Suudi Arabistan'dan Türk mallarına boykot çağrısı


Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan, Türk mallarına yönelik boykot çağrısı yaptı. al-Ajlan Twitter'dan yaptığı açıklamada "Boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" dedi.

post

 Ekonomi    05.10.2020 15:06:32  


Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan cumartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada “Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur” dedi.

Bazı Suudi ve Türk tüccarlar bir yıldan uzun süredir Türkiye’den ithal ürünlere gayri resmi boykot uygulandığını ifade ediyorlardı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Suudi Arabistan 1 Ekim'den itibaren Türk mallarına ambargo kararı alınca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile iş kuran ve çalışan, hizmet üreten kişilerin yüzde 60’ının Hataylı olduğunu belirterek uyarılarda bulunmuştu.

Çinçin, Türkiye'nin Suudi Arabistan'la 3,1 milyar dolarlık ihracatının 72 milyonunun Hatay'dan yapıldığını ve bu yılın ilk yarısında da ciddi bir düşüş gösterdiğini belirterek Hatay gibi Diyarbakır ve Gaziantep illerinde de ihracatın durma noktasına geleceğini belirtmişti.KARAR

 

#adıyaman,suudi arabistan,boykot,türk malları