'Türkiye, bilek güreşinde kilitlendi'


Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, normalleşmenin beklenilen gerçekten çok üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi. Yeniden 'ekstra tedbir' çağrısı yapan Ceyhan 'Kabul edelim ki, koronavirüsle (corona virüs) mücadelede sıkıntılı bir evreye girmiş durumdayız. Türkiye, Haziran ayında kazandığı zeminin bir kısmını kaybederek Kovid-19 ile yürüttüğü bilek güreşinde bir kilitlenmeye girmiştir.

post

 Sağlık    01.07.2020 10:44:42  


Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınında normalleşmenin beklenilen çok üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi.

"KABUL EDELİM, SIKINTILI EVREYE GİRDİK"

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin'e konuşan Ceyhan "Kabul edelim ki, koronavirüsle mücadelede sıkıntılı bir evreye girmiş durumdayız. Salgının yayılma ivmesini nisan ayının ortasından itibaren baskılayıp aşağı doğru çekebilen Türkiye, Haziran ayında bu mücadelede kazandığı zeminin bir kısmını kaybederek Kovid-19 ile yürüttüğü bilek güreşinde bir kilitlenmeye girmiştir." dedi.

"GERÇEKTEN BEKLENİLENİN ÇOK ÜZERİNDE..."

Ceylan şunları kaydetti: "Salgın yazdan etkilenecek diye hesaplandı, biraz ona güvenerek çok hızlı bir normalleşme modeli uygulandı. Bunu uygulayan her ülke bir yerde takıldı. Normalleşmenin etkisi öngörülemedi. Normalleşme gerçekten beklenilenin çok üzerinde olumsuz etki yaptı. Bizim normalleşme adımlarımızla birlikte vakaları indirememeye başladık."

"EK TEDBİRLER OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL"

Ekstra tedbirlerin alınmasının şart olduğunu belirten Ceyhan şöyle devam etti:

"Bu şekilde bu ölümler ve vaka sayısıyla devam edersek, kısa bir sürede vakaları aşağı indirmemiz mümkün değil. Bu virüs yükü ile bu kadar vaka yükü ile uzun süre gidemeyiz. En kısa sürede mutlaka ekstra tedbirler almamız lazım. Çünkü görülen o ki, ek tedbirler olmadan mümkün değil. Bu kadar tedbirle bu kadar gidiyor bu iş..." ifadelerini kullandı.

"BU RAKAMLAR KENDİ KENDİNE DÜŞMEZ"

Bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde bu rakamlar kendi kendine düşmez. Bu kilitlenmeyi uzun süre taşıyamayız böyle... Bu kilitlenmenin aşılamaması halinde sonbahar gelirken, okulların açılmasının ne kadar zor bir karara dönüşeceğini şimdiden tahmin edebiliriz." Kaynak :Hürriyet

 

#adıyaman,türkiye,koronavirüs,şehirdebuhafta