman liste dışında kalmıştır. Tütün ekimi ve üretimine getirilen sınırlamalarla, üretimden alıkonulan, Adıyaman halkına ve çiftçisine destek olmak için, Bakanlığınızca alınması gereken önlemler bölge insanımız tarafından merakla beklenmektedir. Adıyamanlı çiftçilerin geçim zorluğu çekmemesi, bölge insanımızın tarımsal üretimin içinde sürekli olarak bulunması ve bölge ekonomisine destek verilmesi bu anlamda çok önemlidir. Gerek Bölgemizdeki ekonomik büyüme için, gerekse gelirin tabana yayılması açısından tarımsal üretim ve sanayi de geri kalmış olan Adıyaman için hayati önem taşımaktadır.

 Bu şartlar göz önüne alınarak;Lif, tohum veya her iki amaca yönelik kenevir ekimlerine müsaade edilen iller arasında Adıyaman İlimiz neden yoktur?

Adıyaman’ı kenevir ekimlerine müsaade edilen iller listesine eklemekle ilgili bir çalışmanız mevcut mudur? " diye soru önergesi vermişti. ŞEHİRDE BU HAFTA

 

#adıyaman,gaziantep,kenevir,mhp,tbmm,alimuhittintaşdoğan,ekrempakdemirli