Başkan Turanlı: Bize Ayrımcılık Yapılıyor!


Başkan Turanlı: "Belediye başkanı seçildikten sonra sayın Adıyamanlı milletvekillerimizin hepsini Ankara da tek tek ziyaret ettim. Sayın Bakanlarımızdan bazılarını ziyaret ettim. Kâhta'mızın sorun ve sıkıntılarını içeren dosyaları sundum. Üzülerek ifade edeyim ki; Sunduğumuz dosyaların bir kısmına cevap dahi verilmedi, verilenlere de olumsuz cevap verildi. Bugüne kadar iktidar kanadında hiç bir milletvekili kapımızı dahi çalmadı."

post

 Röportaj    22.09.2020 11:50:28  


Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı ile bir buçuk yıllık icraatlarını konuştuk.Seçim öncesinde verdiği vaatleri,iktidarla olan ilişkisini,önüne çıkarılan engelleri,Kahta'nın yol,su,trafik çevre vb temel sorunlarını konuştuk.Biz sorduk Başkan Turanlı cevapladı.

SORU:Güncel bir soruyla başlayalım,pandemi süreci çalışmalarınızı etkiledi mi ve Belediye olarak pandemiyle mücadelede neler yapıyorsunuz?

TURANLI: Pandemi malum tüm dünya da ve ülkemizde gündemi meşgul etmeye devam ediyor.Belediye olarak pandemiyle mücadelede dezenkfekte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Tabi burada sorumluluğun çoğu biz vatandaşlarda,kendimize dikkat etmemiz lazım,bu belayı ciddiye almamız lazım,maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralarına mutlaka uymamız lazım.

SORU:Pandemiyle birlikte çalışmalarınızda bir aksaklık oldu mu?

TURANLI: Tabi ilk başlarda biraz sendeleme olmadı değil ama,biliyorsunuz hayat devam ediyor kısa sürede toparlanıp çalışmalarımıza devam ediyoruz.

SORU:Seçimlerin üzerinden bir buçuk yıl geçti,bu sürede neler yaptınız?

TURANLI: Her siyasetçi gibi bizimde seçim öncesi vaatlerimiz olmuştur.Bu vaatlerde bulunurken yerine getirilmeyen projeler değildi.Şu an bu vaatlerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.Bunlardan biri semt pazarıydı,hayvan barınağıydı,bozuk cadde ve sokakların tamiratıydı bunlar hızlı bir şekilde devam ediyor bunlar aynı zaman belediyenin asli görevledir.Biz yaptığımız yollarda alt yapı sorununu çözmek kaydıyla yapıyoruz.Bizim en büyük projelerimizden biri de hayvan pazarıydı.Bununla ilgili hayvan pazarı,buğday pazarı ve sebze pazarı ile ilgili hazine mülklerini talep ettik.Bugüne kadar gecikmesinin sebebi bu yazışmaların cevabını beklememizden kaynaklanıyordu.Hazineye ait mülkler bize verilmedi.Verilmedi diye bu projelerimizden vazgeçecek değiliz,alternatif çözümler aradık.Hayvan pazarımızın inşasına başladık,8 bin metrekare alan üzerine otoparkı,kapalı alanı olacak şekilde yapıyoruz ve bu yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz.Bizim ayrıca 2 tane çevre yolu projemiz vardı.Bunlardan biri menderes mahallesinden başlayıp Diyarbakır yoluna bağlantılı,bunun yüzde 50'sine yakınını bitirdik.İkincisi cumhuriyet mahallesi tarafından gelip Adıyaman tarafına bağlantı.İnşallah işlerimizi hafifletir hafifletmez oranın çalışmasına da başlayacağız.Bunun yanında devam eden park projelerimiz var,bunlardan biri bitirildi yavuz selim mahallesinde diğerlerinin bakım ve tamiratı yapıldı.Kanal boyu projemizin birinci etabı bu sene sonu hizmete açmayı planlıyoruz,ikinci ve üçüncü etabı da önümüzdeki yıl inşallah çalışmalara başlayacağız.Peki bunlar yeterli mi değil,sizinde şahit olduğunuz gibi kitapçığımızda ne vaat etmişsek peyder pey gerçekleştirmeye çalışlıyoruz.Yalnız şunu da hatırlatmakta fayda var.O projelerimizi  kamuoyuyla paylaşırken bazıların altına not düştük.Yerin tahsisi bize yapılmak kaydıyla.Örneğin  1 No'lu sağlık ocağının yerini otopark olarak düşünüyorduk ama vermediler.Toprak mahsulleri ofisi için de olumsuz cevap verdiler.Orayı itfaiyenin araç parkı olarak düşünüyorduk.Geriye kalan alanı da millet parkı olarak düşünüyorduk.Bu iki olumsuz görüş bu projelerimizi askıya almamıza neden oldu.

SORU:Kahta halkı ne zaman bu bozuk yollardan kurtulacak? Şehir içindeki bu keşmekeş trafik sorunu çözülecek mi? Otopark sorunu ne olacak?

TURANLI: Bundan sonra şehirde bir değişiklik yapma imkanımız yok.Binalar yapılmış otoparklar zamanında yerleştirilmemiş.Yolların bozuk olmasının en büyük sebebi alt yapıdan kaynaklı yani su borularımızın asbest oluşu,doğalgaz,telekom vb çalışmaların devam etmesidir.Bir yolda çalışma olduğu zaman yol eskisi olmaz,haliyle çökmeler meydana geliyor.Biz yavuz selimdeki yeni çalışmamızda bu alt yapı(su,doğalgaz vb) yolun dışına çıkardık.Bu yolda hiç bir zaman bozulma veya çökme olmaz.Alt yapısı tamamlanmış yollarımızı daha temiz yapıyoruz.Çevre yollarımızın faaliyette geçmesiyle şehir içi trafiğinde büyük ölçüde rahatlayacağına inanıyoruz.

SORU:AK Partili belediyelere sunulan imkanlar size de sunuluyor mu? Sizde bakanlara rahatlıkla ulaşıp projelerinizi sunabiliyor musunuz? Karşılık alabiliyor musunuz?

TURANLI: Aynı imkanların bize sunulduğuna inanmıyorum.Çünkü hiç bir projemiz destek bulmuyor.Bugün bir çok projemize cevap dahi verilmedi.Ama biz az parayla çok işi yapma derdindeyiz.Biliyorsunuz geçtiğimiz süreçte bir meclis kararı alındı,kamuoyu yararı kararı diye.İnsanlar söylemlere bakar.O gün meclis başkan vekili aynen şu ifadeyi kullandı."Biz bu kararla vatandaşların icra yoluyla alacağının tahsilinin yolunu açıyoruz."Aynı açıklamayı ilçe başkanı da yaptı.Sonra kalkıp diyorlar ki" kamu yararı diye bişey yok" Meclis üyeleri de belediye başkanı da halkın seçtiği insanlardır,bunların millet menfaati için işbirliği güçbirliği yapmaları lazım.Maalesef bunu iktidar kanadında görmüyoruz.

SORU:Kahta'nın sorunlarını iktidar milletvekillerine bakanlara iletmediniz mi? bildiğimiz kadarıyla Ankara da bir takım görüşmelerde bulundunuz. 

TURANLI: Kahta'nın tüm ihtiyaçlarını beş vekilimize de birer dosya ile bir brifing şeklinde sunduk.İhtiyaçlarımızı bildirdik,desteklerini talep ettik.Üzülerek ifade edeyim ki hiç bir karşılık bulamadık.Hiç bir destekleri olmadı.Hatta iktidar kanadında bir vekil bile kapımızı çalmamıştır,bizi ziyaret etmemiştir,halbuki biz Ankara'da hepsini ziyaret ettik..Kahta Belediyesi Yusuf Turanlı'nın şahsi belediyesi değildir.Kapısında T.C Kahta belediyesi yazıyor.Burası tüm Kahta halkının kapısıdır.Ve bu kapı sayın vekillerimiz dahil herkese açıktır.

SORU:Siz belediye başkanı olmadan önce Kahta halkının içtiği suyun sağlıklı olmadığını ve haydaran suyu değil de derede biriken su olduğunu söylemiştiniz.Suyumuz sağlıklı mı?arıtma çalıyor mu?

TURANLI:Ben yine söylüyorum,kaynaktan gelmiyor dereden biriken sudur.Arıtılıyor,ama ciddi anlamda kaynaktan kum geliyor.Arıtmanın maliyeti yüksek.Gerek enerji gerekse alt yapı çalışmalarıyla ilgili fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.Kahta'nın su ve kanalizasyon borularının mutlaka yenilenmesi gerekiyor.

 SORU:İşten çıkarılan işçilerle ilgili bir gelişme var mı?

TURANLI:O konu yargıya taşındı yargı kararını bekliyoruz.

SORU:Belediyenin borç durumu?

TURANLI:Belediyeyi devir aldığımız da açıklamıştım,133 milyon TL borçla devraldık.Şimdiye kadar 7 milyon borç ödedik, daha doğrusu bize gelen paradan her ay kesiliyor.Bundan bir süre önce de, eski adıyla Gülsu Elektrik Dağıtım A.Ş, yeni adıyla AKEDAŞ  elektrik tarafından  eski döneme ait bir 60 milyon 570 bin TL borç çıktı.O borcu da her ay taksitler halinde ödüyoruz.   

SORU:AK Parti,DEVA,Gelecek partisi  dahil herhangi bir partiden size "gelin bize katılın " diye bir teklif geldi mi?

TURANLI:Hayır,hiç bir partiden bana teklif gelmedi.Ben her zaman söylüyorum ben Saadet Partisinden seçildim.Şu an herhangi bir partiye gitmeyi de düşünmüyorum.Ben tüm partilere saygı duyuyorum ve parti ayrımı da yapmıyorum.Ak parti benim siyaset yaptığım belediye başkanlığı yaptığım bir partidir.Ama dediğim gibi hiç bir partiye geçmeyi düşünmüyorum.

SORU:Yanan ve çevreye pis koku yayan çöple ilgili gelişmeler ne durumda?

 TURANLI: Biliyorsunuz 30 yıldan fazladır Kahta'nın çöpleri oraya atılıyor.Yangın çıktığında kendi imkanlarımızla söndürmeye çalıştık.Ancak çevre şehirciliğin tutuğu raporda yangının söndürülmemesini,gaz birikmesinden dolayı doğal ortamda kendi kendine sönmesinin daha uygun olacağını bildirdiler.Bizim 2009 yılında Adıyaman ve çevre ilçe belediyeleriyle birlikte yapmış olduğumuz bir çöp geri dönüşüm ve atık alanı var orası tamamlansa zaten sorun çözülecek.

SORU:Yapmak isteyip de yapamadıklarınız nedir diye sorsak? Engeller falan var mı?

TURANLI:En büyük arzum Kahta'nın alt yapı sorununu çözmek.Özellikle içme suyunda kullanılan  asbest boruların değişmesi lazım. Artık kimse bunları kullanmıyor,demoda oldu.Bunların kanserojen ürettiğini söylüyorlar.Bizim yağmur suyu ile kanalizasyon suyu aynı şebekeden besleniyor.

Alt yapı ile ilgili ciddi sorunlarımız var.Asbest boru dediğimiz beton boru çatlıyor,kırılıyor ve kayıp kaçağa neden oluyor.Suyumuzun yüzde 30'u böyle israf oluyor.

SORU :Peki devlet destek vermiyor mu?Sonuçta halkın sağlığı söz konusu

TURANLI:Bakınız bunlar büyük yatırımlar elbet mutlaka devlet desteği lazım.Benim tek bir arzum var bu sorunu çözeyim beni belediye başkanlığından alsınlar ona da razıyım.

SORU:Peki bu sorunu vekillerimize bakanlarımıza iletmediniz mi?

TURANLI:İlettim,sayın milletvekilimiz Ahmet Aydın beyin referansıyla sayın bakanımıza havaalanında dosya halinde sundum izah ettim.Ama ne olumlu ne olumsuz bir cevap vermediler.Sadece bu proje değil sunduğumuz hiç bir projemize cevap vermediler.

SORU:AK Partili belediyeler ile muhalefet belediyeleri arasında ayrımcılık yapıldığına inanıyor musunuz?

TURANLI: Tek arzu ettiğim şey siyaset mücadelesi değil,hizmet mücadelesinin yapılmasıdır.Ve bunun kinle,nefretle,ayrımcılıkla değil,bir araya gelerek hizmet yapılmasından yanayım.Gönül arzu ederdi ki,ben Ankara ya gittim,vekilleri ziyaret ettim,onlarda gelip  şu kapıdan içeri girerek bizden ne istediniz de yapmadık deselerdi.Ama hiç biri gelmedi,bize hayırlı olsun bile demediler.Yusuf Turanlı'yı cezalandırmakta hiç bir sıkıntı yok cezalandırın,burada Kahta halkı,Kahta halkının iradesi cezalandırılıyor.

SON SORU: Tekrar soruyorum, size ayrımcılık mı yapılıyor?

Şöyle cevaplayım,siz seçilmiş bir belediye başkanısınız,vekiller ilimize geliyor,kendi partilerinde olan tüm belediyeleri ziyaret ediyorlar,ama bir gün bir vekil kapınızı çalmıyor,ihtiyacınızı sormuyor,bu ayrımcılık değil de nedir? Kaldı ki siz gidip hepsini tek tek ziyaret edip ilçenizin sorunlarını da bildirdiğiniz halde.Bakınız Adıyaman tanıtım günlerinde hepsi ile bir aradaydık.Konuştuk sohbet ettik.Ben Ankara da sadece vekillerimizi tek değil başka siyasi parti liderlerini de ziyaret ettim,ilçemin sorunlarıyla ilgili sayın cumhurbaşkanımızda da randevu talep ettim çağırırsa gider konuşurum.İnsanlar sorunlarını çözmemiz için bize yetki verdiler,kavga edelim birbirimize küselim  diye değil.Bakınız Besni de bizim ilçemiz,oranın da eksikleri var,oranın sorunları direk bakanlara iletilebiliyor ama,bizim sorunlara cevap dahi verilmiyor.Bunun ne anlama geldiğini değerli Kahtalı hemşerilerime bırakıyorum.

SORU:Yaptığınız ihaleler şeffaf mı?

TURANLI: Yaptığımız tüm icraatlarımız,ihalelerimiz şeffaftır.Hatta ilerde aylık gelir-gider icraatlarımızı basın vasıtayla halkımızla paylaşmayı düşünüyoruz.Son olarak tüm Kahtalı hemşerilerimiz bilsin ki;verdiğimiz her sözün arkasındayız,Kahtalıların hak ettiği hizmetlere kavuşması için elimizden gelen ve gelmeyen tüm imkanları seferber edeceğiz.Sizin vasıtanızla tüm hemşerilerime sağlık günler dilerken lütfen bu koronavirüsü ciddiye alsınlar maske,hijyen ve sosyal mesafeye dikkat etsinler.Hiç bir şey insan sağlığından daha önemli değildir.   

Çok teşekkür ederim sayın başkan,kolaylıklar diliyorum.

Bu fırsatı bana verdiğiniz için ben teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.

RÖPORTAJ:FERHAT VURAL

ŞEHİRDE BU HAFTA

NOT: Başkan Turanlı ile röportajı yaptığımızın ikinci günü(cuma)AK Parti Adıyaman milletvekili M.Fatih Toprak, 18 ay aradan sonra Kahta Belediyesine giderek başkan Turanlı'ya nezaket ziyaretinde bulundu.

 

 

#adıyaman,kahta,kahta belediyesi,yusuf turanlı,röportaj,şehirde bu hafta