Türkiye şimdi de Venezuela'dan peynir ithal edecek


Türkiye, Venezuela'dan sıfır gümrük ile tarım ürünleri ithalatı yapacak. İthal edilecek ürünler arasında Türkiye'de de üretilen taze peynir, pirinç, yulaf, ayçiçeği tohumu gibi çok sayıda ürün de bulunuyor. Karara TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez de tepki gösterdi.

post

 Ekonomi    22.08.2020 18:27:58  


Türkiye şimdi de Venezuela'dan sıfır gümrük ile tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirecek. 

Karara göre, bu ülkeden "500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları" ithal edilebilecek.

GÖMRÜK VERGİSİ DE UYGULANMAYACAK

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, bu ürünlerin Venezuela'dan ithalinde gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.

Peynir, yulaf, pirinç gibi ürünlerin ithal edilmesine tepki gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez "1980'lerden beri dış alıma dayalı, tarımsal KİT'leri kapatan, neo-liberal politikalar gündemde. Yapılması gereken kamucu tarım politikalarına geri dönüş olmalıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu birkaç gün önce Venezuela'ya ziyarette bulunmuştu. Venezuela menşeili bazı tarım ürünlerinin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da dün yayımlanmıştı. KAYNAK:KARAR

 

Türkiye,buğday,peynir,ithalat,venezuel