SEYDA HOCA;NAMAZ -ORUÇ VAR AMA RUH YOK..


Akçeli işlerle,siyasetle,kumpaslarla işi olmayan, Hayatını Tasavvufa adayan bir derviş; SEYDA HOCA; " Şimdi baktığımız da şekil olarak bunların hepsi vardır ancak RUH yoktur.Müslüman hakka ve hukuka riayet etmelidir.Kul hakkı yememelidir.Gıybet yapmamalıdır.Faiz ve haram yememelidir.Bu emirleri yerine getirdiğimiz de her şey kendiliğinden düzelir. --Müslümanlar kendi aralarında birlik ve beraberlik olamadıkları ve Allah'ın ipine sarılmadıkları için bugün bu musibetlere mazhar oluyorlar. - Şimdi günümüzde gerçek Müslümanların sayısı çok azdır.Sahabeyi kiram gibi yaşayan Müslümanlar nerede?İsmi Müslüman ama,yaşantısı Müslüman değil.Herkes maddi menfaat peşinde ve dünyalık peşinde.."

post

 17    2016-04-11  


                  SEYDA HOCA: " ÖNCE KENDİMİZİ SORGUYA ÇEKMELİYİZ"

Muhyiddin ÜRPER;  Halk arasında Seyda Hoca olarak bilinmektedir.Kesin Doğum tarihini öğrenemedik,bugün 75 yaşlarında.Cizre de doğmuş.Medreselerde tedrisat görmüş.Cizre,Irak,Suriye de ki Medreselerin yanı sıra,Siirt Tillo, Batman da Şeyh Fahreddin, D.Bakır Arap Kentte Şeyh Seyda El Cezeri'den  dersler almış ve El Cezerinin oğlu Nurullah Hocadan icazet almıştır.Hocası kendisine iki şehre gitmesini ve oralarda insanları irşad etmesini ister.Bu yerler Adıyaman ve Konya dır.Seyda Hoca Türkçeyi iyi bilemediğinden oradaki insanlara faydalı olamayacağını düşünerek tercihini Adıyaman'dan yana yapar.

Kırk yıl önce Adıyaman'ın Kahta ilçesinin Alidam köyünde imam hatipliğe başlar.Köyde yedi yıl kalır.Köyde iki aile arasında husumet vardır.Hoca,bunları barıştırmak için çok uğraşır ancak muvaffak olmayınca küsüp oradan ayrılmaya karar verir.Eşyalarını almadan köyden ayrılır.Daha sonra eşyalarını almak üzere birilerini köye yollar ancak,köylüler Hocanın eşyalarını vermezler "Hoca kendisi gelsin derler."amaçları Hocayı köyde kalmaya razı etmektir.Köylülerin tüm çabaları boşa gider ve hoca bir daha  o  köye dönmez,köylülerde eşyaları göndermek zorunda kalırlar.

Seyda Hoca,Yıllarca Adıyaman Yeni pınar camiinde İmam-Hatiplik yapar bir yandan da İrşad faaliyetlerine devam eder. Emekli olduktan sonra da bu hizmetlerini kesintisiz devam eder.Şimdi Adıyaman Bahçelievler mahallesinde cami ve medrese olarak kullandığı evde öğrencilere Kur'an-ı Kerim,Hadis,İlmihal,Fıkıh Tefsir,Kelam,Mantık, Tasavvuf,Arapça vb. dersler vermektedir.

Seyda Hoca,dünya malına gark olmuş,siyaset ve ticaretin içinde kaybolmuş günümüz bazı şeyh ve hocalarına hiç benzemeyen bir insandır.O,sadece ve sadece Allahın kelamını, Resulün sünnetini ve güzel Ahlakı insanlara tebliğ etmekle meşguldür.Sadece bu kadar da değil,O,bir tevazu abidesidir,o kadar mütevazi ki,insanın karşısında iki büklüm olacak kadar alçakgönüllü ve insanın yüzünden ziyade hep önüne bakmasına kadar. Bunun da sebebi riya ve gösterişten oldukça uzak kalmasından dolayıdır.Tahminim 50 kilo ya var ya yok,nefsi emareden nefsi mutmaineye geçmiş Mürşidi kamil bir Zat.Kendisiyle ilgili bazı bilgileri almak istediğimizde ketum davranmıştır,kaç çocuğun vb sorulara "biz toprağız" gibi çok deruni bir cevap vermiştir.Çünkü evlat, mal, mülk her şey Allah'ındır,İnsanoğlu kimdir ki bu benim şu benim diye övünsün,tüm bunların bir sahibi vardır.. İbni-i Arabi; Marifet ve Hikmet,İlahi Aşk,Fütuhat-ı Mekkiyye adlı eserlerinde ,Allahın erlerini anlatırken, tüm o güzel özelliklerin Seyda Hoca'nın şahsında nüksettiğini görüyoruz.O  gerçekten mübarek bir insandır.Dünyayı ve içindekileri elinin tersiyle bir kenara itmiş bir insan.O yaşına rağmen torunu yaşındaki insanlara kendi eliyle ikramda bulunacak kadar alçak gönüllü,aynı zaman da kimseye elini öptürmeyen ve iltifattan rahatsız olan bir insan..

Röportaj isteğimizi iletirken bile Mütevazi davranarak "rahatsızım ama yine de sizi kırmayayım buyurun gelin.." demiştır.Biz de Kendisini fazla yormamak ama,bu mübarek zatı mutlaka sağ iken değerini bilmek için bir mülakat yapmak istedik.Bu mülakatı yapmamıza vesile olan,Sevgili Hocamız, Kahta Kur'an Kursu yöneticisi Mustafa DEMİR ve Seyda Hocamızın Oğlu Nurullah Hocaya en içten duygularla teşekkür ediyoruz.Mülakatı hem Kürtçe hem Türkçe yaptık Allah'a hamd olsun her iki dili de kafi derece de bildiğimizden sıkıntı yaşamadık.Sevgili Seyda Hocamıza bu mülakatından dolayı kendisine Allah razı olsun diyor,sağlık ve huzurlu uzun ömürler diliyoruz..Ferhat VURAL 

 SEYDA, İSLAM DÜNYASINDA  MÜSLÜMANLAR  BİRBİRİYLERİYLE SAVAŞ HALİNDE BUNUN  SEBEBİ NEDİR?

-Müslümanlar kendi aralarında birlik ve beraberlik olamadıkları ve Allah'ın ipine sarılmadıkları için bugün bu musibetlere mazhar  oluyorlar.

Bir de cehalettir. maddi menfaat ve dünya ya meyil etmelerinden dolayıdır, Müslüman dünyaya ve içindekilere mail etmemelidir, tamah etmemelidir.

-BÖLGEMİZ İÇİN NE DERSİNİZ?ŞİMDİ D.BAKIR CİZRE MARDİN VB YERLERDE DE HUZURSUZLUK VAR?

Bununda sebebi yine dünyalıktır.Şimdi günümüzde gerçek Müslümanların sayısı çok azdır.Sahabeyi kiram gibi yaşayan Müslümanlar nerede?İsmi Müslüman ama,yaşantısı Müslüman değil.Herkes maddi menfaat peşinde ve dünyalık peşinde.

PEKİ SEYDAM BU HALKA NE TAVSİYE ETMEK İSTERSİNİZ? BU FİTNE ATEŞİNİN SÖNMESİ VE YENİDEN KARDEŞLİK BAĞLARININ GÜÇLENMESİ İÇİN?

Kusura bakmayın,Ne diyebilirim, diyeceğim odur ki  tefrikaya düşmeyin,Allahın yolundan gidiniz.O'nun emir ve nehiylerini yerine getirin inş o zaman her şey düzelir.Maddi ve manevi anlamda her şey güzel olur. Önce kendimizi düzeltmek lazım,bunu yaparsak her şey güzel olur..

GÜNÜMÜZ MÜSLÜMANLARI İSLAMI YAŞIYORLAR MI?

Hakiki Müslüman çok az,çok az..Müslüman her şeyden önce sahici bir imana sahip olmalıdır.Bunun için üç şey lazımdır.

1.Hakiki sağlam bir inanç

2.hakiki bir iman

3.hakiki bir ibadet

Şimdi baktığımız da şekil olarak bunların hepsi vardır ancak RUH yoktur.Müslüman hakka ve hukuka riayet etmelidir.Kul hakkı yememelidir.Gıybet yapmamalıdır.Faiz  ve haram yememelidir.Bu emirleri yerine getirdiğimiz de her şey kendiliğinden düzelir.

YANİ HERŞEYİ KENDİMİZDEN Mİ ARAMALI?

Evet başımıza ne geliyorsa bizden kaynaklanıyor.Önce kendimizi sorguya çekmeliyiz.Nerde hata ve günah işliyoruz ona bakmalıyız.Sonra diğer şeylere bakmalıyız.Müslüman dünyaya fazla  meyil etmemeli.Resulullah gibi, Ashabı kiram gibi yaşamalı.

PEKİ SEYDAM BAKTIĞIMIZDA " MÜSLÜMAN" NAMAZ KILIYOR,ORUÇ TUTUYOR,HACCA GİDİYOR AMA HARAM DA  YİYOR..

Eğer bir Müslüman  faiz yiyorsa,zalime meylediyorsa,haram yiyorsa hacıda olsa,hocada olsa,sofu da olsa boştur.Bu Zayıflıktır,zayıf Müslüman dır.Bir Müslüman hiç bir zaman harama bulaşmamalı zalime meyletmemelidir.Müslüman bir insan da hasetlik, olmamalıdır.Bunların hepsi zarardır.

BİR MÜSLÜMAN IRKÇI OLABİLİRMİ?

Hayır, Müslüman hiç bir zaman ırkçı olmamalıdır,günahtır.Bir insan ben Müslüman'ım diyorsa olay bitmiştir ve kardeştir bunlar.

MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR.DİNİMİZDE MÜSLÜMANLARIN BİR VÜCUDUN ORGANLARI GİBİ OLDUĞUNU BUNLARDAN BİRİNİN RAHATSIZ OLMASI DURUMUNDA DİĞER ORGANLARINDA BUNDAN ETKİLENECEĞİ SÖYLENİR.ŞİMDİ HERKES BİRBİRİYLE KAVGALI YANINDA MÜSLÜMAN KARDEŞİ ÖLDÜRÜLÜYOR UMURUNDA DEĞİL?

Sadece öldürmekle kalmıyor,zalime katile yardım da ediyor.Kalbi Zalime meylediyor ve zalimden yana oluyor.Bunlar hep zayıflıktır.Zayıf Müslümanlıktır.Tam anlamıyla Müslümanlık değildir.Bir Müslüman kardeşini sevmeli onun ihtiyacını gidermeli.Haklı olduğu durumlarda dara düştüğü zaman yanında yer almalı.Allahın emirlerini yerine getirmeli..

KUR'ANI KERİMİN İLK EMRİ "OKU"DUR,BUNA RAĞMEN MÜSLÜMANLAR NEDEN OKUMAZ VE İSLAM ÜLKELERİ NEDEN GERİ?

Bunun sebebi dünya sevgisi ve cehalettir,tembelliktir.Beş saat işi için çalışıyor ama beş dakika namaza ayırmıyor.ilim öğrenmeye zaman  ayırmıyor..Ne dünyasını kurtarabiliyor ne de ahiretını..Bir şey kazanmak için canını feda ediyor ancak ilim öğrenmek için hiç bir şey yapamıyor.

MÜSLÜMANIN KURTULUŞU NEREDE?

Hepimiz hastayız bir Doktor lazım doktor..sağlam bir doktor..Kur'an dan zevk almıyoruz,ibadetten zevk almıyoruz,namazdan zevk almıyoruz..şekil olarak hepsi var ancak RUH yok..Kalp hasta..Namazdayız ancak kalp başka yerde..Her şey var huzur yok..zikir yok..Allah aşkı yok..Kalbimiz başka şeylerle dolu..Cemaatle birlikte olmamız lazım,ibadetlerimizi cemaatle kılmamız lazım.Ayrılık gayrilik olmamalı.Beraberlikte rahmet,tefrikada azap  vardır..

KUR'ANI KERİM MUSKA, ÜFÜRÜKÇÜLÜK YADA MEZARLIKLARDA ÖLÜLERE OKUNMAK İÇİN Mİ GÖNDERİLMİŞ?

Bu Kur'an-ı Kerim Doğru yolu göstermek için gönderilmiştir.Faizi, kul hakkını haram kılmıştır.Özellikle Kul hakkı çok önemlidir çok tehlikelidir..Günah işlersen Allah dilerse af eder,ancak kul hakkını yersen O insandan helallik almayıncaya kadar Allah affetmez.Eğer bir insan çalgı çalarak para kazanıyorsa onun kazancı dini kullanarak para kazanandan daha helaldir.Para kazanmak için dini kullanmak çok büyük günahtır ve tehlikelidir..Kur'an-ı  Kerim doğru yola erdirir ve şifadır.

ÖZELLİKLE BU SIKINTILI SÜREÇTE  ANNE BABALARA GENÇLERE NE SÖYLEMEK VERMEK İSTERSİNİZ?

Hastalık bellidir,tedavisi Kur'an dır,İlimdir.Alimler,müftüler,hocalar herkes ihlasla çalışsın.Herkes elinden ne geliyorsa iyilik adına onu yapsın.Ayrılık gayrilığa düşülmesin.Dünyaya tamah edilmesin dünya gelip geçicidir.Asıl olan ahirettir..Asl olan Allahın rızasını kazanmaktır.

SEYDA ALLAH RAZI OLSUN,SAĞLIK VE HUZURLA UZUN ÖMÜR VERSİN..SON OLARAK  YAŞ KAÇ?

Valla ma teessüf,şimdiye kadar kamil  olamadım..ne şeyhim ne ağayım,Allah'ın  fakir bir kuluyum..günahkarım..dua ediniz bana..RÖPORTAJ:R.FERHAT VURAL.ŞEHİRDE BU HAFTA GAZETESİ

 

 

seyda hoca,adıyaman,şehirde bu hafta